SIEĆ WI-FI, i 2 IP zmieniające się u klienta co jakieś 5 min
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
SIEĆ WI-FI, i 2 IP zmieniające się u klienta co jakieś 5 min
SIEĆ WI-FI, i 2 IP zmieniające się u klienta co jakieś 5 minut np. 83.19.196.xxx i 83.13.142.xxx
co to może znaczyć?
co to może znaczyć?
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: SIEĆ WI-FI, i 2 IP zmieniające się u klienta co jakieś 5 min
... że ma krótki lease time na serwerze DHCP dostawcy?
jutro to dzis... tyle że jutro 

-
hmmm... to niby odpowiedź, czy pytanie?morion pisze:... że ma krótki lease time na serwerze DHCP dostawcy?
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
jesli Ci to cos powie to lease-time to czas dzierzawy adresu ip na serwerze dhcp
-
hmmm... ...nie za bardzo łapie o co chodzi... Jak możesz proszę o blisze przybliżenie tej kwestii...MaxFM pisze:jesli Ci to cos powie to lease-time to czas dzierzawy adresu ip na serwerze dhcp
....takie zmieniające się IP u klienta co 5 min. jest bardzo uciążliwe, ponieważ rozłącza klienta z DNS operatora...
Czy nie prawda?
...a po za tym, czy numery IP 83.19.196.xxx i 83.13.142.xxx nie są numerami z "tp" "NEO..."?
...i czemu klient wewnątrz sieci ma numer zewnętrzny IP i do na dodatek 2 IP...?
- morion
lease-time to czas na jaki serwer DHCP przyznaje (dosł. wydzierżawia (lease)) adres IP komputerowi, jesli masz automatyczne ustawianie adresu w systemie.
sporo providerów przyznaje klientom adresy z puli zewnętrznej
zmiana adresów wiąże sie z całkowitym zerwaniem łaczności z jakimkolwiek serwerem ponieważ pakiet wysłany nie może powrócić do nieistniejącego już adresu nadawcy...
nie zauważyłem że te adresy sie dość znacznie różnią
to raczej nie DHCP bo wtedy zmieniałby sie raczej adres tylko w członie w którym masz xxx... adresy 83.xx.xx.xx to także DSL
wiem bo sam mam taki...
a tak <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> to ten "klient" skąd ma łacze?
zmiana adresów wiąże sie z całkowitym zerwaniem łaczności z jakimkolwiek serwerem ponieważ pakiet wysłany nie może powrócić do nieistniejącego już adresu nadawcy...
nie zauważyłem że te adresy sie dość znacznie różnią

to raczej nie DHCP bo wtedy zmieniałby sie raczej adres tylko w członie w którym masz xxx... adresy 83.xx.xx.xx to także DSL

-
NOTTI80 pisze: ...a po za tym, czy numery IP 83.19.196.xxx i 83.13.142.xxx nie są numerami z "tp" "NEO..."?
...i czemu klient wewnątrz sieci ma numer zewnętrzny IP i do na dodatek 2 IP...?
TAK w systemie ustawienia w karcie sieciowej u klienta są poustawiane na "Auto"morion pisze:lease-time to czas na jaki serwer DHCP przyznaje (dosł. wydzierżawia (lease)) adres IP komputerowi, jeśli masz automatyczne ustawianie adresu w systemie.
zmiana adresów wiąże się z całkowitym zerwaniem łączności z jakimkolwiek serwerem ponieważ pakiet wysłany nie może powrócić do nieistniejącego już adresu nadawcy...
Czyli numery IP które zapodałem są adresami IP zewnętrznymi?
IP 83.19.196.xxx i IP 83.13.142.xxx takim bądź razie DHCP czy DSLmorion pisze: nie zauważyłem że te adresy się dość znacznie różnią
to raczej nie DHCP bo wtedy zmieniałby się raczej adres tylko w członie w którym masz xxx...
adresy 83.xx.xx.xx to także DSLwiem bo sam mam taki...
![]()
a tak w ogóle to ten "klient" skąd ma łącze?
Klient ma łącze od lokalnego providera, który przekazuje neta drogą radiową WI-FI.
Ostatnio zmieniony 2007-02-12, 11:51 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 2 razy.
- morion
tak to adresy zewnętrzne, wygląda na to że albo neo albo DSL
tylko jeszcze powiedz gdzie sprawdzacie ten numer IP?

