[zasięg] Ustawienie anteny na azymut?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

[zasięg] Ustawienie anteny na azymut?

Post autor: EmTeeDee »

Witam :) wdrapałem się dziś na dach i zrobiłem zdjęcia 4 BTS w mojej okolicy-oczywiście masztów tych nie widać , tylko kierunek w którym chyba one są ;) Antenę mam na kominie zresztą też ustawioną na ''oko'' inaczej nie potrafię jej ustawić bez widoczności optycznej.
Mieszkam w miejscowości Lipińskie Małe ok.10km.(w prostej linii) od Ełku i mam 4BTS :
1.w miejscowości Oracze ,teraz właśnie mam skierowaną w tym kierunku antenę : Obrazek
2.w miejscowości Golubka :Obrazek
3. w miejscowości Zawady Tworki : Obrazek
4. w miejscowości Pogorzel: Obrazek
A tutaj link do mapy : http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.79998 ... 23438/z/11
I właśnie interesuje mnie jak najprościej/najłatwiej ustawić taką antenę?Na wiosnę zamierzam podnieść antenę trochę wyżej tak aby swobodnie można ją było kręcić w każdym kierunku.Obecnie mogę ją tylko ustawiać w kierunku Oracz,Golubka,Pogorzel-na Zawady to trochę przeszkadza szczyt dachu. Najłatwiej jednak było mi antenę ustawić na Oracze bo jak widać na zdjęciu - widać tory kolejowe które biegną prawie prosto mniej więcej w tamtym kierunku.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [zasięg] Ustawienie anteny na azymut?

Post autor: krystianb »

onimusza666 pisze:I właśnie interesuje mnie jak najprościej/najłatwiej ustawić taką antenę?
Anteny ustawia się tylko i wyłącznie na poziom sygnału, po wstępnym wybraniu kierunku, w przypadku 4 stacji, trzeba trochę poczekać aż modem(*wbudowany w router) zaloguje się do właściwej.

Oczywiście antenę trzeba ustawić w 2 płaszczyznach.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
EmTeeDee

Na Oracze mam tak jak na ''fotce'' o jakich 2 płaszczyznach mówisz :gwiazdki:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

onimusza666 pisze: o jakich 2 płaszczyznach mówisz
Azymut, kąt odchylenia od poziomu (zależnie od usytuowania może być zarówno na plus albo na minus. Potem wypadało by jeszcze raz sprawdzić azymut (z nowym kątem poziomym) i ewentualnie na koniec sprawdzić jeszcze raz ten kąt.

Oczywiście ustawia się tak, żeby uzyskać jak najwyższy poziom sygnału (uwaga na znak " - ") W tym przypadku pierwszy (czyli EvDO) drugi to diversity, nie będzie się zmieniał.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
EmTeeDee

krystianb pisze: kąt odchylenia od poziomu
:szok: antenę pod poziomicę ;) ile czekać i po ile stopni/centymetrów kręcić w lewo/prawo :D
Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mikele »

Ja trochę inaczej sobie poradziłem z ustawieniem anteny na BTS :]
Najpierw sprawdziłem na mapa.btsearch.pl położenie najbliższego BTS-a.
Przejechałem się na miejsce zobaczyć w którym miejscu dokładnie stoi.
Znając konkretne położenie, znalazłem go przez Google Earth.
Wyznaczyłem trasę (funkcja miarka), odległość w linii prostej między domem (anteną) a BTS-em.
Zrobiłem zbliżenie i na tej podstawie "strzelałem" w BTS-a, oczywiście jednocześnie obserwując parametry sygnału EvDO (laptop przy sobie).
Wcześniej ustawiłem, to o czym wspomniał krystianb - azymut ;)
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
EmTeeDee

Polecam tą stronkę: http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ ... 169cbd2d79 (mój dom to ten plus) tu można zobaczyć numery działek jak również długość/szerokość geograficzną ;)
Co do ustawiania anteny to kręciłem nią i potem szedłem zobaczyć co jest na PC w menadżerze ;) nie mam laptopa.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Jak ja ustawiam antenę, to włączam pobieranie pliku z www.noc.gts.pl (najlepiej przez menedżer pobierania, nie przez przeglądarkę), biorę siostrzeńca, żeby mi krzyczał przez okno jaka prędkość, a ja kręcę anteną w poziomie i pionie. :) To jest najlepszy sposób wg mnie, bo po osiągach wiemy, na który BTS najlepiej ustawić.
EmTeeDee

ryba825 pisze:pionie
ATK 10 w pionie :szok: mi wydaje się że antena powinna być poziomo-mam ją na kominie przykręconą na uchwycie murowym od anteny satelitarnej ;) Znam położenie(GPS) tych BTS jak i odległość do nich ,na mapie google nawet widać cień niektórych BTS nie mogę znaleźć tylko tego w Zawadach chociaż znam numer działki :( Muszę poprosić brata aby za pomocą kompasu wyznaczył mi kierunek-był harcerzem więc zna się na tym lepiej ode mnie.Wychodzi mi że najbliżej mam do Golubki 11,15km. do Oracze gdzie mam skierowaną antenę mam 15,17km.no i chyba więcej przeszkód po drodze! Jak będzie lepsza pogoda , to skieruję antenę na Golubkę
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

onimusza666 pisze:mi wydaje się że antena powinna być poziomo
W pionie, czyli odchylenie w górę i w dół. Tak żeby antena nie patrzyła ani w niebo, ani w ziemię. :)
proteka
Stały użytkownik forum

