Wyłączenie PIN karty SIM w Orange.
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Wyłączenie PIN karty SIM w Orange.
Niestety żeby wyłączyć PIN karty SIM w Orange musimy pofatygować się do salonu albo wysłać pismo do BOK.
Pismo musi zawierać następujące informacje:
1. imię i nazwisko
2. adres
3. numer telefonu (numer przypisany do internetowej karty SIM czy SIM/R-UIM)
4. czytelny podpis
5. numer telefonu kontaktowego
6. dopisek - "Zostałem poinformowany o zagrożeniach, które mogą zaistnieć w sytuacji gdy moja karta SIM nie jest zabezpieczona kodem PIN i biorę pełną odpowiedzialność za nieautoryzowany dostęp do karty SIM"
Bez takiej treści zgłoszenie nie zostanie rozpatrzone pozytywnie. Informacja na podstawie pisma które dostałem jako odmowę wyłączenia PIN.
1. imię i nazwisko
2. adres
4. czytelny podpis
6. dopisek - "Zostałem poinformowany o zagrożeniach, które mogą zaistnieć w sytuacji gdy moja karta SIM nie jest zabezpieczona kodem PIN i biorę pełną odpowiedzialność za nieautoryzowany dostęp do karty SIM"
Bez takiej treści zgłoszenie nie zostanie rozpatrzone pozytywnie. Informacja na podstawie pisma które dostałem jako odmowę wyłączenia PIN.
Nie pomagam na PW!
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Wyłączenie PIN karty SIM w Orange.
To pewnie musi być jakaś specjalna karta SIM, bo ja we wszystkich tych które posiadam - zarówno te w telefonach jak i tą w modemie mogę mogę włączać i wyłączać do woli, bez żadnych problemów, i bez powiadamiania BOK-u.wojteks pisze:Niestety żeby wyłączyć PIN karty SIM w Orange musimy pofatygować się do salonu albo wysłać pismo do BOK.
1. imię i nazwisko
2. adres
4. czytelny podpis
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jeśli są to karty typu Pre-Paid to tam tak można. W abonamentowych już nie.trybun pisze:To pewnie musi być jakaś specjalna karta SIM, bo ja we wszystkich tych które posiadam - zarówno te w telefonach jak i tą w modemie mogę mogę włączać i wyłączać do woli, bez żadnych problemów, i bez powiadamiania BOK-u.
- trybun
W telefonach mam właśnie karty Pre-paid, ale w modemie abonamentową. Ale pewnie masz rację - gdy na początku próbowałem wyłączyć żądanie pinu na tej abonamentowej to w telefonie pokazywał się komunikat - "Operacja niedozwolona". Jednak po kilku próbach odblokowania na różnych telefonach ta blokada sama ustąpiła.Jaco pisze:Jeśli są to karty typu Pre-Paid to tam tak można. W abonamentowych już nie.
- Adamgl
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To chyba tylko Orange ma takie dziwne ograniczenie bo w Erze w abonamentowym bez problemu można wyłączyć, chyba że w ciągu ostatniego miesiąca coś się zmieniło.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ma od samego początku chyba.Adamgl pisze:To chyba tylko Orange ma takie dziwne ograniczenie
Takie rzeczy tylko w ErzeAdamgl pisze: bo w Erze w abonamentowym bez problemu można wyłączyć,

Oczywiście ja posiadam Erę

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przynajmniej dłużej niż my pamiętamy, tylko pierwsza seria kart sim/u-rim była bez tej blokady.Jaco pisze:Ma od samego początku chyba.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Plus i Play też można dowolnie wyłączać żądanie PIN.Jaco pisze:Takie rzeczy tylko w Erze
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Było tak przynajmniej od 2003 roku, czyli jeszcze od czasów Idei.krystianb pisze:Przynajmniej dłużej niż my pamiętamy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja na karcie dualnej bez problemów w styczniu, już zeszłego roku, wyłączyłem PIN.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na obecnej serii kart się tak prosto nie da. To była pierwsza seria i na niej się dało. Na starszych (SIM) i nowszych dualnych się nie da tak prosto, trzeba przez BOK.ryba825 pisze:Ja na karcie dualnej bez problemów w styczniu, już zeszłego roku, wyłączyłem PIN.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
a czy za to się coś płaci ?
