Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
od niedawna mam telefon spv c600, dzisiaj na spacerze z psem okazalo sie ze jakiś 1km ode mnie jest zasięg EDGE i to wszystkie kreski. Zasięg złapałem w lesie niedaleko otwartych przestrzeni, wszystko widać na mapce.
Obecnie mój telefon łapie zasięg GPRS z Tuczna i to dość marnej jakości, czy jest możliwość kupienia anteny EDGE do tego telefonu i skierowanie jej na maszt z EDGE? Telefon z tył ma wejście antenowe.
Czerwony kwadrat to miejsce gdzie mieszkam, kółko i linie to obszar który sprawdziłem i gdzie telefon miał cały czas edge. W lini prostej to będzie jakiś kilometr, szerokość całej mapy to 6.4 km
magmike pisze:A nie ma jakiegoś netmonitora na ten sprzęt co by wymuszał BTSa z EDGE?
nie spotkałem się jeszcze z takim programem na ten telefon, może jest ale inaczej się nazywa...nie wiem też czy to wejście antenowe pasuje do tych anten.
Ewentualnie zaopatrzę się w jakiś modem, tylko chciałbym wiedzieć czy jest możliwość złapania zasięgu EDGE bo to co mam teraz to tragedia jest, alternatywy nie mam i nie będę na razie miał bo chyba beęde się procesował z tpsą
To moja propozycja jest taka: Nokia 6230 + Bluetooth + netmonitor.
A co do SPV to anteny są z wtykami FME i SMA więc zobacz która Ci pasuje. http://www.dipol.com.pl/market.php?sid= ... r=25&mode=
Ostatnio zmieniony 2007-02-14, 14:29 przez magmike, łącznie zmieniany 1 raz.
Może być. Podłączasz komórkę jako modem do kompa przez BT lub kabel, wymuszasz w netmonitorze BTSa z EDGE i masz neta w kompie, no chyba że chcesz go mieć w SPV to ten zestaw jest zbędny.
Mam w domu nokie 6103, też może być? I czemu ten cały zestaw ma służyć?czytałem co prawda że pokazuje który bts jest aktywny i inne dane ale tak nie bardzo to sobie wyobrażam, jeżeli antena jest kierunkowa to jeżeli po drodze nie ma innych z GPRS powino być ok. Wie ktoś gdzie są maszty z EDGE w mojej okolicy? na mapa.szukacz wychodzi że do masztu który znajduje się na południe od domu jest ok.6km, z tym że po lasy i to bardzo solidne. Znalazłem też jakiś maszt na pół wschód w Kiszkowie i tam jest ok 11km, z tym że po drodze tylko pola i dopiero koło mnie troche lasów
magmike pisze:Może być. Podłączasz komórkę jako modem do kompa przez BT lub kabel, wymuszasz w netmonitorze BTSa z EDGE i masz neta w kompie, no chyba że chcesz go mieć w SPV to ten zestaw jest zbędny.
Aha czyli rozumiem że kupuję antenę i dopiero wtedy wymuszam EDGE? bo jak mam wymusić skoro w domu nie mam edge..Czy nie da się tego samego zrobić bez wymuszania? Mam jeszcze nokie 6020, czy ona też się nadaje?
Interesuje mnie njabardziej internet w koputerze
To że w domu nie masz EDGE nie znaczy że sygnał do Ciebie nie dociera, po prostu inny nadajnik (bez EDGE) jest silniejszy i komórka go wybiera, a netmonitor pozwala sprawdzić z jakich BTSów sygnał do CIebie dochodzi i wybrać który chcesz :)
W przypadku gdy jest antena kierunkowa raczej wymuszanie nie jest konieczne.
