Novatel Merlin XU890 problem świeci na biało.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
box
Początkujący użytkownik forum

Novatel Merlin XU890 problem świeci na biało.

Post autor: box »

Kupiłem na allegro zestaw Linksys WRT54G3GV2-VF z modemem Merlin XU870. Niestety sprzedawca okazał się nie do końca uczciwy i zamiast sprzętu fabrycznie nowego przesłał używany :dobani: . Dodatkowo mam problem z modemem XU890. Po włożeniu go do routera świeci się biała dioda i w żaden sposób niemożna nawiązać połączenia. Próbowałem również zainstalować modem na komputerze, ale również jest problem. W menedżerze urządzeń pojawia się nowe urządzenie, które system instaluje jako "urządzenie kompozytowe USB" z żółtym wykrzyknikiem. Pewnie to samo urządzenie pojawia się w "Urządzenia i drukarki" jako "Qualcomm CDMA Technologies MSM" również z wykrzyknikiem. Próbowałem ręcznie wymusić wybór sterowników do Novatela, ale to nic nie dało. Dodam tylko, że mój system operacyjny to Windows 7 64, a modem instaluje przez oryginalny adapter XCA-3.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Novatel Merlin XU890 problem świeci na biało.

Post autor: Sundance_kid »

box nie wiem czy białą dioda to nie jest sygnał że FW się wykrzaczyło. Spróbuj zmienic oprogramowanie.
box

Problem w tym, że modem nie chce się normalnie zainstalować. Nie można przez to zmienić oprogramowania (przynajmniej nie wiem jak). Próbowałem instalować drugi taki sam model i idzie to bez problemu. Ten po włożeniu do komputera świeci od razu białym, ciągłym światłem. Próbowałem naprawić sposobem opisanym na forum przy użyciu QPST, ale po podłączeniu modemu nie tworzy się port com. Lokalizacja tego, co wykrywa komputer to "Port_#0001.Hub_#0007".
box

Sprostowanie: chodzi oczywiście o modem XU870, a nie jak napisałem w temacie XU890. Jeżeli naprawa we własnym zakresie nie jest możliwa szukam firmy, która jest w stanie to zrobić.
ODPOWIEDZ