Problem z "wyhodowaniem" sieci WiFi adhoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Problem z "wyhodowaniem" sieci WiFi adhoc
Sprawa wygląda tak: na moim laptopie z Windows 7 mam Orange Free z modemu Huawei E1550, łączę się przez TopNetInfo. Kiedyś chciałem tymczasowo podpiąć pod to jeszcze drugiego laptopa z Vistą, żeby miał internet przez WiFi - żadnego problemu, nowe połączenie ad-hoc, zaznaczyć w połączeniu topnetinfo opcję udostępniania przez WiFi, na kompie z Vistą się połączyć. Teraz chcę to samo zrobić ale z kompem z XP SP3 - lecz cyrki są niesamowite. Tworzę analogicznie sieć ad-hoc. Na "serwerze" mam ciągle wysyłane pakiety, odebrane 0, na "kliencie" mam również ciągle wysyłane pakiety, odebrane 0. Sieć bez zabezpieczeń. Warianty są takie: albo WinXP serwuje cały czas napis "trwa oczekiwanie na sieć", albo nie serwuje żadnego napisu, albo połączy się, pobiera 3 minuty adres IP, ustawia jakiś "automatyczny adres prywatny" i niby połączenie jest, pakietów odebranych 0, a netu brak. Wygląda że żaden komp nie widzi żadnego, mimo że są w odległości dwóch metrów od siebie. Czy te systemy się potrafią dogadać? Próbowałem z ręczną konfiguracją adresów IP i bramy, ale nic to nie dało, sytuacja taka sama, trwa oczekiwanie na sieć. Odinstalowałem już raz kartę i na jednym i na drugim laptopie. Na laptopie z Huaweiem jest karta Atherosa, na laptopie klienckim Intela, jeżeli ma to jakieś znaczenie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z "wyhodowaniem" sieci WiFi adhoc
Hm, a jak sytuacja z firewallami na obu lapkach?