Post autor: proteka »

Ja ustalałem antenę cdma na azymut i udało mi się za pierwszym razem idealnie. Najpierw ustaliłem najbliższy nadajnik, potem otworzyłem jakąś stronę z mapą (w internecie jest ich wiele , ja korzystałem z mapa szukacz). Na mapie ustaliłem położenie mojego domu oraz nadajnika oraz ustaliłem azymut (kąt pod jakim w odniesieniu do północy ustalony jest względem mego domu nadajnik)- można korzystać z funkcji trygonometrycznych trójkąta, a boki trójkąta można określić w metrach z mapy - szukacza. Potem wziąłem kompas i poszedłem do anteny, ustawiłem antenę pod katem azymutu dokładnie na nadajnik i śmiga aż miło.

[ Dodano: 2011-01-23, 17:44 ]
Właśnie obejrzałem sobie nadajniki koło ciebie (odsiałem te co nie nadają sygnału cdma). Bez problemu można te nadajniki nanieść na mapę -szukacz i z funkcji trygonometrycznych trójkąta ustalić azymut tych nadajników względem twego domu. Zakładam, że na mapie z dużą dokładnością określisz położenie swego domu. Jedynym problemem jest kompas, ja kiedyś dawno temu kupiłem na targu, ale na allegro można dostać jakiś tani egzemplarz, kupuj najlepiej takie co mają muszkę i szczerbinkę, bo w tym przypadku łatwiej jest dokładnie ustalić położenie anteny zgodnie z wyznaczonym wcześniej azymutem.
EmTeeDee

mam tylko taki http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0522095556 :cry:
proteka
Stały użytkownik forum

Tym kompasem, co podałeś link, też dobrze można ustawić antenę zgodnie z wyznaczonym wcześniej azymutem. Ja mam nieco dokładniejszy z muszką i szczerbinką oraz lusterkiem. Ale tym kompasem co podałeś link też bez dużego błędu ustawisz antenę.
EmTeeDee

Za bardzo nie znam się na kompasach i azymutach :( ale wychodzi mi gdzieś tak 43azymut a do zmierzenia tego na mapie to podobno wystarczy takie coś http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0629171639 ;) chociaż mój brat potrafi określić dług.szer.geograficzną jakiegoś punktu na mapie nitką :hyhy: No cóż był harcerzem ,teraz też przydaje mu się taka orientacja w terenie jak jedzie na lód powędkować na Śniardwach-chociaż aby trafić do dziury ;) używa Garmina(GPS)
proteka
Stały użytkownik forum

To urządzenie faktycznie może służyć do wyznaczania azymutu, ale stosuje się go na mapach papierowych. Na ekranie komputera nie jest zbyt praktyczne, ale możesz spróbować. Ja wyznaczyłem ci azymut dla twej anteny skierowanej na nadajnik ten koło Jeziora Rajgrodzkiego. Ten nadajnik jest na wschód od twego domu, oddalony o około 12,63 km, a kąt jaki mi wyszedł między północą a nadajnikiem wynosi 93 stopnie (czyli prawie dokładnie na wschód od twego domu). Ten kąt zmierzyłem z funkcji cosinus. Wziąłem odpowiednie wymiary z mapy szukacza, bo ta mapa podaje dokładną odległość między dwoma punktami (odległość podana jest w prawym dolnym rogu mapy szukacza).
EmTeeDee

Potrzebna jest mi informacja dotycząca BTS CDMA -jest to gdzieś na forum ale nie mogę znaleźć :D temat strasznie się rozrósł ;) chodzi mi o to jak wygląda to ''technicznie '' anteny są sektorowe i ile ich jest na maszcie? czy 4? i każda ''patrzy'' w ''swoją stronę'' jak to wygląda? chodzi mi o pokrycie zasięgiem - na jaką odległość teoretycznie sięga sygnał i czy te sektory się zazębiają? I jak zbudowana jest ta sieć? według mapy to BTS w nie których miejscach są rzadziej? a gdzie nie gdzie gęściej :)
Topiło
Stały użytkownik forum

Post autor: Topiło »

onimusza666 pisze:ATK 10 w pionie
Masz do CDMA antene ATK?taki sam błąd popełniłem...dzisiaj zamontowałem antenę do sygnału 450Mhz i działa SUPER!!!

