Dostęp z zewnątrz
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dostęp z zewnątrz
Witajcie,
pierwszy post, ale, żeby nie było, poprzedzony poszukiwaniami, które niestety nie rozwiały moich wątpliwości...
Czy możecie jednoznacznie napisać mi, że operatorzy w tanich internetowych taryfach na kartę (akurat testowałem w taryfach: Orange Free na kartę lub Era + pakiet internetowy) blokują dostęp z zewnątrz, zamykając porty ?
Czy są dostępnę inne taryfy/operatorzy umożliwiające dostęp z zewnątrz ? Chodzi mi o swobodny dostęp do wszystkich otwartych portów na moim firewallu ?
Czy są dostępne alternatywne metody dostania się do komputera, którego modem korzysta z takich taryf ? Bo chyba nie smsem, który odczyta modem zdalnego kompa wykonując zadane polecenie, odeśle wynik... smsem ?
Pozdrawiam.
pierwszy post, ale, żeby nie było, poprzedzony poszukiwaniami, które niestety nie rozwiały moich wątpliwości...
Czy możecie jednoznacznie napisać mi, że operatorzy w tanich internetowych taryfach na kartę (akurat testowałem w taryfach: Orange Free na kartę lub Era + pakiet internetowy) blokują dostęp z zewnątrz, zamykając porty ?
Czy są dostępnę inne taryfy/operatorzy umożliwiające dostęp z zewnątrz ? Chodzi mi o swobodny dostęp do wszystkich otwartych portów na moim firewallu ?
Czy są dostępne alternatywne metody dostania się do komputera, którego modem korzysta z takich taryf ? Bo chyba nie smsem, który odczyta modem zdalnego kompa wykonując zadane polecenie, odeśle wynik... smsem ?
Pozdrawiam.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Dostęp z zewnątrz
Z mojej bardzo małej wiedzy wydaje mi się że aby mieć dostęp z zewnątrz należy mieć zewnętrzny adres IP czego nie ma w internecie mobilnym (chyba, że za dopłatą). Można mieć po wewnętrznym porty otwarte ale muszą być przekierowane (na routerze np).
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak stoi wielki mur, nie sposób przebić się z zewnątrz nawet jak komp na modemie dostaje zewnętrzne IP. Nawet w abo odblokowanie portów jest dodatkową usługą zwykle dodatkowo płatną.tomek4 pisze:Czy możecie jednoznacznie napisać mi, że operatorzy w tanich internetowych taryfach na kartę (akurat testowałem w taryfach: Orange Free na kartę lub Era + pakiet internetowy) blokują dostęp z zewnątrz, zamykając porty ?
Jedyny sposób to było by wykorzystanie dodatkowe serwera i zrobienie na niego tunelu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Dzięki za odpowiedzi... Próbowałem z reverse ssh tunelem i działa, tyle tylko że nie mam na stałe wolnego kompa do forwardingu.
Może ktoś mógłby jeszcze wskazać pre-paidowa opcję z routowalnym IP z chocby jednym otwartym portem ? Czy tylko abo ?
Może ktoś mógłby jeszcze wskazać pre-paidowa opcję z routowalnym IP z chocby jednym otwartym portem ? Czy tylko abo ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Postaw najprostrzy router z pomidoremtomek4 pisze:Próbowałem z reverse ssh tunelem i działa, tyle tylko że nie mam na stałe wolnego kompa do forwardingu.

Nie pomagam na PW.
-
To jest pójście na łatwiznę 
Ale żebyś wiedział, że mam router Linksys WAG200G, nawet firmware zmieniłem na OpenWAG200, żeby mieć ssh server i wiesz co ? Akurat ssh forwarding zostało w nim wyłączone przy kompilacji
Jak nie urok to ...

Ale żebyś wiedział, że mam router Linksys WAG200G, nawet firmware zmieniłem na OpenWAG200, żeby mieć ssh server i wiesz co ? Akurat ssh forwarding zostało w nim wyłączone przy kompilacji

Jak nie urok to ...