HSDPA kilkaset metrów od domu.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eXorcist
Specjalista bezprzewodowy-junior

HSDPA kilkaset metrów od domu.

Post autor: eXorcist »

Witam serdecznie,

Jako iż lokalni operatorzy nie oferują mi więcej niż 320kbps, a TP nie umożliwa przyłącza ze wzlęgu na brak wolnych portów w DSLAMie zacząłęm myśleć o alternatywnej sieci - 3G.

W chwilii obecnej w domu mam słabiutki zasięg - mieszany GPRS / EDGE.
Czasami jeżeli padnie sieć, korzystam telefonu jako router WiFi. Do 22 godziny działa GPRS, po godzinach szczytu EDGE - do 25KB/s (w nocy). Znikomy zasięg spowodowany jest lasem, który okropnie tłumi. Poniżej zamieszczam link do mapki.

<link wyekspirował>
[mod]
Link do mapki
Wycinam link na prośbę autora.
[/mod]

Czarna gwiazdka - miejsce zamieszkania
Czerwona gwiazdka - punkt, w którym mam HSDPA i działa stabilnie oraz z tego miejsca widać stacje bazowe. BTS pierwszy od góry (ul. Przemysłowa) jest na wieży kominowej. Drugi jest daleko i w nocy widać czerwony punkt światła. Dodam, że odległość od mojego domu do tegoż punktu to zaledwie (lub aż) 250-300m.

Tutaj pojawia się pytania, jak to zrobić, by mieć możliwość korzystania z HSDPA w domu?

Edit. poziom sygnału dla EDGE w domu -91dBm
Później dam wyniki dla HSDPA w terenie.

Edit.2
Mam HSDPA w domu. Telefon zawiesiłem na parterze w oknie (na górze okna). Ping 80-110, prędkość o 15:00 od 130 do 260.

Edit.3
Sygnał na poziomie -90dBm. Co mam kupić? Router 3G + modem 3G?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez eXorcist, łącznie zmieniany 2 razy.
yanan
Stały użytkownik forum

Re: HSDPA kilkaset metrów od domu.

Post autor: yanan »

Moim zdaniem proponuje kupić modem 3G + jakąś antenkę.
Jeśli chodzi o modem tu dużo zależy od kwoty jaką się chce wydać na sprzęt.
Ja posiadam Huawei e156g. Uważam, że jest to udany model za rozsądną cenę.

Odnośnie anteny przydałaby się kierunkowa. I tu nie ma zbyt dużego wyboru. Zawsze mówią albo cybertech albo bestpartner. Co do dookólnych przydaje się gdy chcemy tylko przenieść miejsce odbioru sygnału oraz delikatnie polepszyć jego jakość np. w dużych miastach gdzie BTS-ów jest dużo.

P.S Orange zbyt dobrej infrastruktury to nie ma. Przynajmniej taka jest moja opinia.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