podzielenie internetu 5 km

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
peblo
Użytkownik forum

podzielenie internetu 5 km

Post autor: peblo »

Witam znajomy posiada internet od telekomuny w domu i chciałby go przerzucić do zakładu oddalonego o 5km.
Dzwoniąc na infolinie i sprawdzenie położenia zakładu nie ma możliwości technicznej dociągnięcia tam żadnej linii.Próbowałem też u innych operatorów nawet u takich jak oferujących neta przez łącze tv czy też komórkowych(istnieje coś takiego jak dziura w zasięgu).
Postanowiłem przerzucić drogą radiową pomijając fakt rozdzieleniu sygnału tylko i wyłącznie na terenie jednej posesji zgodnie z obowiązującym polskim prawem ale jeden ze znanych operatorów dzierżawiących linie od telekomuny sam stosuje takie rozwiązanie po stwierdzeniu że zakład stoi na gruncie właściciela gdzie ma telefon i internet stacjonarny w domu.Chciałem aby mi zrobili tak samo ,ale znów okazało się że w moim rejonie oni nie mająpodpisanej umowy o dzierżawienie łącza.Więc prosiłbym o podpowiedź w jaki sprzęt powinienem zainwestować ,dodam jeszcze że przy dobrej widoczności budynki są widzialne a do prowadzenia jego działalności to internet niezbędne wyposażenie zakładu.
Na chwile obecną posiada jakiegoś routera pentagrama 2,4ghz a ja mam dwie antenki chyba sektorowe nie wiem tylko czy 2,4ghz czy też 5ghz antenka wygląda bardzo podobnie do tej
http://yagi.pl/antena-sektorowa-Crack-s ... p-430.html
A może polecacie coś alternatywnego dla moich potrzeb.A i jeszcze jedno proszę nie pisać o niezgodności z naszym prawem o rozsyłaniu sygnału bo to opisałem i wiem jak to dokładnie brzmi
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: podzielenie internetu 5 km

Post autor: key »

Nie kombinuj. 2x Nanostation i po sprawie. Alternatywnie 2x Linksys WRT 54GL z pomidorem + dobre anteny panelowe.
Nie pomagam na PW.
peblo
Użytkownik forum

Re: podzielenie internetu 5 km

Post autor: peblo »

dzięki wielkie za podpowiedź krótko i na temat
ODPOWIEDZ