iPlus i modem Nokia rpm-1 - problem z autoryzacją.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hugster
Początkujący użytkownik forum

iPlus i modem Nokia rpm-1 - problem z autoryzacją.

Post autor: Hugster »

Witam wszystkich, jako że jest to mój pierwszy post.

Odgrzebałem z szafy karte PCMCIA którą kiedyś używałem jako modem. Dziś do łączenia się z internetem w trasie używam laptopa i połączenia przez BT z Nokią 6310i. Internet wystarcza do korzystania ze stron i odbierania firmowej poczty. Jednak zastanawiam się, czy nie można by korzystać ze wspomnianej karty PCMCIA gdyż jest to dla mnie wygodniejsze. XP'ek odnajduje i instaluje sprzęt jednak po dodaniu połączenia modemowego nie mogę nawiązać jednak połączenia. Przyczyną zapewne jest brak jakiegokolwiek programu do autoryzacji karty sim w sieci. Niestety, na tym SIMie nie da się wyłączyć żądania kodu pin co uniemożliwia obejście się bez aplikacji uwierzytelniającej :/

I tu moje pytanie, czy ktoś taki problem miał i mądrze go rozwiązał? Bo z tego co zauważyłem był tu tylko jeden post dotyczący tej karty z początku września roku ubiegłego, na którego nikt nie odpowiedział.

Fotki:
http://img77.imageshack.us/my.php?image ... 215fz3.jpg
http://img68.imageshack.us/my.php?image ... 216ir3.jpg

---
Pozdrawiam
Hugster
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: iPlus i modem Nokia rpm-1 - problem z autoryzacją.

Post autor: Jaco »

Pin możesz podać przez hiperterminal.
Podajesz komende AT+CPIN="1234" gdzie 1234 to twój pin.Klikasz Enter i karta powinna się zalogoawć do sieci.Jednakże musisz to robić za każdym razem po włączeniu kompa.Po wyłączeniu pin znów będzie aktywny.
Hugster

Witam ponownie.

Podczas wyszukiwania informacji odnośnie hiperterminalu - bo nigdy go nie używałem natrafiłem na wątki dotyczące konfiguracji połączenia jak i samego jego tworzenia. Utwierdziłem się tym samym, że wszystko zostało zrobione poprawnie ale mam problem :/ otóż - jakie dane powinny znajdować się w polu 'nazwa użytkownika' i 'hasło' ? Dodam iż korzystam z plusGSM. Inna sprawa to fakt, że pomimo zaznaczenia opcji, która powinna wywoływać okno terminalu ono się nie pokazuje... Dając 'połącz' jest informacja:
- otwieranie portu
- weryfikacja nazwy użytkownika
... i koniec. :|

---
Pozdrawiam
Hugster
sapnews
Stały użytkownik forum

Post autor: sapnews »

Hugster pisze:...Niestety, na tym SIMie nie da się wyłączyć żądania kodu pin co uniemożliwia obejście się bez aplikacji uwierzytelniającej :/
Osobiście wyłączyłem PIN na swojej karcie SimData oraz później na abonamentowym iPlusie. Więc nie pisz, że się nie da. :)
Powinieneś ściągnąć PIN w każdym telefonie komórkowym.

Jak ściągniesz PIN napisz czy problem z autoryzacją nadal występuje.

Natomiast jeżeli chodzi o ten modem Nokii - to miałem okazję konfigurować go tylko wraz z programem zarządzającym, który na "dzień dobry" prosi o PIN, jeżeli jest ustawiony.

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 2007-02-13, 18:46 przez sapnews, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

Poczytaj cały ten wątek:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118

Tam jest przykład nawet z obrazkami.

Zobacz jeszcze tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=20
Hugster

Osobiście wyłączyłem PIN na swojej karcie SimData oraz później na abonamentowym iPlusie
Również próbowałem go włączyć na trzech różnych telefonach - opcja "żądaj kod PIN" i za każdym razem informacja była jedna - 'operacja niedozwolona' tak więc na prawdę nie wiem jak Ci się ta sztuka udała. Ja po kontakcie z BOA Plusa, uzyskałem informację iż karty sim wydawane od dwóch lat posiadają zabezpieczenie przed całkowitym wyłączenie żądania kodu.
Natomiast jeżeli chodzi o ten modem Nokii - to miałem okazję konfigurować go tylko wraz z programem zarządzającym, który na "dzień dobry" prosi o PIN, jeżeli jest ustawiony.
A masz może tą aplikację? Albo jest dostępna gdzieś jeszcze do pobrania? Googl'owałem trochę i znalazłem bardzo mało informacji odnośnie samego modemu, nie wspominając już o aplikacji, która go obsługuje.

