Czy CDMA coś zmieni?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Polip
Użytkownik forum

Czy CDMA coś zmieni?

Post autor: Polip »

Witam.
Mieszkam około 5km od małego miasteczka Lidzbark, linia telefoniczna jest rozciągnięta przez okoliczne wsie, dlatego możliwość założenia neta przez kable pewnie nie będzie nigdy dostępna.
Do tej pory używałem iplusa- niestety niezbyt jestem z niego zadowolony. W Lidzbarku jest tylko EDGE, w nocy i nad ranem osiągam prędkości około ~24kB/s, w dzień nastomiast jest tragedia, kilka kB/s i pingi po ileś tysięcy. Pewnie bts (czy jak to się zwie) przeciążony jak cholera. Nawet bez tego jednak, prędkości edge niezbyt mnie zadowalają.

W salonie orange zaproponowano mi CDMA.
I tu kilka moich pytań:
- jakie realne prędkości mam szansę osiągnąć na tym? Pojawiający się w informacjach 1mb/s w ogóle zobaczę?
- czy jest możliwość wzięcia to na próbę i porządnego przetestowania? Muszę wtedy pewnie zapłacić za aktywację tak czy inaczej, ale co z ilością transferu, który wykorzystam podczas testów? Też muszę za nie płacic?
Nie chcę brać kota w worku aby nie okazało się, że w dzień będzie to mulić tak jak iplus albo i jeszcze gorzej
- Widzę dwie oferty. W jednej jest 3gb limitu za 49zl/msc, w drugiej 4gb za 59/zl/msc i w tym "szczęśliwe godziny" na których mi naprawdę zależy, bo limit paru giga gdybym chciał ściągnąć jakiś film/grę rozleciałby się w natychmiastowym tempie. Jednak w tym drugim przypadku jest też wspomniana jakaś "cena za 1mb". O co w tym chodzi?
I do jakiej prędkości orange tnie po wykorzystaniu limitu w cdma? W iplusie mam żałosne 3,8kB/s.
- i ostatnie pytanie. Może w mojej lokalizacji jest możliwość założenia jakiegoś innego internetu? Nie znam się zbytnio na tym i nie wiem, dlatego podaję skąd jestem.
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Czy CDMA coś zmieni?

Post autor: Oficer »

Jak będzie działać tego ci nikt nie powie musisz wypróbować sam. Żeby być pewnym jak będzie działać w dzień musisz wziąć na próbę w każdym bądź razie jak masz EDGE to nie sądzę żeby w okolicy coś było lepszego niż CDMA.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Na Śląsku są miejsca gdzie w Plusie jest tylko EDGE a reszta operatorów ma 3G. Więc radziłbym wziąć jakiś telefon z 3G np i przeskanować czy są jakieś sieci 3G wykrywane.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Na sam początek -jaki Lidzbark ? np.na Mazurach jest Lidzbark Warmiński :hyhy: jak nie masz innej alternatywy to bierz CDMA , nie ma co nawet porównywać z EDGE (sam miałem) co do prędkości -to wróżenie z fusów-zależy od BTS i ile ''siedzi'' na nim ludzi. O ściąganiu zapomnij-limit- po przekroczeniu spowalniają do 10KB/s dlatego jak brać to wyższą opcję ze szczęśliwymi godzinami-Ale moje zdanie jest takie że Orange powinno blokować niektóre porty ,bo jak dla mnie ściąganie gier to zwykłe ZŁODZIEJSTWO. Sorry -ale takie mam zdanie. :dobani:
Polip
Użytkownik forum

Zwykły Lidzbark (niektórzy dodają "Welski", ale nie jest to chyba oficjalna nazwa).
onimusza666 pisze:Ale moje zdanie jest takie że Orange powinno blokować niektóre porty ,bo jak dla mnie ściąganie gier to zwykłe ZŁODZIEJSTWO. Sorry -ale takie mam zdanie.
Wiesz, jest też coś takiego jak cyfrowa dystrybucja gier oraz DLC (download content), za które normalnie się płaci i ściąga z netu oryginały.

Dzięki za odpowiedzi, a jak wygląda sprawa z tym okresem próbnym? Czy jest wtedy ileś mb do wykorzystania, czy też muszę za nie płacić?
EmTeeDee

Tego to nie wiem-na samym początku jak weszło CDMA było bez limitów :cfaniak: Teraz też jest miesiąc próbny i zależnie od tego co weźmiesz masz miesiąc za darmo.Tyle że jak zaczniesz ściągać z tego DLC ;) to przy prędkości DO 1MB/s limit szybko Ci się wyczerpie :rotfl: Ja mam to od początku i ściągnąłem tylko Americans Army 3 z Steam ,rzadko przekraczam limit(teraz 6GB) przywykłem do tego że ten net nie jest do ściągania-przeważnie gram,obecnie non stop w BBC2 ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Polip pisze:Zwykły Lidzbark
W Lidzbarku (tym w powiecie działdowskim) jest UMTS Orange.
Na 5 km z anteną zewnętrzna powinno kilka razy lepiej śmigać niż zazwyczaj działa CDMA, szczególnie jeśli mieszkasz bardziej na wschód od miasta.
EmTeeDee