-
hmmm... podam prosty przykład; kumpela siedzi na np. GG w informacjach o numerze widnieje IP 83.19.196.xxx, nagle wywala z AP operatora i gdy się ponownie pojawia jest IP 83.13.142.xxx. I tak w kółko. Nieraz zjawisko jest częste nie raz rzadsze, ale stosunkowo 1 raz na 5 minut.morion pisze:tak to adresy zewnętrzne, wygląda na to że albo neo albo DSLtylko jeszcze powiedz gdzie sprawdzacie ten numer IP?
- MaxFM
A spróbuj wpisac jeden z tych IP na sztywno. Jesli dhcp Ci przydzieli to wejdz w ustawienia->obsługa->szczegóły i pospisuj wszystko i powpisuj w ustawieniach tcp/ip karty.
-
Adres IP - OK np. IP 83.13.142.xxx a skąd wziąć Maska podsieci i Brama domyślana?MaxFM pisze:A spróbuj wpisac jeden z tych IP na sztywno. Jesli dhcp Ci przydzieli to wejdz w ustawienia->obsługa->szczegóły i pospisuj wszystko i powpisuj w ustawieniach tcp/ip karty.
- MaxFM
napisałem Ci
klikasz na tych monitorkach prawym->stan->obsługa->szczegóły i wszystko masz

-
Karta D-LINK DWL-520+
Start->Panel sterowania->Połączenia sieciowe->Połączenia sieci bezprzewodowej->Właściwości->Protokół internetowy TCP/IP
->Adres IP
->Maska podsieci
->Brama domyślna
Start->Panel sterowania->Połączenia sieciowe->Połączenia sieci bezprzewodowej->Właściwości->Protokół internetowy TCP/IP
->Adres IP
->Maska podsieci
->Brama domyślna
- morion
no fajnie... tak to sie kolego nie sprawdza IPNOTTI80 pisze: hmmm... podam prosty przykład; kumpela siedzi na np. GG w informacjach o numerze widnieje IP 83.19.196.xxx, nagle wywala z AP operatora i gdy się ponownie pojawia jest IP 83.13.142.xxx. I tak w kółko. Nieraz zjawisko jest częste nie raz rzadsze, ale stosunkowo 1 raz na 5 minut.

twoje IP sie sprawdza w trybie DOS wpisując jesli to XP
Kod: Zaznacz cały
ipconfig /all

twój przypadek świadczy o nieudolnym połaczeniu dwóch łącz o IP 83.19.196.xxx i 83.13.142.xxx jesli router dostawcy ma coś zwalone w konfiguracji to pakiety wychodzą raz jednym raz drugim łaczem i jest taki objaw... w wiekszości przypadków ruch na poszczególnych łaczach klasyfikuje się po usługach, np. jednym łaczem idzie www,https,poczta a drugim cała reszta łacznie z p2p i innym smieciem...

