[Era] Wimax - Czy to już koniec?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
[Era] Wimax - Czy to już koniec?
Właśnie przed chwilą dowiedziałem się od konsultanta Ery, że usługa Era Wimax na dzień dzisiejszy jest niszową i już niedługo zostanie odsprzedana innej firmie.
Otrzymałem również następujące informacje:
"Kurier powinien zjawić się u Pana z umową jeszcze przed świętami. Wtedy, jeśli umowa wróci do nas podpisana, wyślemy zamówienie na sprzęt. Może to potrwać około 3 miesięcy."
Zatem serdecznie dziękuję Pani Ero!
"Kurier powinien zjawić się u Pana z umową jeszcze przed świętami. Wtedy, jeśli umowa wróci do nas podpisana, wyślemy zamówienie na sprzęt. Może to potrwać około 3 miesięcy."
Play Online 12GB
http://www.speedtest.pl/results/20072143.jpg
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: [Era] Wimax - Czy to już koniec?
Jeśli nie zostaną polikwidowane żadne stacje, to jest to dobra wiadomość. Era kompletnie olewa całą usługę WiMax oraz jej klientów. Ceny stoją w miejscu, pomimo że Netia ostatnio znacznie obniżyła cenę Wimaksa. Dowiedzieć się czegokolwiek graniczy z cudem, pisałem do Biura obsługi z pytaniem kiedy zostanie wprowadzona opcja 2Mb/s (od co najmniej roku na ich stronie www widnieje info że zostanie wprowadzona "w terminie późniejszym") i otrzymałem odpowiedź że... prędkość transferu zależy od technologii, że w HSPA można wyciągnąć tyle i tyle Mb/s i pokrywa on taką a taką powierzchnię kraju i że Era dynamicznie rozwija swoje usługi Internetu mobilnego. Konsultanci zdają się chyba nawet nie wiedzieć o istnieniu Wimaksa. W swojej recenzji (link w sygnaturce) opisywałem hecę z aktywowaniem konta użytkownika w Wimaksie, ponadto otrzymałem kiedyś fakturę za pół roku, pomimo że regularnie płaciłem. Totalny bajzel. Ale dobrze że chociaż działa w miarę dobrze. Boję się co będzie jak kiedyś szlag trafi łącze, pewnie z miesiąc będę bez Internetu. Jeśli sprzedadzą Wimaksa jakiejś wyspecjalizowanej firmie to ona lepiej to wszystko ogarnie.
Ostatnio zmieniony 2010-12-19, 16:00 przez Blido, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Klienta dla nich szuka sam Alvarion, ale poza Polską.
-
- Stały użytkownik forum
W sieci można spotkać artykuły podobne do tego: http://media2.pl/telekomunikacja/49196- ... zlosc.html
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tylko tam jest mowa o mobilnym wimaxie. A to nie był zbyt dobry pomysł. Wimax stacjonarny to już całkiem inna para kaloszy. W netii przynajmniej na niektórych bazach popyt przewyższa podaż, inea buduje sieć w wielkopolskim, jak by się nie opłacało to by się nie pchali. Interes jest opłacalny, tylko trzeba się nim zając na poważnie i poinformować o możliwościach potencjalnego klienta.Deks pisze:W sieci można spotkać artykuły podobne do tego:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Dobrze że wstrzymałem się z wzięciem tej usługi
-
- Użytkownik forum
Jak kurier się u mnie pojawi to mu podziękuję.
Raczej zdecyduję się na CP. U mnie śmiga na 8Mb bo wziąłem na próbę.
Dają fajne pakiety, które do statecznego użytkowania raczej powinny wystarczyć.
Raczej zdecyduję się na CP. U mnie śmiga na 8Mb bo wziąłem na próbę.
Dają fajne pakiety, które do statecznego użytkowania raczej powinny wystarczyć.
Play Online 12GB
-
- Mistrz bezprzewodowy
http://webhosting.pl/Era.wkrotce.pozbedzie.sie.WiMAXa
Kod: Zaznacz cały
Jednak niepokoją informacje, które przedstawił użytkownik deres84 na forum bez kabli:
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Czekamy na dalsze informacje.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Hmmm ja wiem czy LTE to taka przyszłość, na pewno to będzie limitowana usługa jeżeli chodzi ilość przetransferowanych GB...a wracając do Wimaxa, jestem jego użytkownikiem(Wrocław) i zacząłem się martwić(po przeczytaniu Waszych postów) czy nie zostanę jej pozbawiony.(Era prawdopodobnie Wimax sprzeda, a z nowym operatorem nigdy nic nie wiadomo).