-> A co do wypowiedzi kolegi @Jaco to przejrzałem wspomniane przez Ciebie wątki i próbowałem zrobić tak samo, jednak ustawienia nie wiem czemu różnią się od moich :/ I tak np jeśli chodzi o sam hiperterminal to po dodaniu modemu i ustawieniu prędkości itd pokazuje się wybieranie nr ale nie to windowsowe i zostaje przerwane. Nie mam także możliwości wpisania kombinacji którą podałeś do autoryzacji sim'a.
---
Pozdrawiam
Hugster
Hugster

Witam ponownie.

Po kilku dniach prób chyba się udało. W hiperterminalu po wpisaniu AT+CPIN="XXXX" karta najprawdopodobniej się łączy bo taka informacja pokazuje się w okienku - leci czas połączenia. Ale jak wchodzę w połączenia sieciowe i klikam na połączenia iPlus to wyskakuje błąd, że to urządzenie jest używane - zapewne przez hierterminal. Jak teraz, mając poprawnie zainstalowane wszystko i widząc informacje o łączeniu się z siecią mieć faktycznie dostęp do internetu? Domyślam się, że klikając na połączenie iPlus powinno pokazać się okno terminalu by wpisać pin ale takowego nie ma - pomimo zaznaczenia opcji wywoływania we właściwościach połączenia.

Byłbym wdzięczny a szybką odpowiedź, bo jutro z rana wyjeżdżam i chciałbym mieć dostęp do sieci.

/ps. Wybaczcie, że nie edytowałem postu ale byłby on gdzieś u dołu strony.
---
Pozdrawiam
Hugster
Awatar użytkownika
Jaco

Jeśli wprowadzisz pin przez hiperterminal to zamykasz to połączenie bo karta jest już uruchomiona i zalogowana do sieci.Jeśli nie zamkniesz to tak jak piszesz nie będziesz mógł się połączyć z netem bo modem będzie zajęty przez hiperterminal.
Zamknij i nie zapisuj tego połączenia.Następnie otwórz połączenia sieciowe i kliknij wybierz numer.Jeśli wszystko dobrze skonfigurowałeś powinno działać.
Nie zapomnij dodać we właściwościach zaawansowanych modemu dodatkową komendę dla iPlusa AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl".

Prawidłowo skonfigurowane połączenie powinno ruszyć za pierwszym razem.
Możesz również zrobic diagnostykę modemu czy system go widzi.
Hugster

Na wstępie dzięki @Jaco za zainteresowanie tematem.

Co do Twojej wypowiedzi to zrobiłem tak jak mówiłeś, uruchomiłem hiperterminal, podałem pin - odpowiedź 'OK' i zamknąłem okno ale pojawiła się informacja, że połączenie zostanie zakończone - mimo to kontynuowałem. Nie zapisałem również profilu. Po wejściu do połączeń sieciowych i wybraniu iPlusa zaczęło się łączenie - 'Otwieranie portu', następnie 'Wybieranie numeru' i pod nazwą połączenia 'Rozłączono'.

Już na prawdę nie wiem co jest nie tak. Wątki na forum w tym także te, które Ty wskazałeś przejrzałem dziesiątki razy...

---
Pozdrawiam
Hugster
Awatar użytkownika
Jaco

Po prostu chcę ci pomóc.

Proponuję zrobić wszystko od początku.
Odinstaluj modem .usuń stworzone połączenie w połączeniach sieciowych i zrób restart komputera i zainstaluj ponownie modem.
Nastepnie podaj pin i sprawdż czy w menagerze urządzeń czy jest modem widziany przez system.Jeśli kliknij właściwości modemu i kliknij diagnostykę.Jeśli modem może się komunikowac z systemem to ok.Dalej w zaawansowanych dodaj komendę AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl".

Pozamykaj wszystko i zrób od nowa połączenie za pomoca kreatora nowego połączenia.

