Dwa identyczne modemy(E122) różna siła sygnału
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dwa identyczne modemy(E122) różna siła sygnału
Na początek witam wszystkich serdecznie, bo choć czytam od jakiegoś czasu dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować
Jest następujący problem:
Mam dwa modemy E122, jeden z dystrybucji Three, drugi Blueconnect.
W tych samych warunkach,ta sama sieć, praktycznie w tym samym czasie ( rozbieżność 30 s potrzebne na przełożenie karty Sim z jednego modemu do drugiego) pokazują różne wartości odbieranego sygnału:
Test był wykonywany kilka razy za każdym podobna różnica
Odczyt z mobil partnera:
Three RSSI = -83dbm
Blueconnect RSSI = -93dBm
Odczyt z programu blueconnecta:(brak jednostki nie wiem w czym to podaje)
Three - Siła sygnału = 11,99
Blueconnect - Siła sygnału = 7,99
Po najechaniu kursorem na symbol anteny w obydwu programach:
Three - siła sygnału ok 70%
Blueconnect - ok 45%
Dzwoniłem do serwisu Hauweia, dowiedziałem się że oni tylko naprawiają i nie ma osoby kompetentnej z którą można by porozmawiać, odesłali mnie na infolinię Ery tam powiedziano mi że skoro są to takie same urządzenia z tą samą kartą i w tych samych warunkach to wartości sygnału powinny być takie same, (co jest raczej logiczne) i kazali odnieść do salonu zgłosić reklamację. W salonie natomiast powiedzieli że mogą to wysłać do Hauweia, ale skoro modem działa to reklamacja raczej nie będzie uwzględniona.
U mnie w domu odbiór jest OK, łapie HSPA, ale kupiłem go aby używać jako przenośny i w innych miejscach może mieć to istotne znaczenie.
Zastanawiam się czy ta rozbieżność jest dopuszczalna czy z modemem z ery jest coś nie tak, swoją drogą jeśli dobrze myślę różnica 10 dBm to zysk niezłej anteny.
Ja nie znam się na tym za bardzo więc moje pytanie. Czy różnica w wartości sygnału odbieranego jest na tyle istotna żeby dalej z tym walczyć, czy nieistotna i sobie odpuścić. Proszę kogoś kto siedzi w temacie o opinię.
Z góry dziękuję.
Jest następujący problem:
Mam dwa modemy E122, jeden z dystrybucji Three, drugi Blueconnect.
W tych samych warunkach,ta sama sieć, praktycznie w tym samym czasie ( rozbieżność 30 s potrzebne na przełożenie karty Sim z jednego modemu do drugiego) pokazują różne wartości odbieranego sygnału:
Test był wykonywany kilka razy za każdym podobna różnica
Odczyt z mobil partnera:
Three RSSI = -83dbm
Blueconnect RSSI = -93dBm
Odczyt z programu blueconnecta:(brak jednostki nie wiem w czym to podaje)
Three - Siła sygnału = 11,99
Blueconnect - Siła sygnału = 7,99
Po najechaniu kursorem na symbol anteny w obydwu programach:
Three - siła sygnału ok 70%
Blueconnect - ok 45%
Dzwoniłem do serwisu Hauweia, dowiedziałem się że oni tylko naprawiają i nie ma osoby kompetentnej z którą można by porozmawiać, odesłali mnie na infolinię Ery tam powiedziano mi że skoro są to takie same urządzenia z tą samą kartą i w tych samych warunkach to wartości sygnału powinny być takie same, (co jest raczej logiczne) i kazali odnieść do salonu zgłosić reklamację. W salonie natomiast powiedzieli że mogą to wysłać do Hauweia, ale skoro modem działa to reklamacja raczej nie będzie uwzględniona.
U mnie w domu odbiór jest OK, łapie HSPA, ale kupiłem go aby używać jako przenośny i w innych miejscach może mieć to istotne znaczenie.
Zastanawiam się czy ta rozbieżność jest dopuszczalna czy z modemem z ery jest coś nie tak, swoją drogą jeśli dobrze myślę różnica 10 dBm to zysk niezłej anteny.
Ja nie znam się na tym za bardzo więc moje pytanie. Czy różnica w wartości sygnału odbieranego jest na tyle istotna żeby dalej z tym walczyć, czy nieistotna i sobie odpuścić. Proszę kogoś kto siedzi w temacie o opinię.