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam:)
-
- Stały użytkownik forum
Re: Wimax - Czy to już koniec?
Już czekam 2 miesiące i ani umowy ,ani sprzętu jak zadzwoniłem to konsultant powiedział że wyśle ponaglenie ,a drugi raz konsultantka powiedziała że nie ma możliwości nawet sprawdzić czy zamówiłem taką usługę.deres84 pisze:Właśnie przed chwilą dowiedziałem się od konsultanta Ery, że usługa Era Wimax na dzień dzisiejszy jest niszową i już niedługo zostanie odsprzedana innej firmie.
I komu wierzyć?
Zostaje mi tylko czekać.
grzechotnik
Grzechotnik
-
- Użytkownik forum
Mnie tylko denerwuje to gadanie...Era woli LTE itp...przecież LTE to będzie tylko nowy rodzaj mobilnego, limitowanego internetu, a Wimax to nielimitowany internet stacjonarny, to podstawowa różnica;) która sprawia że tych 2 internetów nawet nie ma sensu porównywać.
I szczerze mówiąc, po przeczytaniu tych artykułów i Waszych postów zacząłem się obawiać czy nie strace niedługo usługi Wimax(jedyny nielimitowany internet dostępny w mojej lokalizacji). Mimo tego co Bildo mówi, że my Wimaxowcy możemy na tym skorzystać, ja mam nadzieję że to jednak tylko plotka i Era zostawi sobie Wimax(teraz jest dobrze, a po zmianie właściciela różnie może być:))
I szczerze mówiąc, po przeczytaniu tych artykułów i Waszych postów zacząłem się obawiać czy nie strace niedługo usługi Wimax(jedyny nielimitowany internet dostępny w mojej lokalizacji). Mimo tego co Bildo mówi, że my Wimaxowcy możemy na tym skorzystać, ja mam nadzieję że to jednak tylko plotka i Era zostawi sobie Wimax(teraz jest dobrze, a po zmianie właściciela różnie może być:))
-
Zarówno WiMAX jak i LTE mogą być zarówno w wersji stacjonarnej jak i mobilnej. Przykładowo w pasmach 3,3-3,8GHz WiMax funkcjonuje jako usługa stacjonarna ale już w pasmie 2,5GHz funkcjonuje jako usługa mobilna (akurat nie w Polsce, ale na świecie tak). Po prostu pasma powyżej 3GHz nie nadają się na usługę mobilną z uwagi na charakter propagacji.
Dokładnie tak samo jest z LTE to czy będzie mobilny czy stacjonarny zależeć będzie od pasma w jakim będzie pracować system (co z resztą zazwyczaj zapisane jest w warunkach koncesji).
Dokładnie tak samo jest z LTE to czy będzie mobilny czy stacjonarny zależeć będzie od pasma w jakim będzie pracować system (co z resztą zazwyczaj zapisane jest w warunkach koncesji).
-
- Użytkownik forum
I można przyjąć założenie że internet niemobilny LTE będzie pozbawiony limitów?
-
Oczywiście że można - taki model funkcjonowania mają "zachodni" operatorzy. Przy stacjonarnym WiMAX/LTE operator bez problemu panuje nad równomiernym obciążeniem i nieprzeciążeniem stacji bazowych (a nawet poszczególnych sektorów).sobpiotr27 pisze:I można przyjąć założenie że internet niemobilny LTE będzie pozbawiony limitów?
Przy mobilnym WiMAX/LTE nie ma szans opanowania sytuacji i jedynym wyjściem na te chwilę są limity danych.
-
- Użytkownik forum
Tylko że Era na pewno zdecyduje się na mobilną wersję LTE i mogę zostać bez operatora;(
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Większość łącz stacjonarnych jest pozbawiona limitów, a to z prostego względu - można łatwo kontrolować obciążenie danej stacji i ilość użytkowników z niej korzystających. W internecie mobilnym jest to niemożliwe. Ale stacjonarne LTE zapewne nigdy nie powstanie w Polsce.sobpiotr27 pisze:I można przyjąć założenie że internet niemobilny LTE będzie pozbawiony limitów?