-
hmmm... wiem jak się sprawdza mi; ipconfing/all w trybie dos, a także stronkami np. net.ip.info, ip.boo.pl/ip.php, twoje-ip.com itd.morion pisze:no fajnie... tak to się kolego nie sprawdza IP
twoje IP się sprawdza w trybie DOS wpisując jeśli to XPi tam na pewno nie będziesz miał takiego adresu jak ten co podałeśKod: Zaznacz cały
ipconfig /all
hmmm...morion pisze:twój przypadek świadczy o nieudolnym połączeniu dwóch łącz o IP 83.19.196.xxx i 83.13.142.xxx jeśli router dostawcy ma coś zwalone w konfiguracji to pakiety wychodzą raz jednym raz drugim łączem i jest taki objaw... w większości przypadków ruch na poszczególnych łączach klasyfikuje się po usługach, np. jednym łączem idzie www,https,poczta a drugim cała reszta łącznie z p2p i innym śmieciem...
-
TAK kumpela ma "Auto" konfiguracje TCP/IP. Czyli mówimy tu o DHCP.DHCP
Dynamic Host Configuraton Protocol (dynamiczny protokół konfiguracji hostów) jest protokołem umożliwiającym zdalną konfiguracje protokołu TCP/IP. Praktycznie każdy system operacyjny posiadający obsługę TCP/IP oferuje możliwość pobrania konfiguracji TCP/IP poprzez DHCP, czyli ustalenia: adresu IP, maski podsieci, domyślnej bramy w sieci, serwerów DNS, domeny w jakiej hosty pracują, oraz wielu innych parametrów.W praktyce DHCP jest przydatne chociażby do tego, iż MS Windows po zainstalowaniu karty sieciowej automatycznie sobie pobierze parametry konfiguracji, albo będzie można sobie ustalać która osoba jaki adres IP ma posiadać w naszym lanie.
hmmm... w przypadku który opisuje serwer DHCP automatycznie przypisuje dzierżawę tylko 2 IP, które na przemian się wymieniają. A może się mylę...?Aby sieć TCP/IP poprawnie działała, każdy komputer znajdujący się w sieci musi mieć adres IP. Można konfigurować adresy IP ręcznie na każdym komputerze albo zainstalować serwer DHCP, który automatycznie przypisuje dzierżawę adresu IP do każdego komputera klienckiego w sieci. Większość systemów operacyjnych klientów domyślnie szuka dzierżawy adresu IP, więc do zaimplementowania sieci wykorzystującej protokół DHCP nie jest potrzebna żadna konfiguracja na komputerze klienckim.
-
A może to wina AP providera albo problem leży jeszcze wcześniej, przed siecią WIFI (np. problemy na routerach operatora).
Może być też teoretycznie tak, że IP zmienia się z powoduchwilowego zaniku sygnału WIFI. Po ponownym pojawieniu się jest zestawiane ponowbe połączenie i od nowa pobierany IP. Na Twoim miejscu zwróciłbym się do operatora żeby sprawdził swoje ustawienia.
Może być też teoretycznie tak, że IP zmienia się z powoduchwilowego zaniku sygnału WIFI. Po ponownym pojawieniu się jest zestawiane ponowbe połączenie i od nowa pobierany IP. Na Twoim miejscu zwróciłbym się do operatora żeby sprawdził swoje ustawienia.
- morion
NOTTI80 mylisz DHCP z tym co masz na wyjsciu z sieci... DHCP przyznaje adresy z puli prywatnej, przeważnie 192.168.xx.xx lub 10.x.x.x a to IP które widnieje np. w gg to IP interfejsu zewnętrznego twojego providera... provider na swoim serwerze robi masquerade albo NAT i routuje połaczenia z waszej sieci w świat... połaczenia w świat idą z adresem zewnętrznym / publicznym i jak wracają to router spowrotem zmienia adres z zewnetrznego na lokalny i to trafia do twojego kompa...

-
morion pisze:NOTTI80 mylisz DHCP z tym co masz na wyjsciu z sieci... DHCP przyznaje adresy z puli prywatnej, przeważnie 192.168.xx.xx lub 10.x.x.x a to IP które widnieje np. w gg to IP interfejsu zewnętrznego twojego providera... provider na swoim serwerze robi masquerade albo NAT i routuje połaczenia z waszej sieci w świat... połaczenia w świat idą z adresem zewnętrznym / publicznym i jak wracają to router spowrotem zmienia adres z zewnetrznego na lokalny i to trafia do twojego kompa...
OK zgodzę się z Tobą ja mam zewnętrzny numer IP 83.14.87.XX natomiast wewnętrzny IP 192.168.0.XXX
I zawsze znajomi w komunikatorach identyfikują mnie po numerze wewnętrznym IP 192.168.0.XXX
Przypadek, który opisuję to problem u mej kumpeli. A ona widniej z numerem IP jak już pisałem IP 83.19.196.xxx i 83.13.142.xxx. I nie powiedz mi proszę ze są to numery IP wewnętrzne.
- morion
a ci twoi znajomi są z tej samej sieci co ty czy z innej? jak z tej samej to oczywiste że widzą twoej lokalne IP, jesli z innej to może to być konfiguracja proxy przez który idą połaczenia gg, serwer proxy nie tylko puszcza połaczenia na porcie 80 (www) ale też na 443 (https) na którym leci też m.in. ggNOTTI80 pisze:
OK zgodzę się z Tobą ja mam zewnętrzny numer IP 83.14.87.XX natomiast wewnętrzny IP 192.168.0.XXX
I zawsze znajomi w komunikatorach identyfikują mnie po numerze wewnętrznym IP 192.168.0.XXX
Przypadek, który opisuję to problem u mej kumpeli. A ona widniej z numerem IP jak już pisałem IP 83.19.196.xxx i 83.13.142.xxx. I nie powiedz mi proszę ze są to numery IP wewnętrzne.