BC + e220 = DL ~0.25Mbps, UL ~0.09Mbps, PING ~100-400 (HSDPA xd i co z tego)
OFP=>http://www.speedtest.net/result/1088876630.png
- wojteks
- *** Administrator ***
To darmowa usługa.lolq93 pisze:a czy za to się coś płaci ?
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja na początku 2010 roku wymieniałem kartę SIM w Orange gdyż poprzednia się uszkodziła nie z mojej winy (kartę Sim 3G) i ze ściągnięciem pinu poprzez aplikację Orange Free nie było problemu tak więc różnie to jest w Orange w kontekście Pin-u na karcie Sim 3G.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
lubczyk, dostałeś kartę białą czy czarną kartę ?
-
Karta dualna wymiana z normalnej+podpisanie aneksu i nowy modem jakieś 2mc temu w głównym salonie w wawie Pin zszedł jak masełko 
Jednak biała karta właśnie popatrzyłem..., mam tych smieci z orange i cos mi sie pofyrlalo hehe

Jednak biała karta właśnie popatrzyłem..., mam tych smieci z orange i cos mi sie pofyrlalo hehe
-
- Guru bezprzewodowy
Znajomi wczoraj brali Nowy BE Standard.
Dostali kartę dualną, z której nie można zdjęć pinu.
Dostali kartę dualną, z której nie można zdjęć pinu.
-
Swoją umowę podpisywałem w Warszawie w październiku 2010r. Karta biała, bez problemu z PINem. Podobnie znajomy parę miesięcy wcześniej.
Czyli nie widać jakichś reguł. Zależy pewnie na jaką partię się trafi. A może po prostu to jakiś feler w samych kartach.
Czyli nie widać jakichś reguł. Zależy pewnie na jaką partię się trafi. A może po prostu to jakiś feler w samych kartach.
-
A jak długo się czeka za wyłączeniem ? (wczoraj złożyłem pismo)
-
-
A jak długo się czeka za wyłączeniem pinu ?
- wojteks
- *** Administrator ***
2-3 tygodnie.lolq93 pisze:A jak długo się czeka za wyłączeniem pinu ?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Wystarczy to wysłać do Warszawy na skierniewicką bez żadnych dopisków tak?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja bym poszedł do salonu i powinni faxem przesłać gdzie trzeba. Jak masz daleko to poleconym na adres kontaktowy BOK.Michu55 pisze:Wystarczy to wysłać do Warszawy na skierniewicką bez żadnych dopisków tak?
Nie pomagam na PW!
-
Ja właśnie poszedłem do salonu, a oni to faxem wysłali. Nazrazie czekam a ni słychu a ni widu .
-
Dziś przyszła odpowiedź listownie.
"W nawiązaniu do zgłoszenia z dnia ........, dotyczącego prośby o wyłączenie kodu PIN z karty o numerze ...... informuję, że zgłoszenie zostało rozpatrzone negatywnie ponieważ karta R-UIM przypisana do numeru nie umożliwia wyłączenia kodu PIN.
Rozwiązaniem w zaistniałej sytuacji byłaby wymiana w Salonie Orange karty na taką , która spełnaiłaby techniczne warunki do wyłączenia kodu PIN. "
I teraz pytanie do Was, czy wymiana coś kosztuje ?
"W nawiązaniu do zgłoszenia z dnia ........, dotyczącego prośby o wyłączenie kodu PIN z karty o numerze ...... informuję, że zgłoszenie zostało rozpatrzone negatywnie ponieważ karta R-UIM przypisana do numeru nie umożliwia wyłączenia kodu PIN.
