[zasięg] Konektor AnyDATA
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
[zasięg] Konektor AnyDATA
Witam. Czy wie może ktoś z Was czy konektor od modemu ADU-635 będzie pasował do ADU-770 ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: [zasięg] Konektor AnyDATA
Znane mi AnyDaty tj. 500A, 635WA, 530C mają takie samo gniazdo antenowe. Pewnie więc i w 770 też tak jest.
-
- Użytkownik forum
Też mi się tak zdaje. Chcę zakupić antenę do modemu <posiadam właśnie ADU-770> by poprawić sygnał CDMA i teraz nie wiem którą wybrać. Widziałem na allegro zestawy antenowe razem z konektorami do ADU-635. Tylko czy to nie jest żaden szmelc?
http://allegro.pl/antena-cdma-15m-adu77 ... 88127.html
Czy coś takiego będzie dobre?
http://allegro.pl/antena-cdma-15m-adu77 ... 88127.html
Czy coś takiego będzie dobre?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie mam praktyki z antenami panelowymi.
W lokalizacjach o słabym zasięgu, daleko od BTS-a instaluję klientom tanie, sprawdzone, anteny Dipola ATK10/450 MHz. Zaś w lokalizacjach blisko BTS-a, czyli w sytuacjach gdy główną przeszkodą są ściany budynku, instaluję ATK5/450 MHz lub tylko antenkę dookolną wyciągniętą na kablu na dach lub w innym dogodnym miejscu.
Wskazany w linku model też pewnie będzie skuteczny i ma pewne sensowne rozwiązania konstrukcyjne. Natomiast kabel skracałbym do niezbędnego minimum co może oznaczać konieczność zarobienia końcówki uciętego kabla.
W lokalizacjach o słabym zasięgu, daleko od BTS-a instaluję klientom tanie, sprawdzone, anteny Dipola ATK10/450 MHz. Zaś w lokalizacjach blisko BTS-a, czyli w sytuacjach gdy główną przeszkodą są ściany budynku, instaluję ATK5/450 MHz lub tylko antenkę dookolną wyciągniętą na kablu na dach lub w innym dogodnym miejscu.
Wskazany w linku model też pewnie będzie skuteczny i ma pewne sensowne rozwiązania konstrukcyjne. Natomiast kabel skracałbym do niezbędnego minimum co może oznaczać konieczność zarobienia końcówki uciętego kabla.
-
- Użytkownik forum
U mnie zasięg jest bdb, do najbliższego BTS-a mam 2,5 km , a przeszkodą są 2, 3 drzewa.
Jest jeszcze drugi BTS , 8,5 km od mojego domu, ale tutaj już jest więcej przeszkód. Mógłbyś dać linka do anteny, która byłaby w takim przypadku dobra?
Jest jeszcze drugi BTS , 8,5 km od mojego domu, ale tutaj już jest więcej przeszkód. Mógłbyś dać linka do anteny, która byłaby w takim przypadku dobra?
- Mikele
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Chłopie, w tym przypadku powinieneś mieć pełen zasięg,klawiatura30 pisze:U mnie zasięg jest bdb, do najbliższego BTS-a mam 2,5 km , a przeszkodą są 2, 3 drzewa.
myślę że antena jest tu zbędna - tylko koszty, a różnica zapewne będzie niewielka.

OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
-
- Mistrz bezprzewodowy
klawiatura30, po co Ci antena gdy masz bardzo dobry sygnał?
-
- Użytkownik forum
Nie wiem czy ten sygnał będzie dobry, ponieważ pokój w którym jest modem znajduje się po drugiej stronie BTS, czyli cały mój dom jest dodatkową przeszkodą. A dokupienie anteny to nie jest dla mnie jakiś wielki problem, zobaczę jak CDMA zadziała, ale głównie rozchodziło mi się o to czy są już jakiekolwiek konektory do mojego modemu. 
Wyszedłem dziś na podwórko i luknąłem w stronę wiatraków <w ich gąszczu jest BTS> . Z mojego podwórka łatwo widać stację, więc jak bym machnął antenę na kominie < można na kominie?> to by był idealny zasięg, bez żadnych przeszkód.

Wyszedłem dziś na podwórko i luknąłem w stronę wiatraków <w ich gąszczu jest BTS> . Z mojego podwórka łatwo widać stację, więc jak bym machnął antenę na kominie < można na kominie?> to by był idealny zasięg, bez żadnych przeszkód.
-
- Użytkownik forum
Odgrzeję temat, ale mam trochę inne pytanie.
Czy antena zewnętrzna, która jest podłączona do MV-410 i działa w rev A mogłaby być podłączona do ADU-770WA i działać w rev B?
Czy w ogóle te modemy mają takie samo wejście pod antenę?
Aa, sorry, dowiedziałem się, że ten modem w ogóle nie jest mi potrzebny, bo trzeba do niego podłączyć modem przez USB.
Sorry.
Czy antena zewnętrzna, która jest podłączona do MV-410 i działa w rev A mogłaby być podłączona do ADU-770WA i działać w rev B?
Czy w ogóle te modemy mają takie samo wejście pod antenę?
Aa, sorry, dowiedziałem się, że ten modem w ogóle nie jest mi potrzebny, bo trzeba do niego podłączyć modem przez USB.

Sorry.

-
- Obserwowany
770tka nie obsługuje rev B, więc nie.
"Aa, sorry, dowiedziałem się, że ten modem w ogóle nie jest mi potrzebny, bo trzeba do niego podłączyć modem przez USB.
" - Coś pokręciłeś, obydwa urządzenia są autonomiczne i nie wymagają do internetu podłączania niczego więcej.
"Aa, sorry, dowiedziałem się, że ten modem w ogóle nie jest mi potrzebny, bo trzeba do niego podłączyć modem przez USB.

- Luzbrym
- Początkujący użytkownik forum
Po to by wzmocnić i ustabilizować sygnał, który bez anteny będzie skakał.klawiatura30, po co Ci antena gdy masz bardzo dobry sygnał?
Np przy złych warunkach atmosferycznych.
I bez znaczenia jest tutaj 2 czy 15 km do najbliższego BTSA.
Wiem co mówię z własnego doświadczenia.
Do nadajnika mam 8 km i na routerze MV 610 R pełny zasięg w czym
bez anteny wartość sygnału dBm to 84.
Z anteną poprawa aż do 72 dBm.
Moc sygnału została znacząco poprawiona i teraz nie straszne są temu internetowi burze, grad, deszcz czy silny wiatr.
Myślę, że najlepsza w twoim przypadku będzie antena kierunkowa typu yagi czyli taką jaką i ja posiadam.
Szukaj anteny z 10 lub 5 m kablem.
Im mniej tym lepiej.
Pozdrawiam