Udostępnianie plików, bez udostępniania połączenia internetu

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcinlag
Początkujący użytkownik forum

Udostępnianie plików, bez udostępniania połączenia internetu

Post autor: marcinlag »

Witam wszystkich.

Jak w temacie, interesuje mnie taka opcja jak udostępnienie moich plików na laptopie poprzez Wi-Fi bez udostępniania na tym komputerze dostępu do internetu.
Nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć więc opiszę o co mi dokładnie chodzi.

Mam łącze 8Mb/s od Netii. Kupiłem router Tp-Link TD-W8960N i rozdzieliłem łącze przewodem na dwa komputery stacjonarne w mieszkaniu. Wszystko jest OK. Dodatkowo do rotera dołożyłem antenę zewnętrzną i skierowałem ją w stronę warsztatu (ok.30m) bo tam pracuję i mam do dyspozycji laptopa. Włączyłem w roterze wi-fi i oczywiście wszystko działa bez najmniejszego problemu, łącznie z udostępnianiem plików z komputerów stacjonarnych w mieszkaniu z tym że nie chcę udostępniać w warsztacie połączenia internetowego żeby pozostali pracownicy pracowali a nie :hyhy: - np. grali w gry czy przeglądali strony.

Co muszę w routerze zrobić żeby można było korzystać z udostępnionych plików, ale żeby nie było na tym laptopie dostępu do internetu.

Dodam tylko że wyłączenie dostępu do internetu musi być na routerze a nie samym laptopie bo pracownicy są sprytni :cwaniak: .

Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Udostępnianie plików, bez udostępniania połączenia internetu

Post autor: krystianb »

Można by zablokować wszystkie porty oprócz tych od udostępniania plików, dla IP kompa w warsztacie. Do tego statyczny DNS na podstawie mac'ów tylko nie wiem czy ten router da radę. Na pewno dużo dałoby zablokowanie portu 80 jeśli nie da rady wszystkich.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
marcinlag

Można by zablokować wszystkie porty oprócz tych od udostępniania plików, dla IP kompa w warsztacie. Do tego statyczny DNS na podstawie mac'ów tylko nie wiem czy ten router da radę. Na pewno dużo dałoby zablokowanie portu 80 jeśli nie da rady wszystkich.
O cholera, nie myślałem że może być z tym aż taki problem.

Z konfiguracją portów nie chcę się bawić, nie dla tego że mi się nie chce, ale dlatego że w tych tematach jestem laik :cfaniak: .

Z Twojego postu więc wnioskuję, że nie da się "odfajkować" jakiejś opcji w roterze żeby można było współdzielić pliki bez udostępniania połączenia internetowego na ten komputer - laptop.

No nic, dziękuję za odpowiedź i pomyślę co z tym dalej robić. Jeśli ma ktoś jakiekolwiek rady co tu można jeszcze zrobić - będę bardzo wdzięczny za wskazówki.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

marcinlag pisze:Z Twojego postu więc wnioskuję, że nie da się "odfajkować" jakiejś opcji w roterze żeby można było współdzielić pliki bez udostępniania połączenia internetowego na ten komputer - laptop.
Chwilowo nie otwiera sie stronka TP-Linka, poszukaj w instrucji pod haslem "parental control". Alternatywnie mozesz konfigurowac komputer w warsztacie z palca, wylaczajac DNS.

EDIT: Spojrz na strone 42ff instrukcji obslugi - dokladnie tego szukasz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

key pisze:wylaczajac DNS
Albo nie wpisując bramy.
Nie pomagam na PW!
marcinlag

Chwilowo nie otwiera sie stronka TP-Linka, poszukaj w instrucji pod haslem "parental control". Alternatywnie mozesz konfigurowac komputer w warsztacie z palca, wylaczajac DNS.

EDIT: Spojrz na strone 42ff instrukcji obslugi - dokladnie tego szukasz.
Bardzo dziękuję, choć przyznam szczerze że nie ogarniam tego tematu. Z językiem angielskim u mnie tragicznie (w szkole miałem rosyjski :D ). Metodą prób i błędów nie bardzo wychodziło bo mam jednego laptopa a z warsztatu ruszyć go nie mogę więc kilka razy musiałem się przelecieć na darmo. Raz działało wszystko innym razem ani plików ani internetu nie było - być może coś za dużo poustawiałem.
Najważniejsze że wiem już że takie coś jest możliwe (bo tak wnioskuję z Twojego postu wyżej), więc prędzej czy później to musi zadziałać.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Calosc w zasadzie jest prosta jak budowa cepa:

Rysunek 4-39 z http://www.tp-link.com/english/soft/201011215522918.pdf

1.) W polu "MAC Adres" wpisujesz MAC karty WiFi Laptopa (alternatywnie mozesz probowac konfigurowac to z laptopa, wtedy wystarczy zaznaczyc pole "Browser's MAC Adress").
2.) Zaznaczasz wszystkie dni
3.) Start Blocking Time 00:01
4.) End Blocking Time 23:59
5.) Naciskasz "save/apply" i gotowe.
Nie pomagam na PW.
marcinlag

key pisze:Calosc w zasadzie jest prosta jak budowa cepa:

Rysunek 4-39 z http://www.tp-link.com/english/soft/201011215522918.pdf

1.) W polu "MAC Adres" wpisujesz MAC karty WiFi Laptopa (alternatywnie mozesz probowac konfigurowac to z laptopa, wtedy wystarczy zaznaczyc pole "Browser's MAC Adress").
2.) Zaznaczasz wszystkie dni
3.) Start Blocking Time 00:01
4.) End Blocking Time 23:59
5.) Naciskasz "save/apply" i gotowe.
Witam po małej przerwie.

Z tymi ustawieniami jest mały problem. Oczywiście wszystko działa, tzn, nie działa internet na laptopie ale dostęp do plików jest, czyli tak jak miało to być. A więc w czym jest problem - w tym że wszystko działa do ponownego uruchomienia komputera. Wtedy trzeba znów wejść w ustawienia routera, skasować to co było i wpisać wszystko jeszcze raz i wtedy działa znów do ponownego uruchomienia laptopa.

Jakoś sobie z tym już radzę i co rano wklepuję wszystko od nowa, ale jeśli ma ktoś jeszcze jakieś rady to wszystko mile widziane.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

marcinlag pisze:A więc w czym jest problem - w tym że wszystko działa do ponownego uruchomienia komputera.
Raczej malo sensowne, chyba ze komputer po kazdym uruchomieniu dostaje nowy MAC.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