Rozwiązaniem w zaistniałej sytuacji byłaby wymiana w Salonie Orange karty na taką , która spełnaiłaby techniczne warunki do wyłączenia kodu PIN. "
I teraz pytanie do Was, czy wymiana coś kosztuje ?
- raven18
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie bardzo rozumiem jak to się stało ale wyłączyłem u siebie żądanie PINu. Wcześniej próbowałem w komórce ale po restarcie dalej PIN był, dziś testowałem axesstela mv500 i tak odruchowo wyłączyłem PIN, raczej nie sądziłem by to coś dało, a tymczasem, po przełożeniu karty, modem gsm sam się po chwili przełączył, zrobiłem restart gdyż myślałem że mi się przewidziało, ale nie. Mam nadzieję, że nie zepsułem tym karty sim
na razie działa 
edit
Próbowałem to samo zrobić na drugiej karcie ale bez efektu, wydaje mi się, że PIN został po prostu wyłączony na kartach multimo i bez problemu mogłem go wyłączyć na telefonie, tylko nie sprawdzałem ostatnio.

edit
Próbowałem to samo zrobić na drugiej karcie ale bez efektu, wydaje mi się, że PIN został po prostu wyłączony na kartach multimo i bez problemu mogłem go wyłączyć na telefonie, tylko nie sprawdzałem ostatnio.
-
- Stały użytkownik forum
Chciałam się zapytać jak się ma kolor kart 3G/RUIM do trudności zdjęcia kodu PIN przez operatora i czy czarną kartę można rozpoznać już po kopercie?
Czy komuś się w takim przypadku faktycznie udało taką wymienić PIN-niezmienialną kartę otrzymaną przesyłką internetową na zmienialną - w salonie?
Czy komuś się w takim przypadku faktycznie udało taką wymienić PIN-niezmienialną kartę otrzymaną przesyłką internetową na zmienialną - w salonie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Karty dualne są białe. Prawdopodobnie wszystkie nowsze karty dualne mają blokadę zdejmowania kodu PIN przez użytkownika, ale da się zdjąć wysyłając maila do Orange.*juliana* pisze:ak się ma kolor kart 3G/RUIM do trudności zdjęcia kodu PIN przez operatora
Czarnych kart SIM już chyba nie robią.*juliana* pisze:czy czarną kartę można rozpoznać już po kopercie?
Kart z możliwością zdjęcia PIN już się chyba nie znajdzie.*juliana* pisze:Czy komuś się w takim przypadku faktycznie udało taką wymienić PIN-niezmienialną kartę otrzymaną przesyłką internetową na zmienialną - w salonie?
-
- Stały użytkownik forum
Hm czytając ten właśnie wątek widzę, że niektórzy dostali ze Skierniewickiej odpowiedź odmowną, z propozycją wymiany kart na inną w salonie.
W " moim" salonie w chwili obecnej mają na stanie stare dobre białe karty dualne SIM/RUIM ale nie wiedzą, czy jest proceduralna możliwość wymiany karty otrzymanej w sprzedaży internetowej.
A ja na razie zwróciłam przesyłkę internetową, gdyż nie było prawidłowej, pełnej umowy z załącznikami. Tyle, że widziałam kopertę - była biała, oznaczona 3G/RUIM i taką pewnie bym też dostała następnym razem.
W " moim" salonie w chwili obecnej mają na stanie stare dobre białe karty dualne SIM/RUIM ale nie wiedzą, czy jest proceduralna możliwość wymiany karty otrzymanej w sprzedaży internetowej.
A ja na razie zwróciłam przesyłkę internetową, gdyż nie było prawidłowej, pełnej umowy z załącznikami. Tyle, że widziałam kopertę - była biała, oznaczona 3G/RUIM i taką pewnie bym też dostała następnym razem.