Domowy ruter z wi-fi

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kaluza88
Początkujący użytkownik forum

Domowy ruter z wi-fi

Post autor: kaluza88 »

Mam aktualnie ruter z ery, ale okazalo sie, ze wi-fi w nim nie dziala i chce kupic nowy ruter i nie wiem jaki. Cena mysle, ze oferty na allegro nie przekrocza 100 zl? Nie musi byc jakis super wypas, bo ja i tak za bardzo sie nie znam na tych opcjach, bede go wykorzystywal do wi-fi do komorki, w przyszlosci do lapka i do podlaczenia switcha, na ktorym sa 2 kompy. Zalezy mi bardzo na trwalym laczu, ktore zadko by sie resetowalo. Mile widziane linki na allegro.
Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Domowy ruter z wi-fi

Post autor: Digitall »

Ale jaki router? ADSL -> WiFi/LAN? Jakie masz łącze od dostawcy?
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
kaluza88

Znaczy nie wiem mam "kabel w scianie" heh czyli nie jest to radiowka. Ma zmienne ip. I tak jak pisalem potrzeba mi wi-fi w ruterze. A kablem lacvze switcha z podpietymi 2 kompami.
Awatar użytkownika
Digitall

Czary mary hokus pokus... Hmm, no wróżką nie jestem.
Lepiej dowiedz się jaki ten kabel masz i jaki router. Szczyt lenistwa - może jeszcze samo się kupi i samo się zrobi jak tylko napiszesz na forum?

Sprawdź, to na pewno coś się wymyśli..
kaluza88

Model rutera mam taki "ADSL2+ Wireless G Router " - tak pisze w konfiguracji, a producent webr@cer. Linia ADSL podlaczana przez LAN do switcha i do 2 komputerow. Cos jeszcze?

EDIT Ruter z gniazdka do rutera lacze kablem RJ 11, a do switcha RJ 45.
Ostatnio zmieniony 2011-01-23, 21:17 przez kaluza88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Digitall

kaluza88 pisze:Linia ADSL podlaczana przez LAN do switcha i do 2 komputerow. Cos jeszcze?
Co takiego? Umiesz pisać całymi zdaniami używając prawidłowej składni i treści merytorycznych? Co, ADSL jest wpięte do portu LAN? Czytaj co piszesz..

Nie podałeś modelu sprzętu.. Być może nie masz uruchomionego modułu WiFi w tym routerze. A poza tym, po co Ci dodatkowy SWITCH?

Najpierw skonfiguruj WiFi w routerze, bo powinno działać, a jak nie działa to reklamacja do ERY.
kaluza88

Digitall pisze:Co takiego? Umiesz pisać całymi zdaniami używając prawidłowej składni i treści merytorycznych?
Przepraszam, spieszylem sie i nie przeczytalem po zaakceptowaniu.
Digitall pisze:Nie podałeś modelu sprzętu..
Nie podaje modelu sprzetu, bo po co potrzebny jest rodzaj polaczenia, ale jesli tak ci na tym zalezy to prosze - ADSL Webr@cer 8012.
Digitall pisze:Być może nie masz uruchomionego modułu WiFi w tym routerze.
Mam na 100 wlaczony, bo kolega dobrze znajacy sie na tym patrzyl i sam przyznal, ze nie wie o co chodzi, bo powinno dzialac.
Digitall pisze:A poza tym, po co Ci dodatkowy SWITCH?
Potrzebne mi dlatego, ze ruter mam na parterze (tylko jedno gniazdko w domu), a komputery na gorze i po co mi prowadzic 2 kable dlugie jak mozna 1 i 2 krotkie. (zaraz napiszesz po co kable skoro jest wi-fi - to od razu pisze, ze wole miec stale i pewne lacze niz bac sie czy przypdakiem nie straci sygnalu, pozatym wiaze sie z tym kupowanie 2 kart sieciowych.)
Digitall pisze:Najpierw skonfiguruj WiFi w routerze, bo powinno działać, a jak nie działa to reklamacja do ERY.
Tak jak pisalem jest zepsuty i nie dziala, pozatym reklamacja bedzie trwala jakis miesiac. Internet jest mi nonstop potrzebny, ruter i tak wysle na gwarancje, ale w tym czasie bede uzywal nowego rutera i pozniej pewnie tez, a z ery albo zarzadam pieniedzy (jesli sie da), albo po prostu bedzie lezal i tak byl za 1 zl.
ODPOWIEDZ