Ultra DMA mode-5 S.M.A.R.T. Capable but disabled.
Moderator: Moderatorzy
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ultra DMA mode-5 S.M.A.R.T. Capable but disabled.
Czytam dużo o tym ale jakoś nie widzę rozwiązania.
Dostałem PCta właśnie z takim komunikatem.
Resetowałem BIOS , wyłączałem S.M.A.R.T i włączałem. Nic to nie daje.
Gdy znika komunikat S.M.A.R.T pojawia się info aby wybrać źródło rozruchu koma. Co by nie wybrać nie chce się uruchomić. Nawet z CD nie chce.
Nie mogę też ustawić daty w BIOSie. Gdy zaczynam wpisywać zawiesza się. Dopiero ESC odblokowuje BIOS. Zauważyłem też że są spuchnięte 4 kondziory na płycie głównej.
Macie jeszcze jakieś pomysły bo mnie się już skończyły.
Nie mam drugiego kompa aby sprawdzić dysk.
Dostałem PCta właśnie z takim komunikatem.
Resetowałem BIOS , wyłączałem S.M.A.R.T i włączałem. Nic to nie daje.
Gdy znika komunikat S.M.A.R.T pojawia się info aby wybrać źródło rozruchu koma. Co by nie wybrać nie chce się uruchomić. Nawet z CD nie chce.
Nie mogę też ustawić daty w BIOSie. Gdy zaczynam wpisywać zawiesza się. Dopiero ESC odblokowuje BIOS. Zauważyłem też że są spuchnięte 4 kondziory na płycie głównej.
Macie jeszcze jakieś pomysły bo mnie się już skończyły.
Nie mam drugiego kompa aby sprawdzić dysk.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Ultra DMA mode-5 S.M.A.R.T. Capable but disabled.
Zacząłbym od wymiany spuchniętych kondensatorów. 

- wojteks
- *** Administrator ***
To absolutne minimum a po prawdzie należałoby wymienić wszystkie kondensatory w zasilaczu i na płycie. Oczywiście wcześniej sprawdzając komponenty czy jest sens inwestowania w ten komputer.joujoujou pisze:Zacząłbym od wymiany spuchniętych kondensatorów.
Nie pomagam na PW!
- Jaco
Miałem tego kompa ze 2-3 tygodnie wcześniej i wgrywałem system. Wszystko działało bez jakichś dziwnych objawów. Nie sprawdzałem go w środku. Dziś tam zajrzałem.wojteks pisze:Oczywiście wcześniej sprawdzając komponenty czy jest sens inwestowania w ten komputer.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może od tego czasu jakieś przepięcie było czy inna awaria elektryki albo po prostu starość komputera.Jaco pisze: ze 2-3 tygodnie wcześniej i wgrywałem system. Wszystko działało bez jakichś dziwnych objawów. Nie sprawdzałem go w środku
Nie pomagam na PW!
- Jaco
Sprawdzałem właśnie zasilacz. Ten wydaje się być OK. Nie ma nic podejrzanego w nim. Kondziory nie spuchniete.
Raczej to ostatnie bo BIOS jest z 2005 roku. Tylko czemu nie można ustawić daty i godziny w BIOSie?wojteks pisze:Może od tego czasu jakieś przepięcie było czy inna awaria elektryki albo po prostu starość komputera.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bateria padła albo kostka BIOSU albo zegar.Jaco pisze:Tylko czemu nie można ustawić daty i godziny w BIOSie?
Nie pomagam na PW!
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
A czy BIOS zapipczał coś?Jaco pisze:Tylko czemu nie można ustawić daty i godziny w BIOSie?
[ Dodano: 2011-01-20, 19:42 ]
Może odłącz dysk (zasilanie i taśma) to wtedy okaże się czy ten problem był spowodowany przez dysk.
- Jaco
Komp pojechał do serwisu na wymianę kondziorów. Być może jeszcze coś tam padło. Ja nie mam PCta aby dokładnie posprawdzać.
Zobaczymy co w serwisie naprawią.Wiem że również będą się brać za kondziory. Tylko aby czasem płyty nie chcieli wymieniać chodź do końca nie wiadomo czy ona też tam coś nie nawala.
Tak.KrissTofferr pisze:A czy BIOS zapipczał coś?
Odłączałem wszystko i nadal nie można było nic ustawić.KrissTofferr pisze:Może odłącz dysk (zasilanie i taśma) to wtedy okaże się czy ten problem był spowodowany przez dysk.
Zobaczymy co w serwisie naprawią.Wiem że również będą się brać za kondziory. Tylko aby czasem płyty nie chcieli wymieniać chodź do końca nie wiadomo czy ona też tam coś nie nawala.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Co to za dysk w ogóle?
Weś jakiś LiveCD z Linuxem nagraj (Taki jak twój przyjaciel, jak nei masz przyjaciół to Ubuntu:)), odpal ją, potem odpal termial/konsole (taka ikonka czarnego telewizora gdzieś w menu) i wpisz jedno z poniższych
Weś jakiś LiveCD z Linuxem nagraj (Taki jak twój przyjaciel, jak nei masz przyjaciół to Ubuntu:)), odpal ją, potem odpal termial/konsole (taka ikonka czarnego telewizora gdzieś w menu) i wpisz jedno z poniższych
Jeśli wyświetli informacje SMART tzn że sterowniki dysku lub płyty są nieodpowiednie.smartctl -a /dev/sda
sudo smartctl -a /dev/sda
su -c "smartctl -a /dev/sda"
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- Jaco
Takie płyty mam już przygotowane.ra-v pisze:Weś jakiś LiveCD z Linuxem nagraj
Ale wszystko działało bez problemów. Komp podczas gry w CS wyłączył się i już.ra-v pisze:Jeśli wyświetli informacje SMART tzn że sterowniki dysku lub płyty są nieodpowiednie.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
To może przyczyną była karta grafiki?Jaco pisze:Ale wszystko działało bez problemów. Komp podczas gry w CS wyłączył się i już.
- Jaco
Też mam takie podejrzenia ale to już nie mój problem.KrissTofferr pisze:To może przyczyną była karta grafiki?
- Jaco
W serwisie powiedzieli tak. Wymienią kondziory za 80 zł bez gwarancji lub płytę główną za 250zł z gwarancją .
Płyta główna to ASROCK 4CoreDual-SATA2 R2.0 VIA PT880 UltraSoc775 i jej ceny na Allegro są bardzo zróżnicowane.
Płyta główna to ASROCK 4CoreDual-SATA2 R2.0 VIA PT880 UltraSoc775 i jej ceny na Allegro są bardzo zróżnicowane.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Czyli chyba prawie jak nowa płyta.Jaco pisze: za 80 zł bez gwarancji lub płytę główną za 250zł z gwarancją .
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
"Okazja" jak nic. Ja kupiłem w komisie na Peowiaków płytę główną za 70 zł i chodzi już 2 lata. Gwarancja 3-miesiące + paragon. Jest też komis na Ogrodowej, mają tam dużo części ale jeszcze nic tam nie kupowałem.Jaco pisze:W serwisie powiedzieli tak. Wymienią kondziory za 80 zł bez gwarancji lub płytę główną za 250zł z gwarancją .
- Jaco
Może mi poszukasz takiej jak napisałem?KrissTofferr pisze: Ja kupiłem w komisie na Peowiaków płytę główną za 70 zł i chodzi już 2 lata.
- Jaco
Może ta by się nadała? http://allegro.pl/asus-p5ld2-fm-pci-e-s ... 64741.html
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Napisz co tam masz na stanie, bo tamta płyta była bardzo uniwersalna (pciE i AGP oraz ddr1 i 2)Jaco pisze:Może ta by się nadała?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jaco
Bo taka jest w tym PC.krystianb pisze:bo tamta płyta była bardzo uniwersalna
Pamięć DDR2. Procek intela na socket 775. Karta graficzna w ten fioletowy mostek wchodzi:krystianb pisze:Napisz co tam masz na stanie,
http://www.aukcjoner.pl/gallery/004520051-plyta.html#I3
Jest identyczna jak ta na fotce.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wychodzi na to że pasuje, chyba że procek. A tak nie widzę przeciwwskazań.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
OK, Jutro dam Ci odpowiedź na Pw.Jaco pisze:Może mi poszukasz takiej jak napisałem?

Czyli PCI Express. Opis płyty głównej: ASRock 4COREDUAL-VSTAJaco pisze:Karta graficzna w ten fioletowy mostek wchodzi
- Jaco
Tak na 99%KrissTofferr pisze:Czyli PCI Express.

To czytałem już z 10 razy.KrissTofferr pisze:Opis płyty głównej: ASRock 4COREDUAL-VSTA
O co chodzi z prockiem?krystianb pisze:Wychodzi na to że pasuje, chyba że procek.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No czy jest z tym asusem zgodny.Jaco pisze:O co chodzi z prockiem?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Jakie są wasze uwagi do tej płyty/aukcji: msi ms-7091
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wg opisu z aukcji nie obsługuje procków z magistralą 1066 i nie ma nic o sata 2 (3Gb/s) może mieć tylko 1 (1.5Gb/s) Jeszcze też nie do końca ścisły opis portów, nie wiem czy wlutowane są 2 czy 4 porty. (zdjęcie może być i innej płyty)KrissTofferr pisze:Jakie są wasze uwagi do tej płyty/aukcji:
- Jaco
Panie i Panowie.
Dziś otrzymałem drugiego PC do testów z tym co nie działa. Na dzień dobry podmieniłem dysk twardy i wmontowałem do tego co niby jest uszkodzony. Uruchomił się bez problemów.No wiadomo że w menadżerze urządzeń full niezainstalowanych urządzeń. Nie było w ogóle komunikatu Ultra DMA mode-5 S.M.A.R.T. Capable but disabled.
Podłączyłem ponownie stary dysk i znów to samo czyli Ultra DMA mode-5 S.M.A.R.T. Capable but disabled. Nie chce ruszyć instalacja systemu.Nawet Linuks z CD nie chce się uruchomić. Podmieniłem napędy. I znów próbuję go uruchomić z płyty. Nie idzie. Padnięty dysk?
Przekładam dysk do tego drugiego sprawnego PC. Podłączam napęd DVD z tamtego uszkodzonego PC. Tu wyskakuje błąd o braku pliku NTLDR. Próbuję uruchomić instalatora windows. Nie uruchamia się. Czyżby uszkodzony napęd DVD?
Montuję CDROM z tym niby uszkodzonym dyskiem. Odpalam instalatora i widzę że chce się instalować system. Więc instaluję testowo XP. Instalacja trwa dość długo. Tu moje trochę zdziwienie bo ten XP który instalowałem ma tylko SP2 i żadnych innych dodatków.
W końcu instalacja dobiega końca i komp się uruchamia. Działa dysk na tym sprawnym PC.
Przekładam ponownie do nie niedziałającego PC z myślą że skoro tamten wyjęty z działającego normalnie się uruchomił to i ten może się tak uruchomi. Ale znów mnie zaskakuje komunikatem Ultra DMA mode-5 S.M.A.R.T. Capable but disabled. i komputer się nie uruchamia. Znów podmieniam dyski i napędy i ten z uszkodzoną płytą uruchamia się.
Obecnie podłączyłem ten moim zdaniem jednak uszkodzony dysk do sprawnego PC i zainstalowałem HD Tune aby go sprawdzić. Strasznie wolno idzie test. Dysk ma tylko 160GB.
Myślę że tu jest uszkodzony dysk twardy i napęd . Oczywiście kondziory tez spuchnięte ale jakby całkiem padło to by się nie uruchamiał z innym dyskiem i napędem.
Nawet instalator rusza bez problemu.
Co o tym myślicie?
Dziś otrzymałem drugiego PC do testów z tym co nie działa. Na dzień dobry podmieniłem dysk twardy i wmontowałem do tego co niby jest uszkodzony. Uruchomił się bez problemów.No wiadomo że w menadżerze urządzeń full niezainstalowanych urządzeń. Nie było w ogóle komunikatu Ultra DMA mode-5 S.M.A.R.T. Capable but disabled.
Podłączyłem ponownie stary dysk i znów to samo czyli Ultra DMA mode-5 S.M.A.R.T. Capable but disabled. Nie chce ruszyć instalacja systemu.Nawet Linuks z CD nie chce się uruchomić. Podmieniłem napędy. I znów próbuję go uruchomić z płyty. Nie idzie. Padnięty dysk?
Przekładam dysk do tego drugiego sprawnego PC. Podłączam napęd DVD z tamtego uszkodzonego PC. Tu wyskakuje błąd o braku pliku NTLDR. Próbuję uruchomić instalatora windows. Nie uruchamia się. Czyżby uszkodzony napęd DVD?
Montuję CDROM z tym niby uszkodzonym dyskiem. Odpalam instalatora i widzę że chce się instalować system. Więc instaluję testowo XP. Instalacja trwa dość długo. Tu moje trochę zdziwienie bo ten XP który instalowałem ma tylko SP2 i żadnych innych dodatków.
W końcu instalacja dobiega końca i komp się uruchamia. Działa dysk na tym sprawnym PC.
Przekładam ponownie do nie niedziałającego PC z myślą że skoro tamten wyjęty z działającego normalnie się uruchomił to i ten może się tak uruchomi. Ale znów mnie zaskakuje komunikatem Ultra DMA mode-5 S.M.A.R.T. Capable but disabled. i komputer się nie uruchamia. Znów podmieniam dyski i napędy i ten z uszkodzoną płytą uruchamia się.
Obecnie podłączyłem ten moim zdaniem jednak uszkodzony dysk do sprawnego PC i zainstalowałem HD Tune aby go sprawdzić. Strasznie wolno idzie test. Dysk ma tylko 160GB.
Myślę że tu jest uszkodzony dysk twardy i napęd . Oczywiście kondziory tez spuchnięte ale jakby całkiem padło to by się nie uruchamiał z innym dyskiem i napędem.
Nawet instalator rusza bez problemu.
Co o tym myślicie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zalezy ile pradu bierze naped i HDD. Sorry, ale mi wyglada na walnieta stabilizacje napiecia na plycie. Miernik i szanse pomierzyc, na ile stabilne sa poszczegolne napiecia?Jaco pisze: Oczywiście kondziory tez spuchnięte ale jakby całkiem padło to by się nie uruchamiał z innym dyskiem i napędem.
Nie pomagam na PW.
- Jaco
Trzeba jeszcze wiedzieć gdzie go przyłożyć. Aż tak zaawansowany to nie jestem. Miernik mam.key pisze: Sorry, ale mi wyglada na walnieta stabilizacje napiecia na plycie. Miernik i szanse pomierzyc, na ile stabilne sa poszczegolne napiecia?
- Jaco
Jeszcze takie info. Gdy wcześniej instalowałem na nim system to miałem pożyczony napęd DVD bo ten nie chciał startować z płytą. Teraz też nie chce. Windows też dość długo się instalował na tamtym dysku.key pisze:Zalezy ile pradu bierze naped i HDD
Podmieniając napędy z CDROM na DVD do tego działającego również nie chciał wystartować instalator windowsa.
[ Dodano: 2011-01-25, 22:25 ]
Jutro dam wynik z Everesta z tamtego uszkodzonego kompa.