Problem z konfiguracja - 2 Edimaxy i TP-Link

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
alfredo
Użytkownik forum

Problem z konfiguracja - 2 Edimaxy i TP-Link

Post autor: alfredo »

Koledzy, prosze o pomoc, bo nie mam juz sil do tych sprzetow.

W jednym budynku stoi router TP-L WR543G, ktory rozsyla sygnal bezprzewodowo i ma wlaczone DHCP. IP LAN ma 192.168.2.1, pula od 1.2 do 1.10.

Z nim jest wszystko ok, Internet dziala bez problemow.

Dom obok to antena na dachu, polaczona koncentrykiem z AP Edimax EW-7206APg.
link
Jest on ustawiony w tryb "station", IP LAN 192.168.1.1, odbiera sygnal od wczesniej wymienionego WR543g.
Gdy podlacze sie do tego Edimaxa po kablu, to mam Internet. Otrzymuje IP z puli przyznanej mi przez WR543g.

Do tej konfiguracji chcialbym dorzucic router, by miec Internet bezprzewodowo. Router to Edimax BR-6204WLg.
link

Lacze go przez port WAN z AP. W zakladce WAN ustawiam IP na otrzymywane dynamicznie, IP LAN zmienilem na 192.168.3.1, a DHCP wlaczone 192.168.3.10-192.168.3.15

No i Internetu nie mam. Z siecia routera Edimax sie lacze, IP przydziela, ale nic wiecej.
Okazuje sie, ze router Edimax nie otrzymuje IP od TP-L WR543G. Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje.

Jaki adres mam wpisac jako brame domyslna routera? 192.168.3.1 czy zostawic puste? Co z DNSami? Musze je wpisac czy zostawic puste?

Walcze juz 2 dni z tym i zadna konfiguracja mi sie pasuje. :/

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z konfiguracja - 2 Edimaxy i TP-Link

Post autor: Jo_gurt »

alfredo pisze: IP LAN ma 192.168.2.1, pula od 1.2 do 1.10.
Tak to nie zadziała. Jesteś pewny, że tak jest? Ew. jaka jest maska?

alfredo pisze:Okazuje sie, ze router Edimax nie otrzymuje IP od TP-L WR543G. Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje.
A jakiś adres dostaje? Na Edimax EW-7206APg wyłączyłeś serwer DHCP?
alfredo pisze:Jaki adres mam wpisac jako brame domyslna routera? 192.168.3.1 czy zostawic puste?
Brama domyślna na WAN routera Edimax to adres TP-Linka.
alfredo pisze:Co z DNSami?
DNS albo adres TP-Linka albo jakieś publiczne adresy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=97704#97704" target="_blank">»DNS«</a>
alfredo
Użytkownik forum

Dzieki, z ta pula to oczywiscie literowka.

No i Internetu nie mam. Z siecia routera Edimax sie lacze, IP przydziela, ale nic wiecej.
Okazuje sie, ze router Edimax nie otrzymuje IP od dostawcy. Caly czas jest "obtaining". Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje.

Gdy zamiast routera podłącze sieciowke bezposrednio pod AP, to IP jest mi przydzielane i nie ma zadnych problemow. Filtracji po MAC nie ma.

Pomoglo na jakis czas wgranie najnowszego firmware'u - zauwazylem znaczne przyspieszenie procesu ladowania sie stron w konfiguracji routera i ap. Oprocz tego router bez problemu otrzymal IP od dostawcy i przez dokladnie 4 dni bylo wszystko ok.

A teraz znow router nie otrzymuje IP, a wpinajac sie bezposrednio pod AP wszystko gra.

Co robic? Wlaczyc DHCP na ap, a wylaczyc w routerze? Moze pomoc?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

Spróbuj w tych edimaksach zmienić kanały. W pierwszym ustaw np 1 a w drugim 11. Możliwe że są ustawione na takich samych kanałach i mogą się zakłócać. Więcej informacji na temat leczenia kanałowego znajdziesz tutaj.
alfredo
Użytkownik forum

Dzieki, sprobuje.
Ale to Edimaxy moglyby sie zaklocac czy TP-Link z Edimaxem (te co nadaja bezprzewodowo)?
Bo u mnie Edimaxy sa polaczone skretka i router rozsyla bezprzewodowo po domu.
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Post autor: krzywyzzz »

alfredo pisze:Dzieki, sprobuje.
Ale to Edimaxy moglyby sie zaklocac
Tak
alfredo
Użytkownik forum

ok, zaraz sprawdze. jak nie pomoze to wpisze na sztywno IP w routerze i zobacze czy pomoze.
...
jero
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jero »

Adresy DNS musisz wpisać sam do tego routera, sprawdź jeszcze w zakładce WAN -> WAN Type masz ustawione Ethernet i nie wiem czy to też literówka ale jeśli adres IP twojego Edimaxa 7206 to 192.168.1.1 to masz konflikt w sieci bo te TP-Linki też mają domyślnie 192.168.1.1
alfredo
Użytkownik forum

TP-Link zmienilem na 2.1

Dalej dzieja sie cyrki...
...
Awatar użytkownika
Digitall

Post autor: Digitall »

TBC...

[ Dodano: 2011-01-20, 18:22 ]
alfredo pisze:Lacze go przez port WAN z AP. W zakladce WAN ustawiam IP na otrzymywane dynamicznie, IP LAN zmienilem na 192.168.3.1, a DHCP wlaczone 192.168.3.10-192.168.3.15
TEN AP Edimax EW-7206APg to chyba ma IP w zakresie 192.168.2.* a nie 1.1 !!
Albo źle piszesz adresy IP. Posprawdzaj jeszcze raz adresy IP i napisz na forum jeśli są inne.. Bo coś mi tu nie pasuje.

IP router końcowego musi być w zakresie sieci pierwszej (bo drugie urządzenie pracuje tak jak SWITCH aktualnie), chodzi mi o WAN.
Po prostu na WAN użyj adresu: 192.168.2.11 (żeby znalazł się w sieci tego TP-Linka).
Brama: 192.168.2.1 - adres TP-Linka.
LAN jest OK.

Na koniec wszystkie połączenia WiFi należy zaszyfrować WPA2/PSK - tu pamiętaj, masz 2 sieci LAN oddzielne w użyciu. Obie muszą mieć inną nazwę oraz inne hasło WPA2/PSK..

Jak to nie pomoże to nakreślę Ci inną konfigurację od podstaw.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
ODPOWIEDZ