Zmniejszona prędkość
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Zmniejszona prędkość
Witam! Posiadam internet Vectra 8Mb w dzień, 16Mb od 24 do 12. W jednym pokoju został zamontowany modem Thomson do którego podłączyłem AP WRT54GL, przez kilka dni do mojego pokoju internet dostarczany był kablem na którym speedtesty pokazywały ponad 8000Kb/s w dzień i ok. 16k Kb.s w nocy, lecz przeszkadzał on w przejściu i zastąpiłem go kartą sieciową USB Pentagram HorNet P 6132-08. Zauważyłem, że po zainstalowaniu karty prędkość była taka sama jak wcześniej, lecz na następny dzień i kilka następnych zaobserwowałem spadek szybkości internetu, sprawdziłem speedtestem i faktycznie - 350Kb/s. Bawiłem się ustawieniami QoS, więc to pewnie od tego. Zresetowałem AP, ustawiłem od nowa i o ile prędkość w dzień powróciła do normy - prawie bo jest poniżej 8000 Kb/s to po 24 prędkość nie wzrasta lecz pozostaje na takim samym poziomie, czasami dochodzi do 9000Kb/s. Ralink dołączony do Pentagrama pokazuje moc sygnału na poziomie 90%, dd-wrt pokazuje kartę sieciową na poziomie 30% (nie wiem skąd taka rozbieżność), system Windows 7 określa sygnał jako 'Znakomity'.Czym są spowodowane te braki prędkości? Pozdrawiam.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Zmniejszona prędkość
To może z innej strony teraz. Jak mogę ograniczyć sieć dla np. Skype w oprogramowaniu dd-wrt? Zmiana priorytetu na 'bulk' w QoS (zgodnie z jakąś instrukcją z internetu) skutkowała tym, że wtedy mulił i Skype i powstały w/w problemy z całą siecią. Czy nie da się ustawić np. 512kbps dla Skype a reszta niech sobie leci luzem? Bo przy połączeniu ze skype mam raptem 1500kbps dla stron i reszty. Pozdrawiam.
@ Przepraszam, nie zauważyłem że można edytować.
@ Przepraszam, nie zauważyłem że można edytować.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Zmniejszona prędkość
Skype wypadałoby wyrzucić z bulk. Bulk to takie "cokolwiek, co cię nie interesuje".