szybkość transferu na dysk sieciowy
Moderator: Moderatorzy
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
szybkość transferu na dysk sieciowy
Koledzy takie zagadnienie.
Zakupiłem wczoraj Sieciową pamięć masową Dlink DNS-320. Tutaj szczegóły.
Generalnie urządzenie genialne. Podłączone jest do router DIR-300 (10/100 i b/g), działa jako serwer DLNA, udostępniając multimedia do TV.
Kopiując dane z notebooka na dysk (po wifi) osiągam transfery ok 1-2 MB/s. Troszkę mnie to boli. Pytanie następujące. Czy ktoś z was wie (szacunkowo), jaki transfer mogę osiągnąć inwestując w router w standardzie n i 10/100/1000? Chodzi mi po głowie Linksys WRT320N.
Zakupiłem wczoraj Sieciową pamięć masową Dlink DNS-320. Tutaj szczegóły.
Generalnie urządzenie genialne. Podłączone jest do router DIR-300 (10/100 i b/g), działa jako serwer DLNA, udostępniając multimedia do TV.
Kopiując dane z notebooka na dysk (po wifi) osiągam transfery ok 1-2 MB/s. Troszkę mnie to boli. Pytanie następujące. Czy ktoś z was wie (szacunkowo), jaki transfer mogę osiągnąć inwestując w router w standardzie n i 10/100/1000? Chodzi mi po głowie Linksys WRT320N.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: szybkość transferu na dysk sieciowy
W idealnych warunkach w "g" można uzyskać do 2.8MB/s.DoMiNo pisze:osiągam transfery ok 1-2 MB/s
Musisz mieć router i kartę z tym samym rodzajem "n", najlepiej czyste "n" a to mają tylko najnowsze routery/karty WiFi, niestety maksymalnych (praktycznie uzyskiwanych) prędkości nie znam.DoMiNo pisze:jaki transfer mogę osiągnąć inwestując w router w standardzie n
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na początek proponuję podpiąć to kablem ethernet bezpośrednio z kompem i zobaczyć jakie to ma max transfery. Bo z takimi dyskami sieciowymi bywa bardzo różnie.DoMiNo pisze:Czy ktoś z was wie (szacunkowo), jaki transfer mogę osiągnąć inwestując w router w standardzie n i 10/100/1000?
[ Dodano: 2011-01-23, 13:51 ]
Napisz jaką masz kartę wifi w notebooku.DoMiNo pisze:Kopiując dane z notebooka na dysk (po wifi)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Więc moje transfery ok 2MB są nawet ok.wojteks pisze:W idealnych warunkach w "g" można uzyskać do 2.8MB/s.
No karta w notebooku jest w standardzie n. Cóż... chyba przyjdzie mi potestować. Dam relację jak sprawdzę.wojteks pisze:Musisz mieć router i kartę z tym samym rodzajem "n", najlepiej czyste "n" a to mają tylko najnowsze routery/karty WiFi, niestety maksymalnych (praktycznie uzyskiwanych) prędkości nie znam.
[ Dodano: 2011-01-23, 14:00 ]
Konkretnie Intel® Wireless WiFi Link 4965AGNkrystianb pisze:Napisz jaką masz kartę wifi w notebooku.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Draft N (nie standard) i to pierwszy z możliwych. Może być ciężkoDoMiNo pisze:No karta w notebooku jest w standardzie n.
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
krystianb, a gdzie wyczytałeś że to Draft N??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A gdzie wyczytałeś standard N
Ja wyczytałem choćby tu http://www.intel.com/products/wireless/316286.pdf to jest stara karta która wyszła na długie lata przed ogłoszeniem standardu. Do tego teoretyczne 300Mb wyciągnie tylko na 5GHz.
Ale cały czas nic nie odpowiedziałeś, na moją propozycję testu wydajności po lanie, dysk ma auto mid-x więc można użyć kabla prostego.
Ja wyczytałem choćby tu http://www.intel.com/products/wireless/316286.pdf to jest stara karta która wyszła na długie lata przed ogłoszeniem standardu. Do tego teoretyczne 300Mb wyciągnie tylko na 5GHz.
Ale cały czas nic nie odpowiedziałeś, na moją propozycję testu wydajności po lanie, dysk ma auto mid-x więc można użyć kabla prostego.
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Bo jestem w pracy (tak możecie mi współczuć że w niedzielę pracuję), i domkiem łączę się przez TeamViewera - zdalnie nie przepnę na kabelkrystianb pisze:Ale cały czas nic nie odpowiedziałeś, na moją propozycję testu wydajności po lanie

