instalacja modemu ADU-500A pod windows 7

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ksegra
Początkujący użytkownik forum

instalacja modemu ADU-500A pod windows 7

Post autor: Ksegra »

Witam,
Jestem tu nowa, a zarejestrowałam się ponieważ potrzebuje pomocy. Jeśli umieściłam post w złym dziale, to przepraszam.
Otóż mam modem ADU-500A i system windows 7 (64bit) i problem z instalacją. Przy próbie instalacji z płytki załączonej przez operatora (usługa w orange biznes everywhere) system nie wykrywa modemu. Zadzwoniłam do BOK i kazali mi ściągnąć sterowniki pod win 7 i tak też zrobiłam (ze strony aplikacje.tk). I teraz jak próbuję zainstalować te stery to wyskakuje mi komunikat twoje oprogramowanie zostanie zaktualizowane do najnowszej wersji - klikam na jedyną możliwą opcję "konfiguracja", po czym po czasie mam informację, typu "podłącz modem, nie znaleziono urządzenia".
Jestem kompletnym laikiem w tym temacie. Nie wiem nawet czy powinnam najpierw instalować te sterowniki czy najpierw próbować z modemem i czy przy próbie ruszenia tego z płytki odznaczyć opcję "sterowniki" (skoro mają być zainstalowane inne). Proszę, niech ktoś mi pomoże. Jak to zrobić krok po kroku.
pozdrawiam
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: instalacja modemu ADU-500A pod windows 7

Post autor: ryba825 »

Sterowniki do modemu http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... &fileid=20

Najpierw odinstaluj (w panelu sterowania) to co od tego modemu zainstalowałaś. Następnie:
1. Instalujesz sterowniki.
2. Jeśli program nakaże uruchomienie ponowne systemu, to go uruchamiasz ponownie.
3. Podłączasz modem.

Powinno działać.
Ksegra

Witaj ryba 825, niestety nie udało mi się zainstalować tych sterowników - "Wersja tego oprogramowania jest nie zgodna z wersją systemu windows" choć oczywiście instaluję tą x64. Co teraz? :cry:
pioter6

ADU 500A

Post autor: pioter6 »

Hej.
Ja tez jestem tu nowy. Przeczytałem Twoją wypowiedź o tym modemie i postanowiełem się zalogować. Miałem ten sam problem. Mam nowego laptopa z win 7 x64 bit i już trzeci modem wymieniony w ramach gwarancji. Na starym stacjonarnym komputerze z win XP 32 bit. smigał bez zarzutu. Kiedy kupiłem nowego laptopa zaczęły sie dziać dziwne rzeczy. Najpierw nie chciał sie logować (nie widział sprzętu, chociaz sie zainstalował bez problemu). Następnie zaczął tracić zasięg, aż w koncu padł. Oddałem go na gwarancje, (trzymali go 3 tygodnie). Wymienili mi na nowy który po 3 tygodniach łapał tylko minimalny zasięg i to musiałem nieźle sie napocić biegając z antenką po pokoju. Oddałem drugi modem na gwarancję trzymali go 6 tygodni (oczywiście nie dając w orange modemu zastępczego, bo nie mieli). Dostełem więc trzeci modem, nowy. Zadzwoniłem do serwisu ORANGE i poprosiłem o pomoc w zainstalowaniu modemu, bo może coś źle robię. Tam serwisant powiedział mi, że mam wyłączyć cyfrowe podpisywanie sterowników, że przy systemach win 7 64bit. to konieczne. Tak więc zrobiłem. Mam modem już 2 tygodnie:) i jeszcze działa. Oczywiście w salonie nikt takiej informacji mi nie udzielił. Nie mówiąc o tym, że 6 tygodni nie miałem internetu i nikt tam nie wiedział co sie z tym modemem dzieje i kiedy bedzie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

pioter6 pisze:Tam serwisant powiedział mi, że mam wyłączyć cyfrowe podpisywanie sterowników, że przy systemach win 7 64bit. to konieczne. Tak więc zrobiłem. Mam modem już 2 tygodnie:) i jeszcze działa.
Akurat to ma związek tylko z tym czy modem da się zainstalować czy nie. Awarie nie z tym nic wspólnego. Albo masz pecha, albo masz coś w domu/kompie co niszczy modemy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Ksegra

pioter6 wielkie dzięki za pomoc i dobre chęci:)
Już normalnie szlag mnie trafia, wciąż tego nie zainstalowałam. Masz racje co do tego podpisu cyfrowego, ale ja nie potrafię tego wyłączyć. Znalazłam kilka instrukcji w necie, ale nic nie działa. To zbyt skomplikowane dla mnie, kompletnego laika.

Zainstalowałam za to te stery na drugim laptopie (win7 x32) i modem też się zainstalował. Jednak internet wciąż nie hula. Po prostu mam dość. :/
pioter6

Post autor: pioter6 »

Znalazłem na stronie ORANGE sterowniki do win 7 64 bit. Nie wiem czy działają, bo nie próbowałem. poniżej link do strony.
POWODZENIA
http://www.orange.pl/portal/map/map/tec ... Id=4113449
grzes131272

Post autor: grzes131272 »

Witam, u mnie też chwilowo było źle więc zainstalowałem ręcznie, menadżer urządzeń, porty ze znakiem zapytania i opcja zainstaluj ręcznie wg obrazka w instrukcji. Modem adu 500a poszedł spoko ale za każdym uruchomieniem komputera włączał się instalator na nowo i wyłączyłem stację dysków tego modemu w oknie mój komputer. Działa spoko ale pinu nie da się usunąć i czekam na odp z bok orange, napisałem pismo. Modem działa i trzyma zasięg jak na takie malutkie urządzenie. W najbliższym czasie kupię router edimax do cdma i problem się zakończy. Mam ok 15km od nadajnika. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