Zaznaczasz Połącz z internetem i klikasz dalej...
Zaznaczasz Konfiguruj połączenie ręcznie dalej...
Zaznaczasz Połącz uzywając modemu telefonicznego dalej...
Wybierasz modem z listy zwróć uwagę aby nie było zaznaczonych dwóch
musi być jeden ten który masz zainstalowany dalej...
Wpisujesz nazwę i PLUS mozesz wpisac co chcesz dalej...
Wpisujesz numer telefonu *99***1# dalej...
WAŻNE Nazwę użytkownika czyli APN i tu wpisz www.plusgsm.pl
Nie musisz wpisywać hasła ( ja zawsze opuszczam to pole i mam połączenie )
Nie zaznaczaj również bo możesz to zrobić pózniej o tych połączeniach domyslnych i o uzytkowniku klikasz dalej...
Dodaj skrót na pulpit i zakończ.
Teraz ukaże ci się tylko okno i klikasz wybierz numer.
Powinno działać.
Hugster

Wszystko poustawiane dokładnie tak jak napisałeś, po zrobieniu diagnostyki modemu wynik jest taki:
ATQ0V1E0 - Sukces
AT+GMM - Nokia Card Phone RPM-1 GSM900/1800
AT+FCLASS=? - 0,1,2,2.0,8
AT#CLS=? - POLECENIE NIEOBSŁUGIWANE
AT+CGI? - POLECENIE NIEOBSŁUGIWANE
AT+CGI=? - POLECENIE NIEOBSŁUGIWANE
ATI1 - 449144921591975
ATI2 - SW4.31
ATI3 - Nokia Card Phone RPM-1 GSM900/1800
ATI4 - Sukces
ATI5 - Sukces
ATI6 - Sukces
ATI7 - Sukces

Przy próbie łączenia jest 'Otwieranie portu', 'Wybieranie numeru' i okna znikają po czym znów pod połączeniem pokazuje się 'Łączenie' i 'Rozłączono'...

Rzecz jasna na początku otwieram hierterminal, wybieram port (com4), na którym wpięta jest PCMCIA, podaje komendę 'at+cpin="XXXX"' - wynik 'OK' i zamykam wybierając 'tak' przy komunikacie "obecnie trwa połączenie. Czy na pewno chcesz się teraz rozłączyć?"

Poddaje się, bo nie raz robiłem sieci, konfigurowałem modem czy połączenie via BT ale to jest na prawdę denerwujące.

---
Pozdrawiam i dzięki za każdą pomoc.
Hugster
Awatar użytkownika
Jaco

A może z tą kartą jest coś nie tak.Sprawdż jeszcze w hiperterminalu jakiej mocy łapiesz sygnal.
AT+CSQ
Może karta pomino podania PIN nie loguje się do sieci.Jest tam może jakaś dioda sygnalizująca że karta się zalogowała do sieci?

A odwiedzałeś tą stronę : http://www.nokia.com.pl/nokia/telefony/ ... d1453.html

Tu jest oprogramowanie do tego modelu bo on to Nokia D211
Poczytaj i nie poddawaj się tak łatwo.
Hugster

at+csq
+csq: 24,99

OK

Mi to nic nie mówi, a stronę już przeglądam...

EDIT:

Karta nie ma diód i nie jest to model, który wskazałeś. Nie mogę nawet zobaczyć, czy soft by działał bowiem potrzebny jest numer IMEI do 'ala autoryzacji' z tego co widzę.
Awatar użytkownika
Jaco

Nie to już wiadomo że karta jest widziana w sieci.Można było jeszcze spróbować zadzwonic na ten numer.Jeśli bedzie sygnał to również oznacza że karta jest widziana w sieci.
Moim zdaniem jeśli masz juz stery to nie potrzeba zadnej aplikacji.Ja tak łącze się.Tyle że nie mam pina ale to już nie problem.
Spróbuj jeszcze za pomocą hiperterminala dodać tą komendę AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl".
Podaj pin i podaj komendę.
Komendy wpisuj nie kopiuj.
Hugster

Jak tylko wepnę modem i zadzwonię na ten numer to jest informacja, że 'abonent ma wyłączony tel lub jest po za zasięgiem'. Natomiast jeśli wprowadzę pin przez hiperterminal i zadzwonię, to słychać w kolumnach nadchodzące połączenie i pojawią się informacja na tel z którego dzwonię, że sieć jest zajęta.