No w twoim linku faktycznie jest mowa o Draft-N, ale w opisie który jest pod linkiem który podałem wyżej nic na ten temat nie ma. Mało tego jest info, że:krystianb pisze:Ja wyczytałem choćby tu
Data rates up to 300Mbps
Dość teoretyzowania. Biorę z pracy router 300Mbps i wieczorem testy

- wojteks
- *** Administrator ***
Nie każdy jest kompatybilny z Draft N tej karty.DoMiNo pisze:Biorę z pracy router 300Mbps
Poczytaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... ht=4965agn
Nie pomagam na PW!
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
wojteks tylko, ta lista ostro nieaktualna. Niektórych modeli nie ma w sprzedaży, inne mają już nowsze firmwary. Właśnie wziąłem nowiutkiego DIR-635 do ręki i on w standardzie ma firmware 2.33 .
Przetestuję kilka modeli.
Przetestuję kilka modeli.
- wojteks
- *** Administrator ***
Standard "n" nie zależy od firmware. Jeżeli jest na liście to powinien działać.DoMiNo pisze: Właśnie wziąłem nowiutkiego DIR-635 do ręki i on w standardzie ma firmware 2.33
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
DoMiNo pisze:Dość teoretyzowania. Biorę z pracy router 300Mbps i wieczorem testy
I nie uważasz, na 2.4GHz intel obsługuje tylko kanały 20MHz, będzie nie więcej niż 150MbDoMiNo pisze:Właśnie wziąłem nowiutkiego DIR-635
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Informacje z D-link Polska: transfer max. 3MB zapis, 5MB odczyt, więcej nie wyciągnie procesor. Na kablu kolega osiągnął transfer 3/5. Jutro potestuję na Draft-N.
Zacząłem drążyć temat i okazuje się, że podobne rozwiązania WD mają identyczny transfer, więc chyba to standard w tego typu urządzeniach.
Zacząłem drążyć temat i okazuje się, że podobne rozwiązania WD mają identyczny transfer, więc chyba to standard w tego typu urządzeniach.
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Troszkę mi zajęło to czasu, ale w końcu przetestowałem to na routerze w standardzie draft-N.
Otóż jeśli jest ustawiony jako mix g/n laptop łączy się po g. Jeśli wymuszam n'kę to nie łączy się wcale. Intel coś przekombinował. No cóż, z urządzenia i tak jestem zadowolony. Jak już przegrałem na nie wszystkie dane to nie przeszkadza wolny transfer. Głównie chodziło o bezpieczeństwo danych, a RAID 1 to załatwia. Jakby ktoś zastanawiał się nad zakupem to polecam.
Otóż jeśli jest ustawiony jako mix g/n laptop łączy się po g. Jeśli wymuszam n'kę to nie łączy się wcale. Intel coś przekombinował. No cóż, z urządzenia i tak jestem zadowolony. Jak już przegrałem na nie wszystkie dane to nie przeszkadza wolny transfer. Głównie chodziło o bezpieczeństwo danych, a RAID 1 to załatwia. Jakby ktoś zastanawiał się nad zakupem to polecam.

- wojteks
- *** Administrator ***
Nie Intel a niezgodność standardu Draft n/Draft n 2.0 różnych producentów chipsetów.DoMiNo pisze:Intel coś przekombinował.
Nie pomagam na PW!