Patryk pisze:5 km z anteną zewnętrzna powinno kilka razy lepiej śmigać
A jak z widocznością optyczną i pingiem . :niepewny:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

onimusza666 pisze:A jak z widocznością optyczną
Nie wiem.
Dlatego wytłuściłem słowo "powinno".
EmTeeDee

A jak działają przeszkody(las) na UMTS ? u mnie w lesie jest tylko CDMA i EDGE ciekawi mnie czy jakaś antena by dała radę? ciągle szukam jakiegoś dodatkowego neta ,tak żeby nie być ''uwiązanym'' do Orange.Dziś dostałem wiadomość od Nordisk że u mnie na razie ich nie ma ;) Chciałem też Wimax od Ery ale czekam co wyniknie bo podobno im się to już nie opłaca.Chciałbym coś z niskim pingiem, super prędkość mi nie potrzebna.
Polip
Użytkownik forum

Widzę spory odzew, dzięki.
Patryk zaskoczyłeś mnie, ponieważ nie miałem pojęcia, że Orange ma UMTS w Lidzbarku. Pytanie teraz, czy łapałby tu i zapewnił lepszą prędkość niż CDMA.
Mieszkam jednak bardziej na północ, niż wschód. Po drodze znajduje się las, więc pewnie lipnie.
Ale z drugiej strony jeśli chodzi o EDGE w plusie, to nadajnik również znajduje się w takiej odległości, a wyciągam z niego chyba praktycznie maks (dochodzi do 25kilo i ping 200ms, gdy nadajnik nie jest obciążony w dzień).
Mam również nieużywany modem ZTE 100 z softem plusa, czy dałoby się go jakoś łatwo przerobić na Orange? Szkoda byłoby kupować nowy modem.
onimusza666 pisze:Tyle że jak zaczniesz ściągać z tego DLC to przy prędkości DO 1MB/s limit szybko Ci się wyczerpie
Dlatego większe pliki chciałbym ściągać zostawiając komputer włączony w nocy, podczas tych godzin bez limitu.
Topiło
Stały użytkownik forum

Post autor: Topiło »

Kolego ,dostaniesz na próbę i zobaczysz.Ja mam teraz CDMA +antena na dachu 190cm.kierunkowa i nic lepszego u mnie nie ma ,mam neta i z:i plusa i blueconnect(oba miałem)to w porównaniu z nimi jest super! :D
Polip
Użytkownik forum

Używając strony btsearch.pl w Lidzbarku znalazłem nadajniki plusa, ery i orange. Każdy z nich ma pasmo GSM 900, czyli stary typ.
To jest ten umts orange w Lidzbarku, czy nie?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Istnieje coś takiego jak mapy zasięgu operatorów, nie wiem jak można kombinować u siebie z internetem bezprzewodowym a nawet nie zajrzeć na mapy operatorów...
Polip
Użytkownik forum

Maciek764 pisze:nie wiem jak można
No widzisz jednak można, mapy te są często mało szczegółowe, a jak widzę, że w Lidzbarku nie ma w ogóle nadajnika 3g, to po co w ogóle patrzeć na zasięg, skoro to najbliższe miasto (do reszty jest ~20km, więc nie wchodzi nawet w grę.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Tu czytać: http://mapa.btsearch.pl/info/about - skąd pochodzą dane na btsearch.pl

Już tyle razy była mowa o tym, że fakt nie istnienia danej stacji w bazie nie jest równoznaczny z jej faktycznym nie istnieniem.
Jeśli upierasz się, że w Lidzbarku w powiecie działdowskim nie ma UMTS Orange, jednocześnie nie sprawdzając stanu rzeczywistego, to nie mam zamiaru się z Tobą spierać, w końcu to nie moja sprawa.

[ Dodano: 2011-01-21, 14:00 ]
Polip pisze:mapy te są często mało szczegółowe
Jasne...niewielka szczegółowość to jedno a możliwość zaznaczenia zasięgu nieistniejącej stacji to drugie :rotfl:
Polip
Użytkownik forum

No ok, wy tu jesteście specjalistami.
Zakładając, że jest u mnie zasięg umts- mogę jakoś przerobić ten modem z softem iplusa, aby chodziła w nim karta z orange?
I umts jest lepsze od cdma, tak?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Polip pisze:mogę jakoś przerobić ten modem z softem iplusa, aby chodziła w nim karta z orange?
ZTE MF100 z Plusa prawdopodobnie nie ma blokady simlock.
Wystarczy zamiast iplus menedżera zrobić połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> albo użyć programu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> .