Po wprowadzeniu pinu odpowiedź była 'ok', natomiast po wprowadzeniu komendy którą podałeś pojawia się 'error'. :/
Awatar użytkownika
Jaco

No to ten modem rzeczywiscie jakis dziwny i bardzo uparty.Skoro pin przyjmuje i pokazuje moc sgnału ale nie rozumiem tago że siec zajeta?
Numer pod który dzwonisz powinien być nie zajęty.
A z komendą spróbuj kilka razy.Może się okazać ze przyjmnie ja dopiero za któtymś razem.
Miałem podobny problem z ED 77 bo robiłem połączenie nim bez aplikacji ED Dialer i udało mi sie.A może ta karta ma simlocka?

Sprawdz czy ma tak:
1.Wyciągnąć SIM ( niekoniecznie )
2.Otworzyć hiperterminal.
3.Nazwać dowolnie połączenie i wybrać dowolną ikonę.
4.W pozycji połącz używając wybrać numer portu swojego modemu.
5.W ustawieniach portu nic nie zmieniać
6.wpisać: AT+CLCK=”PN”,2 i nacisnąć enter.
7.Karta odpowie:+CLCK:0 jeśli nie jest blokowana lub +CLCK:1 jeśli jest.
Hugster

No ale dzwoniąc na ten numer mam informację, że sieć jest zajęta. Co do simlocka to po wpisaniu tej komendy pokazuje error. Próbowałem kilkakrotnie. <mur>
Awatar użytkownika
Jaco

Moim zdaniem jesli siec jest zajeta to po kilku próbach powinno się dać dodzwonić.Jak możesz to podaj mi ten numer na PW to ja spróbuje zadzwonić.Uprzednio włóż ja do modemu podaj pin.
arwi-faraon

Post autor: arwi-faraon »

:czytaj: :czytaj: :czytaj: Nowicjusz powinien Szukać to nie boli. :czytaj: :czytaj: :czytaj:
Ostatnio po przebojach z ICON 225 zamieniłem się na Nokia Card Phone RPM-1 no i przeczytałem ten temat i prawie wszystko na boki czyli otwarłem wszystkie linki większość przejżałem niektóre przestudiowałem i klękłem. :cry: :czyta: :gwiazdki: :klnie: Obecnie zmieniłem laptopa i dlatego z Linuxa korzystam startując z płyty a łączę się przez starego Samsunga bo tej Noki nie mogę uruchomić :klnie: ani na oprogramowaniu dołączonego na płycie ani, ani, tego opisu może coś knocę. :cry: :gwiazdki:
Win 2000 pozwala zadzwonić z tej karty lecz nic nie słychać instrukcja podaje iż mają być słuchawki podłonczone do modemu, mam takie i nic. :cry: :cry: :czyta:
Nokia Card Phone RPM-1 łączy się z siecią automatycznie po włożeniu do prtu PCMCIA i wprowadzeniu pinu :czyta: instrukcja mówi iż połączenie modemowe wykona Aplikacja np.IE lecz gdy włanczam np: IE lub Firefox to następuje próba połączenia i rozłancza, :gwiazdki: a ja pod IE dostaję komunikat o błędzie 678 to chyba Brak dostępu. :szok: :klnie: :szok: Jest to Karta SIM Orange Free Abonament i ona działa np: z ICON 225 który mam w biurze. jak i przez różne komórki, np: teraz idzie przes Samsunga E250. :super: :brawa: :hurra:
:czyta: Tyle o mnie oco chodzi mianowicie na początek: :gwiazdki: uruchomić Nokia Card Phone RPM-1 pod Windows 2000 albo pod obsługą firmowej aplikacji albo na piechotę byle dostać łącze internetowe, aplikacja to Nokia Card Phone v.2.0 pod systemy 95/98/2000 laptop firmowy to nie mogę byleczego tam doładować. :czytaj:

[Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-10-26, 15:02 ]
Ograniczaj się z tymi emotami :zdziwko:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

arwi-faraon, no niezły komiks. :hyhy:

Tu jest wersja tekstowa. Będzie łatwiej innym czytać:

Nowicjusz powinien szukać to nie boli.