[ Dodano: 2011-01-26, 18:30 ]
onimusza666 pisze:Potrzebna jest mi informacja dotycząca BTS CDMA -jest to gdzieś na forum ale nie mogę znaleźć :D temat strasznie się rozrósł ;) chodzi mi o to jak wygląda to ''technicznie '' anteny są sektorowe i ile ich jest na maszcie? czy 4? i każda ''patrzy'' w ''swoją stronę'' jak to wygląda? chodzi mi o pokrycie zasięgiem - na jaką odległość teoretycznie sięga sygnał i czy te sektory się zazębiają? I jak zbudowana jest ta sieć? według mapy to BTS w nie których miejscach są rzadziej? a gdzie nie gdzie gęściej :)
teoretycznie to według Orange u m,nie nie ma <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sygnału,a dzisiaj przedpołudniem i 2 Mb było!Ale z anteną zewnetrzną :super:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Topiło pisze:Masz do CDMA antene ATK?taki sam błąd popełniłem...dzisiaj zamontowałem antenę do sygnału 450Mhz i działa SUPER!!!
To jaką masz antenę?
EmTeeDee

Topiło pisze:teoretycznie to według Orange u m,nie nie ma
Faktycznie:
tylko ciekawo czy te mapki są aktualne? Ja mieszkam w zasięgu , ale już w mojej wiosce miejscami białe plamy :hyhy:

U mnie w wiosce ma tylko leśniczy - no i ja-ale ja mieszkam kilometr od wioski przy torach.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-01-26, 19:23 ]
Na forum nie zamieszczamy mapek operatorów!
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2011-01-26, 20:01 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 2 razy.
Topiło
Stały użytkownik forum

http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm

Internet działa teraz naprawdę super :ok:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

O ile się nie mylę, to jest to lżejsza wersja ATK 10 zakończona wtykiem TNC. Nawet cena taka sama jest.

Topiło, jaką wcześniej miałeś antenę?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Topiło pisze:Masz do CDMA antene ATK?
Do CDMA nadają się anteny ATKxx/400-470 powiedzmy http://www.dipol.com.pl/antena_komunika ... _A7010.htm

Nie musi nigdzie pisać że antena jest do CDMA byle była na pasmo 400-470MHz.
Nie pomagam na PW!
Topiło
Stały użytkownik forum

ryba825 pisze: jaką wcześniej miałeś antenę?
Miałem ATK-20,ale jest jak napisał Wojteks-musi być na pasmo 400-470Mhz,a generalnie ATK są na ok.900-pasmo GSM
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Topiło pisze:,a generalnie ATK są na ok.900-pasmo GSM
ATK to po prostu skrót od AntenaTeleKomunikacyjna, nijak ma związek z pasmem, w jakim dana antena pracuje.
Teraz to już tylko nazwy marketingowe są.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Topiło pisze:a generalnie ATK są na ok.900-pasmo GSM
ATK to skrót od Antena TeleKomunikacyjna i dopiero podanie pasma na jakie jest przeznaczona określa ją dokładnie.

ATK 10/400-470MHz to inna antena niż ATK 10/850-960Mhz.
Nie pomagam na PW!
Topiło
Stały użytkownik forum

:padam:
EmTeeDee

Skierowałem dziś antenę na inny BTS ;) wcześniej miałem 84dBm a teraz 80/81dBm odległość podobna :) zobaczymy jak będzie działać :cfaniak:
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

Pożyteczny link (podaję za Dipolem) do ustawiania anten, z uwzględnieniem rzeźby terenu między dwoma punktami o znanych wysokościach: http://www.dvbtmap.eu/mapdistancepair.html

Strona dotyczy co prawda telewizji naziemnej, ale daje się też wykorzystać do innych celów.
Znając położenie domu i BTS oraz wysokości anten można próbować wybrać najkorzystniejsze ustawienie, zwłaszcza przy wielu BTS.
Na stronie otrzymamy dokładny azymut i odległości między punktami oraz profil terenu.
EmTeeDee

al-czerniawski pisze:Na stronie otrzymamy dokładny azymut i odległości między punktami oraz profil terenu.
Nie potrafię skorzystać z tej strony :cry: nie wiem o co tam chodzi.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

Klikamy pomoc i do mapy pozwalającej na analizę między dwoma dowolnymi punktami otrzymujemy instrukcję:

"Profil terenu między dwoma punktami

This map allow you to get terrain profile between two arbitrary points. To defined points use double click on map. You can redefine points position by double click on map or drag and drop action. The points are connected by light blue line. Every point contains these informations: distance, azimuth to next point and link to generate terrain profile. To show info window click on defined point A or point B."

Tłumacząc wyszło mi tak:

"Mapa ta pozwala uzyskać profil terenu pomiędzy dwoma dowolnymi punktami. Aby zdefiniować punkty kliknij dwukrotnie na mapę. Można przedefiniować położenie punktów przez dwukrotne kliknięcie na mapę lub przeciągnięcie i upuszczenie. Punkty są połączone niebieską linią. Każdy punkt zawiera informacje: odległość, azymut do następnego punktu i link do generowania terenu profil. Aby wyświetlić informacje kliknij na zdefiniowany punkt A lub punkt B."

Jeszcze jedno. Wysokości anten ustala się suwakami w dolnych rogach mapy. Po lewej dla punktu A, po prawej dla punktu B.
Na wykresie profilu terenu punkt A też mamy po lewej stronie, B po prawej.
ODPOWIEDZ