Z góry dziękuję.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Dwa identyczne modemy(E122) różna siła sygnału
Do pomiarów użyj programu TNI jest do ściągnięcia z Forum.
To raz a dwa to spróbuj użyć jakiejś Anteny zewnętrznej wtedy wykluczysz lub potwierdzisz uszkodzenie Anteny wewnętrznej.
To raz a dwa to spróbuj użyć jakiejś Anteny zewnętrznej wtedy wykluczysz lub potwierdzisz uszkodzenie Anteny wewnętrznej.
-
Nie mam żadnej anteny którą mógłbym podłączyć, więc tego na razie nie sprawdzę.
Udało mi się odpalić TNI:
Przepisuję wartości:
Three: -83dBm, 48%, CSQ15, CID 40458, 8-S SE, LAC 40404
Blueconnect: -93dBm, 32%, CSQ10, CID 40458, 8-S SE, LAC 40404
Nie znam się za bardzo, wnioskuję że łączą się z tym samym BTSem, jednak siła sygnału jest rożna, pytanie czy istotnie różna?
Czy to działa w ten sposób że blueconnect teoretycznie "niweluje" zysk jaki by dała antena o zysku 10dBm, czy to nie działa w ten sposób?
Udało mi się odpalić TNI:
Przepisuję wartości:
Three: -83dBm, 48%, CSQ15, CID 40458, 8-S SE, LAC 40404
Nie znam się za bardzo, wnioskuję że łączą się z tym samym BTSem, jednak siła sygnału jest rożna, pytanie czy istotnie różna?
Czy to działa w ten sposób że blueconnect teoretycznie "niweluje" zysk jaki by dała antena o zysku 10dBm, czy to nie działa w ten sposób?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Pożycz lub kup jakaś Antenę dookolna za 20 zł. na Alle-groszu wystaw za okno i mierz.
To jakieś hocki-klocki z tym zasięgiem tak nie może być.
Oczywiście odczekałeś jakieś 20 -30min po każdej zmianie kart tak żeby zasięg się ustabilizował.
To jakieś hocki-klocki z tym zasięgiem tak nie może być.
Oczywiście odczekałeś jakieś 20 -30min po każdej zmianie kart tak żeby zasięg się ustabilizował.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wszystko wskazuje na to, że modem z Ery ma niżą czułość niż ten z Three, chociaż nie można też wykluczyć (jakkolwiek jest to dosyć mało prawdopodobne), że modemy maja różne wersje firmware, które powodują, że przy tej samej rzeczywistej sile sygnału, modem podaje inną jego wartość.grzebyk pisze:Three: -83dBm, 48%, CSQ15, CID 40458, 8-S SE, LAC 40404
Najlepiej przeprowadzić pomiar pinga oraz transferu przy niskiej sile sygnału. Przy 10 dBm różnicy czułości pomiędzy modemami, różnica w pingu oraz w prędkości ściągania powinna być wyraźna. A jeśli faktycznie tak będzie, to śmiało reklamuj modem ze względu na jego niską czułość.
Krzysztof
-
Właśnie poszedł do reklamacji zobaczymy co z tego będzie.
-
Witam pisze w tym temecie bo nie chce otwierac nowego. Mam modem Huawei e122 w sieci Blueconnect. Problem polega na tym ze mając zasięg full EDGE, sygnał na poziomie 92%, odległość od nadajnika w lini prostej ok 2Km. ściągam pliki z prędkoscią nie wikszą niż 15kb's. według mnie coś jest nie tak prosze o odpowiedz.
- wojteks
- *** Administrator ***
EDGE to maksymalnie z 28kB/s i bardzo zależy od obciążenia BTSa. Sprawdź o 5 rano jak jest. Prędkość w internecie mobilnym nie jest nigdy określona że będzie jakaś, zawsze jest do i w zależności od technologii połączenia.dumin23 pisze:ze mając zasięg full EDGE, sygnał na poziomie 92%, odległość od nadajnika w lini prostej ok 2Km. ściągam pliki z prędkoscią nie wikszą niż 15kb's.
Sprawdź na mapie zasięgu operatora czy nie jesteś na granicy 3G, wymuś w programem łączącym połączenie tylko 3G i sprawdź czy będzie cokolwiek (albo telefonem z 3G czy da się w okolicy przeprowadzić videorozmowę).
Nie pomagam na PW!
-
Wszystko jasne dzięki za odpowiedz próbowalem wymusić 3G jednak nie jestem w zasięgu.