Ostatnio po przebojach z ICON 225 zamieniłem się na Nokia Card Phone RPM-1 no i przeczytałem ten temat i prawie wszystko na boki czyli otwarłem wszystkie linki większość przejrzałem niektóre przestudiowałem i klękłem.

Obecnie zmieniłem laptopa i dlatego z Linuxa korzystam startując z płyty a łączę się przez starego Samsunga bo tej Noki nie mogę uruchomić ani na oprogramowaniu dołączonego na płycie ani tego opisu, może coś knocę.

Win2000 pozwala zadzwonić z tej karty lecz nic nie słychać a instrukcja podaje iż mają być słuchawki podłączone do modemu, mam takie i nic.
Nokia Card Phone RPM-1 łączy się z siecią automatycznie po włożeniu do portu PCMCIA i wprowadzeniu pinu. Instrukcja mówi iż połączenie modemowe wykona aplikacja np.IE lecz gdy włączam np: IE lub Firefox to następuje próba połączenia i rozłącza, a ja pod IE dostaję komunikat o błędzie 678. To chyba brak dostępu?

Jest to karta SIM Orange Free abonamentowa i ona działa np. z ICON 225, który mam w biurze jak i przez różne komórki, np. teraz idzie przez Samsunga E250.

Tyle o mnie o co chodzi mianowicie na początek:
- uruchomić Nokia Card Phone RPM-1 pod Windows 2000 albo pod obsługą firmowej aplikacji albo na piechotę byle dostać łącze internetowe.
Aplikacja to Nokia Card Phone v.2.0 pod systemy 95/98/2000 laptop firmowy to nie mogę byle czego tam doładować.
Ps. -------------
Spróbowałem jeszcze ustawień z tego linku http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078 i jedyne co uzyskałem to zmianę kodu błędu na 692 podobno że może inny program np: Hyper Terminal korzysta z tego portu jak to sprawdzić i ewentualnie naprawić?
Edycja -------------------29-10-2008-------------------------

[ Odpowiedź; Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-10-26, 15:02 ]
Pan karze sługa musi :zdziwko:

Szukam czytam i znalazłem parę wontków np. Diagnostyka modemu to mi wyszło tak:

HARDWARE ID PCMCIA\NOKIA_MOBILE_PHONES-NOKIA_CARD_PHONE-4C2D
ATQ0V1E0 OK
AT+GMM NOKIA CARD PHONE RPM-1 GSM 900/1800
AT+FCLASS=? 0,1,2,0,8
AT#CLS=? POLECENIE NIE OBSŁUGIWANE
ATI1 449144921650656
ATI2 SW4,31
ATI3 NOKIA CARD PHONE RPM-1 GSM 900/1800
ATI4 OK
ATI5 OK
ATI6 OK
ATI7 OK

Czytając dalej posty trafiłem na http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=28105#28105
no i się okazało że umnie jest tak samo czyli:

AT+CLCK="PN",2
ERROR

Ps. ---------------
ICONA 225 odpaliłem pod Win 2000 tylko stery i dzięki Dial-Up HyperTerminal wywołuje sie sam ustawiłem to przy konfiguracji połączenia i teraz to proste" no i pozbyłem się rozłączania we właściwościach połączenia zakładka opcje w pozycji Czas bezczynności przed rozłączeniem ustawiłem na Nigdy.

AT+CPIN="xxxx" <ENTER>
OK
Połączenia sieciowe i telefoniczne/ICON
no i działa OK

EDYCJA: --------------
Trafiłem na taki post http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=20587#20587
no i na mojej Noki Card Phone dostałem taki rezultat:

AT&V
ACTIVE PROFILE:
E1 Q0 V1 X5 &C1 &D2 &Q0 &S1 &Y0
S00:000 S01:000 S02:043 S03:013 S04:010 S05:008 S07:060 S08:002
S10:100 S12:050 S14:010 S21:112 S22:016 S25:000 S27:000 S34:002
S35:007 S38:000 S39:000 S40:000 S41:001 S42:061 S43:061 S44:048
S45:006 S46:000 S47:000 S48:000

ERROR
Ostatnio zmieniony 2008-10-26, 16:25 przez arwi-faraon, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