Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.
Jak w realnym zyciu - interesujace rzeczy znajduja sie miedzy nogami W twoim wypadku miedzy nogami kondensatora.
Ustawiasz miernik na najmniejszy zakres obejmujacy jeszcze napiecie na kondziorze i mierzysz co sie dzieje gdy PC probuje startowac. Jesli sa zmiany napiecia, masz winowajce.
key pisze:Potwierdzenia ze nie jest winny HDD, jak sugerowales wyzej.
Test HD Tune jeszcze trwa. Już 2 godziny a tam nawet 1/4 nie przeszedł. Dysk ma tylko 160GB przypomnę. Dziś już nie sprawdzę ile to trwało ale zostawiam na noc włączony PC. Dam zrzut z ekranu jak się zakończy. Mam nadzieję że do jutra po 14 się skończy. Wówczas przyjdę z pracy.
leszekw pisze:ak zmieniasz dyski to razem z kablem czy bez?
Z kablem i bez kabla. Nic to nie daje.
[ Dodano: 2011-01-25, 23:34 ]
Nawet specjalnie wyciągnąłem starą taśmę i sprawdzałem na każdym z osobna jak będzie działać. Na tym sprawnym bezproblemowo. Na tym drugim ciągle ten sam komunikat.
Lubię te płyty ASRocka, bo w swojej cenie nie mają konkurencji, ale zawsze brałem te, które mają chipset intela.
Daj sobie spokój z tą płytą, bo prawdopodobnie ma też usmażony chip od kontrolera dysku i koszt naprawy przewyższ jej wartość.
Jak masz grafikę PCI-Express i pamięć DDR2 to kup coś takiego za 160zł ( http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... 31M_S.html )i na pewno będzie lepiej niż na tej starej.
Ostatnio zmieniony 2011-01-25, 23:53 przez leszekw, łącznie zmieniany 1 raz.
KrissTofferr pisze:eszcze inny pomysły:
1. Podłącz "uszkodzony" PC z "uszkodzonym" dyskiem do innej fazy zasilania w mieszkaniu.
Sprawdzałem w dwóch mieszkaniach.
KrissTofferr pisze:2. Sprawdź czy "uszkodzony" dysk będzie działać po podłączeniu do niego zewnętrznego zasilacza, z takiego zestawu: adapter usb ide/sata
Tak się przedstawia skanowanie HD Tune dysk 160 GB . Ma trzy punkty gdzie są bady i samo skanowanie aż tak długo trwało
Następna sprawa to procek jaki w nim siedzi:
I co to za dysk:
Przed chwilą podpiąłem dysk na którym bez problemu uruchomił się. Wyłączyłem i podpiąłem ten dysk ustawiając go na SLAVE. Po podpięciu oczywiście startuje bardzo długo i dochodzi tylko do momentu wczytania BIOSu. I stoi. Nie chce się uruchomić. Ten dysk naprawdę jest chyba walnięty. Nawet przy tym sprawnym kompie wolno się uruchamia windows.
Jeszcze sprawdzę go gdy podepnę pod tego działającego ale to później bo muszę wyjść.
Płytę wygrałem na Allegro taką samą. Tylko nie wiem czy warto ją kupić bo tu leży jednak problem z dyskiem. Dziś wziąłem go ze sobą i podłączyłem u kumpla. Oczywiście chciałem zainstalować system na próbę. No i kupa. Nie rusza instalacja jak powinna. Wiesza się jeszcze przed ładowaniem plików. Próba nr.2 to uruchomienie kompa z oryginalnym dyskiem i tym podpiętym na SLAVE. Komputer nie chce się uruchomić. Po odpięciu dysku i ponownym rozruchu wszystko działa jak należy.
Ściągnąłem ze strony Samsunga http://www.samsung.com/global/business/ ... _Tool.html ESTool do sprawdzenia dysku bo tam jest dysk Samsung i program nie wykrywa dysku. Mam drugi dysk Samsunga i z tym od razu rusza. Dysk jest walnięty na 100% . Nie potrzebnie wygrałem aukcję z płytą.
Jaco pisze:O dziwo na testowym kompie program się uruchomił z dyskiem. Ale test chyba nie wyszedł OK.
Według dokumentu: Samsung hard disk drive service manual,
Kod AJ39 oznacza "ROM failure" ale może to jest manual do nie tego typu samsunga,
a wtedy kod AJ39 może oznaczać coś innego i mniej poważnego.
No i tu jest chyba problem bo rozebrałem elektronikę i wyleciał jeden pin . Widzę też że brakuje właśnie jednego.Był wciśnięty. Ciekawe czy da się to jakoś przylutować ?
Dysk działa. Komp normalnie się odpalił ale nadal chce formatować dysk. Podłączyłem sam ten naprawiany pod testowego. Uruchomił się bez problemu. Chciałem znów HD Tune go przeskanować ale bardzo wolno to idzie.Aż ekran się przywiesza. Wyłączyłem ten skan i zapuściłem ESTool. Tu już nie było komunikatów jak na początku tylko test zaczął się normalnie. Oczywiście test na bady będzie długi więc zostawiłem go aby dokończył skanowanie. Jutro zapodam wynik.
-------------------------------------------
W kluczu:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001]
Wykasuj zmienne o nazwach: "MasterIdDataChecksum" i "SlaveIdDataChecksum"
i "UserMasterDeviceTimingModeAllowed" i "UserSlaveDeviceTimingModeAllowed"
Dodaj zmienną "ResetErrorCountersOnSuccess" typu dword o wartości 1
Jeśli zmienna "MasterDeviceTimingMode" ma wartość różną od 0 to zmień jej wartość według tabelki.
Jeśli zmienna "SlaveDeviceTimingMode" ma wartość różną od 0 to zmień jej wartość według tabelki.
W kluczu:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002]
Wykasuj zmienne o nazwach: "MasterIdDataChecksum" i "SlaveIdDataChecksum"
i "UserMasterDeviceTimingModeAllowed" i "UserSlaveDeviceTimingModeAllowed"
Dodaj zmienną "ResetErrorCountersOnSuccess" typu dword o wartości 1
Jeśli zmienna "MasterDeviceTimingMode" ma wartość różną od 0 to zmień jej wartość według tabelki.
Jeśli zmienna "SlaveDeviceTimingMode" ma wartość różną od 0 to zmień jej wartość według tabelki.
Tabelka wartości dla zmiennych "MasterDeviceTimingMode" i "SlaveDeviceTimingMode"
dword:00020010 to UDMA 6
dword:00010010 to UDMA 5
dword:00008010 to UDMA 4
dword:00004010 to UDMA 3
dword:00002010 to UDMA 2
dword:00000410 to MultiWord DMA mode 2