6020 (EDGE Class 6, 177.6 kbps) też sie nadaje ale nie ma BT i musi działać po kablu lub IrDzie, a z tym wiąże się brak mozliwości ustawienia telefonu w najlepszym miejscu.
magmike pisze:A nie ma jakiegoś netmonitora na ten sprzęt co by wymuszał BTSa z EDGE?
nie spotkałem się jeszcze z takim programem na ten telefon, może jest ale inaczej się nazywa...nie wiem też czy to wejście antenowe pasuje do tych anten.
Ewentualnie zaopatrzę się w jakiś modem, tylko chciałbym wiedzieć czy jest możliwość złapania zasięgu EDGE bo to co mam teraz to tragedia jest, alternatywy nie mam i nie będę na razie miał bo chyba beęde się procesował z tpsą
Przy takiej lokalizacji ze złapaniem EDGE nie powinno być żadnych problemów. Jesteś w Plusie więc polecam np. ATK 10 ze wtykiem FME, ale najpierw załatw konektor do złącza w spv c600. Nie wiem co ten fon potrafi, ale jak ma złącze to trzeba to wykorzystać. Jak nie znajdziesz to można kupić konektor indukcyjny przyłożyć do telefonu i też będzie działać. Możesz wtedy podłączyć też pozostałe telefony( 6020) i zobaczyć jak działają. Później kierujesz antene na wybrany nadajnik i powinieneś złapać EDGE.
Netmonitor zawsze się przydaję, ale tutaj sytuacja jest prosta jak drut.
magmike pisze:Nie wiem co ten fon potrafi, ale jak ma złącze to trzeba to wykorzystać. Jak nie znajdziesz to można kupić konektor indukcyjny przyłożyć do telefonu i też będzie działać. Możesz wtedy podłączyć też pozostałe telefony( 6020) i zobaczyć jak działają. Później kierujesz antene na wybrany nadajnik i powinieneś złapać EDGE.
drut.
Ja też jeszcze do końca nie wiem co potrafi, potrafi bardzo dużo ale wiem że nie chcę go jako modem np.ładuje się przez kabel usb z komputera i jak już się naładuje bateria do końca zapala się lampka i net nie chodzi już w kompie...czasem ma też inne dziwne zagrania jako modem,aaaaa miałem przecież napisać o tym że dzisiaj przez kilknaście sekund miałem EDGE w domu z bardzo silnym sygnałem, potem standardowo przełączyło się na GPRS z marnym sygnałem...tego właśnie nie rozumiem dlaczego jezeli tamten sygnał jest lepszy to musze korzystać z tego słabszego wręcz znikomego. Więc jako modem ten spv raczej odpada, nokie 6103 muszę sprzedać, 6020 ma za słaby EDGE, więc chyba kupię jakąś uszkodzoną nokię z edge dobrej klasy i będzie służyła za modem, czy są nokie z gniazdem pasującym do tych anten?
No więc właśnie! dociera do Ciebie EDGE i wystarczy tylko wymusić BTSa, więc wymineniony przeze mnie wyżej zestaw jest jak najbardziej OK - EDGE class 10 i niska cena.
magmike pisze:No więc właśnie! dociera do Ciebie EDGE i wystarczy tylko wymusić BTSa, więc wymineniony przeze mnie wyżej zestaw jest jak najbardziej OK - EDGE class 10 i niska cena.
ok,dzięki tak zrobię. Jeszcze kilka razy miałem dzisiaj EDGE, jednak coś mi się pokręciło z tym dobrym zasięgiem, jak jest EDGE to mam 1 kreskę. Inna sprawa że nie otwierają się strony i po każdym złapaniu na chwile przez telefon edge muszę go restartować żeby znowu internet działał ale ten problem dotyczy raczej SPV.
Prawdopodobnie kupię nokie 6230 tylko jak do niej podłączę antenę??
Taniej będzie do 6230 wgrać netmonitor i bez anteny wymuszać EDGE.
A jeśli okaże się, że bez anteny sie nie da, to poszukasz na forum, bo tu o takim zestawie było bardzo dużo.
