Nowy router do ~300zł.
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nowy router do ~300zł.
Witam,
Jaki router możecie mi polecić do 300zł?
Niestety mój edimax 6200n coraz częściej przerywa połączenie i coraz bardziej mnie to wkurza.
Potrzebny mi jest sprzęt dużo mniej niezawodny niż ten edimax, stabilny i który mi połączy ponownie po zerwaniu połączenia.
Oczywiście chodzi mi o nowy sprzęt, nie jakieś używki i żeby nie trzeba było najlepiej nic kombinować z oprogramowaniem.
Mój modem: huawei e160g.
Jaki router możecie mi polecić do 300zł?
Niestety mój edimax 6200n coraz częściej przerywa połączenie i coraz bardziej mnie to wkurza.
Potrzebny mi jest sprzęt dużo mniej niezawodny niż ten edimax, stabilny i który mi połączy ponownie po zerwaniu połączenia.
Oczywiście chodzi mi o nowy sprzęt, nie jakieś używki i żeby nie trzeba było najlepiej nic kombinować z oprogramowaniem.
Mój modem: huawei e160g.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Nowy router do ~300zł.
Od paru miesięcy używam Tp-link TL-MR3420 jeszcze ani razu nie zerwał mi połączenia, ale być może zależy to od mocy sygnału. Raz wyłączyli mi prąd na parę godzin, a gdy włączyli router od razu odpalił bez mojej ingerencji 

-
Darek.74,
Czyli chyba nie byłby zły, cena też bardzo niska, może jeszcze jakieś opinie od innych użytkowników tego routera
?
Ale w sumie edimax też odpala sam po odłączeniu prądu, tylko nie wznawia połączenia jak się zawiesi, niby modem jest połączony z siecią a router nie daję internetu na komputery, dzieje się to coraz częściej....;/
Czyli chyba nie byłby zły, cena też bardzo niska, może jeszcze jakieś opinie od innych użytkowników tego routera

Ale w sumie edimax też odpala sam po odłączeniu prądu, tylko nie wznawia połączenia jak się zawiesi, niby modem jest połączony z siecią a router nie daję internetu na komputery, dzieje się to coraz częściej....;/
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja jadę na wspomnianym TP-linku od listopada. Modem to E122. Mam siłę sygnału na poziomie 20-25% (wg. miernika routera). Jedyne problemy z rwaniem połączenia jakie były, pochodziły z Ery. Przez jakiś miesiąc czasu prowadzili tajemnicze prace na moim BTSie i były problemy zarówno z połączeniem, jak i jego stabilnością. Odkąd skończyli się bawić - żadnych problemów. A przerwę w pracy modemu na pewno bym zauważył, bo czasami mam VPN zapięty po kilka godzin nonstop.
Pamiętaj tylko, że jest to router 3G i taki sygnał musi mieć modem. Gdy ma problemy z 3G, wtedy próbuje łączyć się po EDGEu i niestety kończy się to koniecznością restartu routera (z menu administratora klikasz Reboot albo po prostu przez wyjęcie wtyczki 230V).
Router po wyjęciu z paczki wymagał aktualizacji firmware'u. Sprawa bezbolesna, tylko należy ją wykonać po kabelku sieciowym, a nie po WiFi, i router podłączyć pod UPSa.
Pamiętaj tylko, że jest to router 3G i taki sygnał musi mieć modem. Gdy ma problemy z 3G, wtedy próbuje łączyć się po EDGEu i niestety kończy się to koniecznością restartu routera (z menu administratora klikasz Reboot albo po prostu przez wyjęcie wtyczki 230V).
Router po wyjęciu z paczki wymagał aktualizacji firmware'u. Sprawa bezbolesna, tylko należy ją wykonać po kabelku sieciowym, a nie po WiFi, i router podłączyć pod UPSa.
Pozdrawiam
paul997
paul997
-
Ja mam 3g cały czas, póki co nie będzie mnie w domu dwa miesiące więc jeszcze się wstrzymam z zakupem ale jakby co to już wiem co kupić 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nic podobnego.paul997 pisze:Pamiętaj tylko, że jest to router 3G i taki sygnał musi mieć modem.
Może być i GPRS - routerowi to obojętne.
-
- Początkujący użytkownik forum
No właśnie nie za bardzo. Sam byłem tym zaskoczony, ale tak to wygląda w przypadku tego TP-Linka - tylko 3G. Sprawdzałem.
EDIT: Patrzę, że w podpisie masz ten router... Ale może ma tu znaczenie system? Ja mu tylko aktualizowałem firmware, poza tym nie dotykałem się do niego.
EDIT: Patrzę, że w podpisie masz ten router... Ale może ma tu znaczenie system? Ja mu tylko aktualizowałem firmware, poza tym nie dotykałem się do niego.
Pozdrawiam
paul997
paul997
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mniej niezawodny?dziobak99 pisze:Potrzebny mi jest sprzęt dużo mniej niezawodny niż ten edimax,

-
- Użytkownik forum
Ja mam dwa mikrotiki które działają z modemami 3G.Jeszcze mi się nie zadarzyło by modem
się rozłączył.W granicach(troche więcej) 300 pln masz Mikrotika RB 411U .Na wszelki wypadek ustawisz sobie crona gdzieś na 4 rano i jeśli nie masz problemów z zasięgiem sieci to sprzęt bajka.
się rozłączył.W granicach(troche więcej) 300 pln masz Mikrotika RB 411U .Na wszelki wypadek ustawisz sobie crona gdzieś na 4 rano i jeśli nie masz problemów z zasięgiem sieci to sprzęt bajka.

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja od 1.5 roku mam D-lin DIR-655 i też nie rwie połączenia a jaki zasięg działka 1000m2 i w każdym miejscu można korzystać bez problemu.
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ja też sprawdzałem, a z resztą routerowi czy innemu urządzeniu korzystającemu z modemu jest to obojętne tak czy inaczej, bo tak działa interfejs komunikacyjny między nimi.paul997 pisze:No właśnie nie za bardzo. Sam byłem tym zaskoczony, ale tak to wygląda w przypadku tego TP-Linka - tylko 3G. Sprawdzałem.
Oczywiście mowa o oryginalnym firmware.