[ Dodano: 2011-01-21, 15:21 ]
Polip pisze:I umts jest lepsze od cdma, tak?
Ma o wiele większą pojemność, więc i osiągi dużo lepsze.
Polip
Użytkownik forum

Bardzo dziękuję za odpowiedź, wezmę orange na próbę i zobaczę jak będzie się sprawować. O wynikach dam znać.
Polip
Użytkownik forum

Niestety moja wizyta w salonie orange była bardzo mało owocna.
Przede wszystkim koleś uparcie twierdził, że Orange Free NIE mogę wziąć na próbę, tylko od razu podpisać umowę na 24 miesiące, co oczywiście nijak mnie urządzało, ponieważ muszę najpierw sprawdzić, czy ten UMTS będzie sięgał.
Sprawa CDMA- mogę wziąć na próbę ale w wersji za 49zl/msc, gdzie nie będę miał szczęśliwych godzin, co mam gdzieś, bo niczego nie ściągnę z limickiem 3gb.

Kupiłem starter z Orange, aby przetestować czy będzie zasięg umts, niestety wkładam kartę do modemu ZTE100 (który ma soft iplusa), jednak system w ogóle modemu nie wykrywa, mimo tego, że zielona dioda świeci się (czyli wszystko jest ok) i chce mi instalować Iplus managera.
Co zrobić, aby system wykrył mi ten modem i mógł przetestować to połączenie z Orange?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Polip pisze:Co zrobić, aby system wykrył mi ten modem i mógł przetestować to połączenie z Orange?
IPlus manager ma sterowniki do tego modemu i one muszą się zainstalować żeby modem był widoczny w systemie.

Możesz też poszukać sterowników tutaj http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... 15&catid=1
Nie pomagam na PW!
Topiło
Stały użytkownik forum

Polip pisze:Niestety moja wizyta w salonie orange była bardzo mało owocna.
Przede wszystkim koleś uparcie twierdził, że Orange Free NIE mogę wziąć na próbę, tylko od razu podpisać umowę na 24 miesiące, co oczywiście nijak mnie urządzało, ponieważ muszę najpierw sprawdzić, czy ten UMTS będzie sięgał.
Sprawa CDMA- mogę wziąć na próbę ale w wersji za 49zl/msc, gdzie nie będę miał szczęśliwych godzin, co mam gdzieś, bo niczego nie ściągnę z limickiem 3gb.

Kupiłem starter z Orange, aby przetestować czy będzie zasięg umts, niestety wkładam kartę do modemu ZTE100 (który ma soft iplusa), jednak system w ogóle modemu nie wykrywa, mimo tego, że zielona dioda świeci się (czyli wszystko jest ok) i chce mi instalować Iplus managera.
Co zrobić, aby system wykrył mi ten modem i mógł przetestować to połączenie z Orange?
Zajdż do TP tam poproś żeby przedstawiciel przyjechał do Ciebie z modemem i sprawdzisz jak chodzi-jak będzie działał na pomarańczowej diodzie(moc sygnału)to bierz,zamontujesz antene zewnętrzną i będzie śmigał! :D
Polip
Użytkownik forum

Udało mi się zmusić do działania modem z kartą orange (w zasięgu wyświetlało się PTK CENTRELTEL, chociaż używałem domyślnego iplus managera, który zainstalował się razem ze sterownikami :P).
Niestety, łączył się tylko z EDGE, wymuszanie UMTS nic nie dawało- wtedy nie łączył się w ogóle.

Nie mam takiego budżetu, aby ryzykować kupowanie jakichś anten nie mając pewności, czy one cokolwiek dadzą.

Wygląda na to, że jedyną opcją pozostaje ten CDMA. Jednak orange freedom pro z limitem 3gb i bez szczęśliwych godzin w ogóle mi nie odpowiada.
Czy mogę wziąć CDMA w orange free (59zł, 4gb + szczęśliwe godziny), ale jak wtedy sprawa z modemem? Ilę będę musiał za niego zapłacić? Koleś oferował mi tylko jakiś combo z UMTS i CDMA, jednak mówił, że przy abonamencie 59zł będzie on kosztował z 400zł.
Dodatkowo w przypadku tego odpada możliwość przetestowania na próbę, a jednak chciałbym wypróbować jaką będzie to miało szybkość, przed podpisaniem umowy na X miesięcy...
Topiło
Stały użytkownik forum

Polip pisze: ryzykować kupowanie jakichś anten nie mając pewności, czy one cokolwiek dadzą.
Twoja sprawa,jak bez anteny bedzie działać to z anteną na pewno!Zawsze mozna do kawiarenki jeżdzić...
EmTeeDee

Topiło pisze: przedstawiciel przyjechał do Ciebie z modemem
Takie rzeczy to tylko w Erze ;)
Topiło
Stały użytkownik forum

onimusza666 pisze:Takie rzeczy to tylko w Erze
Nie rozumiem..
EmTeeDee

Nie rozumiem..
oj.. taki żart ;) zresztą zwróć uwagę na emotkę :hyhy: Z drugiej strony to nie chce mi się wierzyć że taki przedstawiciel bierze modem i jedzie :D może w ''wielkich miastach'' tak jest :rotfl2:
Topiło
Stały użytkownik forum

Aaaaaa ,tak w "wielkich miastach"tak jest-wieś Topiło (12km.na południe od Hajnówki)25 stałych mieszkańców... :D Widocznie pracownik TP ma prowizję od podpisanej umowy,albo mu sie chce pracować, po prostu :hyhy:
ODPOWIEDZ