podział internetu radiowego edimax br-6225n

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
onti
Początkujący użytkownik forum

podział internetu radiowego edimax br-6225n

Post autor: onti »

Mam problem z rozdzieleniem internetu radiowego przy użyciu trybu Wisp. Router to Edimax br-6225n. Internet dostarczam kablem RP-SMA i chce rozdzielic go przewodowo po kablu Lan. Adres mac routera (ten na nalepce na spodzie routera) został podany do dostawcy. Konfiguruje go mniej więcej tak. W static IP wpisuje dane adresu IP, brame itp. Następnie w zakładce WISP wybieram dostawce, wpisuje hasła itp. Na koniec w zakładce Lan ustawiam dhcp.
Na routerze jest jeszcze przełącznik Wireless disabled lub enabled. Czy to powinno być włączone? Na forum edimax.pl przeczytałem, że nie ma znaczenia czy jest włączone czy nie, bo Wisp i tak powinien działać, więc pozostawiam wyłączone. Wydaje mi się, że wireless powinien być włączony jeśli bym nadawał internet bezprzewodowo radiem, ale nie wiem czy dobrze rozumuję.
Poza tym to kiedy ustawie wireless enabled wtedy w status połaczenia internetowego adres mac jest jakiś inny, nie ten z nalepki, więc pozostawiam wyłączone.

Niestety po tych ustawieniach nie mam połączenia z internetem.
Ale ping na brame mojego dostawcy internetu działa. Kiedy uruchomie diagnostyke sieci w windows 7, pojawia się komunikat że jest jakiś problem z serwerem dns.

Nie wiem w czym tkwi problem. Czy chodzi o nieprawidłowy adres mac, ale został podany do dostawcy ten z nalepki routera.
Prosze o pomoc w ustawieniu żeby to działało.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: podział internetu radiowego edimax br-6225n

Post autor: wojteks »

onti pisze:Adres mac routera (ten na nalepce na spodzie routera) został podany do dostawcy
Prawdopodobnie to zły adres, wejdź w "Status" routera i sprawdź MAC WAN (to co podałeś to prawdopodobnie MAC LAN).
Nie pomagam na PW!
onti
Początkujący użytkownik forum

Re: podział internetu radiowego edimax br-6225n

Post autor: onti »

Dzięki za odpowiedź.

W statusie sieci LAN mam adres mac ten z nalepki.
Natomiast w status połączenia internetowego (czyli to będzie chyba mac WAN) adres mac zmienia się w zależności czy Wireless jest włączone lub wyłączone przełącznikiem na obudowie. Jeśli jest włączone to faktycznie adres zmienia się na inny.
Też się nad tym zastanawiałem że może to ten drugi adres, ale nie wiem czy na pewno w tym tkwi problem, a nie chce ciągle u dostawcy zmieniać tych adresów.
ODPOWIEDZ