Modem usb do ~150zł

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
djmichal
Początkujący użytkownik forum

Modem usb do ~150zł

Post autor: djmichal »

Witam,

Planuję kupno (może być na Allegro) modemu do ~150zł. Nie chciałbym wkopać się w jakieś dziadostwo, które zrywałoby mi połączenia, dlatego proszę o pomoc w doradzeniu.
Z Internetu korzystał będę w Lublinie, najprawdopodobniej w sieci Orange (oferta Free). Modem pracował będzie pod systemem win7 x64. Co polecacie?

I właśnie.. czy orange free to dobra oferta? Szukam takiej, która dawałaby mi długi czas ważności konta bez doładowania. Nie będzie to moje główne połączenie z internetem, stąd pytanie do orientujących się w temacie, czy konkurencja oferuje coś podobnego.
W Orange Free niepokoi mnie nieco kompresja danych, którą chciałbym wyłączyć, jeśli zdecydowałbym się na tę ofertę.

Pozdrawiam
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem usb do ~150zł

Post autor: Maciek764 »

Ja kupiłem E1550 i działa idealnie, wczoraj nie mógł się zalogować do sieci ale okazało się że był to problem z siecią. Ale może za 150zł się znajdzie coś z 7,2Mbps. Co do Orange Free to zasadniczo wyłączyć kompresji w ofercie na kartę się nie da, ale da się chyba przez wtyczkę do firefoxa. Mi jednak kompresja nie przeszkadza, nie zwracam na to uwagi. A jak potrzebujesz zdjęcie w dobrej jakości to zawsze możesz odświeżyć stronę. Co do oferty Orange Free to raczej nie ma konkurencji aktualnie, 6GB na 5 miesięcy za 40zł lub 13GB na 10 miesięcy za 80zł. W Playu masz krótką ważność i lichy transfer, w Plusie i Erze drogo.
djmichal

No właśnie, ogólnie na allegro są oferty z modemami 7,2Mbps, jednak nie wiem jak z ich jakością.. chciałbym coś, czego nie przeklinałbym np. w pociągu, kiedy zasięg łapany będzie z różnych nadajników.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Za tą kasę można kupić E1750 z tego co widzę, jak będzie działał tak jak E1550 to będziesz zadowolony. A w pociągu to raczej tylko EDGE zostaje, a tam wydaje mi się nie ma takich problemów ze stabilnością czy przełączaniem między stacjami jak w 3G...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

djmichal pisze:w pociągu, kiedy zasięg łapany będzie z różnych nadajników.
Na to nawet najlepszy modem nie będzie miał recepty.Jak to sobie wyobrażasz że oddalając się od danego BTS nadal chcesz mieć z nim połączenie. Zawsze będzie się przełączał na inne stacje.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Ale przekleństwem bym tego nie nazwał, góra mało zauważalną przerwą w dostępie do internetu.
djmichal

Ja wiem, dlatego szukam czegoś, co działałoby stabilnie na nadajnikach pracujących na różnych częstotliwościach.
Ten E1750 byłby w porządku chyba, mógłby jakiś posiadacz potwierdzić?

A co powiecie na model K3765?
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Jak szukasz czegoś stabilnie działającego na różnych częstotliwościach, to najlepszy w tej cenie jest E173 do wyrwania na allegro w tej kasie, hsupa chodzi na 900 :)
djmichal

Zacząłem dokładniej przeglądać oferty i chyba zaktualizuję swój przedział do ok 200zł. Zainteresowałem się nawet czymś jeszcze trochę droższym, mianowicie http://allegro.pl/super-promocja-sierra ... 70066.html ze względu na ciekawe zakrzywianie portu usb, dzięki czemu modem nie odstawałby aż tak od laptopa. Jednak nie mogę znaleźć żadnej opinii o tym modemie.
Ogólnie.. Co do ~200zł? Przyznam, że trochę denerwują mnie napisy typu Play lub blueconnect, dlatego rozglądam się też za czymś trochę mniej inwazyjnym :P
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Post autor: DoMiNo »

Jaco pisze:
djmichal pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Na to nawet najlepszy modem nie będzie miał recepty.Jak to sobie wyobrażasz że oddalając się od danego BTS nadal chcesz mieć z nim połączenie. Zawsze będzie się przełączał na inne stacje.
Czekaj, czekaj. Wytłumacz mi to. Modem powinien zrywać połączenie?
Codziennie jeżdżę trójmiejską skm'ką i bawię się HTC Desire. Mam stały dostęp do neta, gg, YouTube, forum ;) itd. Nie zauważyłem zrywania połączenia. Zasięg cały czas HSDPA. Gdyby zrywało to chyba bym zauważył, zwłaszcza przy buforowaniu filmów YT.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-01-22, 21:52 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-01-22, 21:52 przez DoMiNo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

djmichal pisze:ze względu na ciekawe zakrzywianie portu usb
Coś podobnego ma też Huawei E180, a dodatkowo działa na 900MHz (czyli np. z Cyfrowym Polsatem). To "zakrzywienie" często ratuje modem przed złamaniem (zwłaszcza jak lapek ma port usb z tyłu, a właściciel zabiera go do łóżka). Ja złamałem już dwa modemy, które tego nie miały. :)

[ Dodano: 2011-01-22, 18:20 ]
Poza tym E180, moim zdaniem, wygląda najlepiej ze wszystkich Huawei'ów.
djmichal

A jak jest z "łapaniem" zasięgu przez e180? Czułą ma antenę?
Awatar użytkownika
valdens

Jest dobrze. Ale jeśli mieszkasz w okolicach, gdzie słabo z zasięgiem, to lepiej kup E122, bo ma wyjście na antenę. Zwłaszcza jeśli to do PC-ta (wtedy się nie złamie, a wygląd mniej istotny). Jest też trochę tańszy.

[ Dodano: 2011-01-22, 18:38 ]
W te E1750 z allegro nie wierzę. To tanie podróby.
djmichal

A co sądzicie o tym: http://allegro.pl/nowy-huawei-k3765-hv- ... 99199.html Schodzą jak ciepłe bułeczki..
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Jak jeździsz SKMką i jesteś w zasięgu HSDPA to modem nie będzie miał problemów z przełączaniem się, nawet tego nie odczujesz, jak będziesz miał wymuszone łączenie się po 3G. W moim domu każdy pokój ma innego BTSa ;) Swoją drogą postawiliby w okolicy jednego porządnie walącego BTSa jak Play a tak to modem sam nie wie z którym się ma łączyć (a telefony to już wgl cuda czynią)
Awatar użytkownika
valdens

djmichal pisze:A co sądzicie o tym: http://allegro.pl/nowy-hu...1406199199.html Schodzą jak ciepłe bułeczki.
Nie wiem, jakim cudem udało im się je tak zdebrandować, żeby było plug&play (zero cd), ba u mnie dwa takie K3765 lezą od grudnia na parapecie, odprawiam nad nimi przeróżne czary i za Chiny nie chcą zadziałać w ten sposób (tylko w Top Net Info). To najtrudniejsze do "odczarowania" modemy jakie znam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Maciek764 pisze:Swoją drogą postawiliby w okolicy jednego porządnie walącego BTSa jak Play
To byłby koniec dużych sieci komórkowych. Przeciążenie BTSa permanentne przy tej ilości użytkowników.
Nie pomagam na PW!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

To pewnie ten maksymalny 1mbit/s to koszt tych porządnie walących BTSów...
ODPOWIEDZ