1. Jeszcze chce zapytać o to czy taki nakładany konektor do 6230+antena zewnętrzna pod względem technicznym jest tak samo funkcjonalne jak modem+antena zewn.? Chodzi o to czy będzie mnieszy transfer na nokii z konektorem.
2. I chyba najważniejsze, jakich prędkości się spodziewać? "Ufo atakuje" napisał że ze złapaniem nie bedzie problemu, czy to znaczy że z wykorzystaniem EDGE klasy 10 też nie będzie problemów?
3.Teraz zauważam że telefon coraz częściej łapie EDGE, kresek jest różnie za każdym razem ale jak jest EDGE to strony się nie wczytują, może łapie EDGE ale innej sieci...
1) Skoro masz modem z klasą 10 EDGE i fon z 10 klasą EDGE to nie będzie różnicy.
2) Zobacz jaki największy transfer miałem na tej nokii.
3) Jak będziesz miał EDGE, to wszystko będzie szybciej się wczytywać. Zależy jeszcze od rozmiaru strony.
Popatrz na te fotki.
Taką antenę mam na dachu.
Oczywiście transfer później był w granicach 15-21 Kb/s.
To że nie ma tylnej klapki nie robi różnicy. Chciałem tylko Ci pokazać jak to wygląda w praktyce. Na co dzień używam modemu. Połączenie jest zrobione przez Bluetooth. Myślę, że przez kabel nie było by gorzej. Bynajmniej w tym miejscu co na zdjęciach telefon gubi zasięg a z tym konektorem podłączonym do anteny zewnętrznej jest non stop full.
Uwaga: wszystkie fotki można powiększyć przez kliknięcie na nie.
Ostatnio zmieniony 2008-09-18, 09:40 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
Odys pisze:3.Teraz zauważam że telefon coraz częściej łapie EDGE, kresek jest różnie za każdym razem ale jak jest EDGE to strony się nie wczytują, może łapie EDGE ale innej sieci...
Na pewno nie łąpie EDGEa innej sieci. Problem jest zastanawiający...
A z łapaniem zasięgu to jeszcze popróbuj - komórka w pionie, jedno okno, drugie w innym kierunku, bo może antena nie będzie potrzebna.
Myślę, że ta dookólna sie u Ciebie nie sprawdzi - będzie jak z komórką, raz EDGE raz GPRS.
Moja jest dookolna a te o których ty piszesz są kierunkowe.W moim miejscu zamieszkania ta sprawuje się w miarę.Nie mialem kierunkowej ale <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> są lepsze bo możesz ja wycelować w konkretny nadajnik z EDGE.Najgorsze jeśli ten sam nadajnik obsługuje rownież GPRS lub w lini prostej takowy się znajduje.Wtedy może byc problem.Jeśli posiadasz modem z funkcją wymuszania EDGE to lepiej.
No więc właśnie! Zestaw z czwartego postu w tym temacie będzie najlepszy ;-)
Jeśli czasem łapiesz EDGE to zanaczy, że sygnał do Ciebie dociera, ba! jest chwilami najmocniejszy więc pozostaje tylko sprawdzenie z którego BTSa i wymuszenie go w netmonitorze.
Witam, wiec mam 6230 i czy mozna jakos - bez interwencji w tel. - podlaczyc do niego antene kierunkowa? Mam podobne objawy co kolega. A tak przy okazji, czy ten fon moze wymusic edge? Czy mozna sobie popsuc tel. przez netmonitor? Mysle o tym by dac komus wgrac te aplikacje testowe.
Pozdrawiam,
R.
A co to jest konektor i jakie daje mozliwosci i skad go wziac?
Czyli podlaczam do pop-port'u nokii lub do gniazda od ladowarki i mam np. wyjscie sma?
Nie rozumiem tego jeszcze
Prosze łopatologicznie.
To czarne nałożone na telefon w miejscu anteny. Kabel który tam widać to podłączona ładowarka! Telefon z kompem połączony bezprzewodowo (bluetooth). Wszystko na allegro.