-
No nie wiem, są już ku temu czynione pewne przymiarki i to w dość wysokim pasmie bo w okolicy 6GHz.Blido pisze:...Ale stacjonarne LTE zapewne nigdy nie powstanie w Polsce.
-
- Początkujący użytkownik forum
Wiadomo już coś więcej na temat likwidacji wimaxa w erze ?
Obecnie korzystam z internetu orange ( łapie edge ) i według mapki ery prawdopodobnie jestem w zasięgu wimaxa ;d a to by była znaczna różnica w porównaniu z prędkością egde
Obecnie korzystam z internetu orange ( łapie edge ) i według mapki ery prawdopodobnie jestem w zasięgu wimaxa ;d a to by była znaczna różnica w porównaniu z prędkością egde
-
- Mistrz bezprzewodowy
A CDMA nie ma?Obecnie korzystam z internetu orange ( łapie edge ) i według mapki ery prawdopodobnie jestem w zasięgu wimaxa ;d
-
Przy przedłużaniu umowy we wrześniu mówili, że coś ma być nowszego ale nie pamiętam czy mówili o 3g czy cdma. Do wczytywania mapki orange po limicie nie mam na razie cierpliwości.
-
Według mapki oragne CDMA dochodzi do granicy lasu, ja niestety mieszkam poza ta granica. Do stacji mam 11 km po lini prostej, tylko że po tej lini z 20 % to lasy, ale wzniesień chyba żadnych nie ma
Zapoznaj się z tym tematem http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=27956 u kolegi Topiło według mapy Orange wcale nie ma zasięgu-a jednak z antena jemu działa wpisz na stronie Orange miejscowość Topiło woj.Podlaskie pow.Hajnowski http://www.zasieg-orange.wp.pl/?ticaid=1baff - to przekonasz się jak to wygląda.U mnie jest podobnie ,też mieszkam w lesie -a korzystam już 2lata z CDMA.pawel93ekk pisze:Według mapki oragne CDMA dochodzi do granicy lasu
-
Według telefonu czasem łapie zasięg z tego btsa oddalonego o 11 km, era także ma tam swoją stację, jakbym dał antenę na dach to pewnie by jakoś tam działało. W tej samej miejscowości stoi też stacja nordiska. Jak umowa z orange będzie mi się powoli kończyć najpierw spróbuje z wimaxem, potem z cdma
-
- Użytkownik forum
O likwidacji wimaxa na razie poza plotkami zasłyszanymi od któregoś z konsultantów żadnej oficjalnej informacji nie ma więc chyba póki co nie ma się co obawiać:)
-
Raczej koniec, bo byłem dzis w salonie ery pytajac sie o WiMAXa. Czy jest dostępny w moim mieście (nie wspominając o tym ze salon sie tym nie zajmuje tylko z neta trza zamawiać). Jeden z konsultantów powiedział ze era wycofuje sie z tego.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-02-02, 12:28 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-02-02, 12:28 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-02-02, 12:27 przez Morgon93, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Ale ci konsultanci w salonach dokładnych info nie mają opierają się tylko na plotkach, a z tego co wiem, era nie wstrzymała sprzedaży usługi Wimax.
-
- Użytkownik forum
Wiec jak, posiada ktoś więcej informacji na temat sprzedaży wimaxa? Plotki się potwierdzą? Na razie o tym cicho
-
- Użytkownik forum
Ja dzwoniłem do biura obsługi pytając się o zasięg. Oczywiście pani, poprosiła o lokalizację po czym puściła mi muzyczkę gdy ona się "dowiadywała" czy jest zasięg. Po okołu 5 minutach muzyka przestała grać i odezwała się konsultantka. Powiedziała, że w 100% jestem w zasięgu i może wysłać mi umowę. Więc dementuje plotki, że Era nie sprzedaje już WiMaxa.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik forum
Całkiem to dla mnie pocieszające info:) Daj znać jak tam twoja umowa i sprzęt:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam