Problem z anteną OMNI

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jack78
Użytkownik forum

Problem z anteną OMNI

Post autor: jack78 »

Mam problem z anteną OMNI. Kupiłem ją na Allegro jako antenę 8dBi. Oddać jej nie mogę bo było to tak dawno temu, że nie wiem od kogo kupiłem.
Antena ta niestety nie działa. Nawet nie to że ma bardzo słaby sygnał, nie ma go po prostu w cale. Jak ją wykręcę z kabla to mam identyczną moc sygnału.

Przemierzyłem miernikiem czy się wszystkie luty zgadzają i wszystko jest OK. Jest przejście od gniazda N do samego końca antenki. Więcej się w tym temacie nie znam, dlatego też załączam plik ze zdjęciem wraz z wymianami w milimetrach jakie są długości poszczególnych odcinków. Proszę o radę czy coś jest skopane, bo mnie już ręce opadają. Aktualnie mam założony panel, ale albo uruchomię tę dookólną, albo czeka mnie zakup drugiego AP + panel, lub kolejnej anteny dookólnej.

Obrazek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z anteną OMNI

Post autor: krystianb »

Wygląda na poprawną, choć kto wie, trzeba by określić współczynnik skrócenia fali.
jack78 pisze:Przemierzyłem miernikiem czy się wszystkie luty zgadzają i wszystko jest OK.
A zwarcia sprawdzałeś? Bo to chyba antena zwarta stało prądowa i ciężko to wykryć.
jack78 pisze:Jak ją wykręcę z kabla to mam identyczną moc sygnału.
A jakie jest jej zastosowanie? Bo te anteny mają bardzo małe kąty pionowe (nad i pod anteną nie będzie sygnału)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jack78
Użytkownik forum

Re: Problem z anteną OMNI

Post autor: jack78 »

krystianb pisze: A zwarcia sprawdzałeś? Bo to chyba antena zwarta stało prądowa i ciężko to wykryć.
Nie ma żadnego zwarcia, każda z linii ma przejście, ale między nimi zwarcia nie ma.
krystianb pisze:A jakie jest jej zastosowanie? Bo te anteny mają bardzo małe kąty pionowe (nad i pod anteną nie będzie sygnału)
Antena miała słać sygnał w odległości 200-300m do 3 domów, każdy z innej strony. Ale nawet z odległości 20-50m laptop nie widzi sieci.
ODPOWIEDZ