Router ze złączem USB i modemem Netia (linia TP)
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Router ze złączem USB i modemem Netia (linia TP)
Witam
Chciałbym kupić jakiś router coś jak asus WL-500x tylko z modemem ADSL anex a (Netia na łączach TP - LLU).
Nie mogę poszukać nic interesującego bo wszystkie co znajduję nie mają modemu. Głównie chodzi mi o dobrodziejstwa złącza USB, czyli serwer samba, ftp, www, torrent (najważniejszy smb i torrent). Dobrze byłoby jakby wspierał WiFi n oraz lan gigabitowy. Poleci ktoś jakiś sprzęt?
Chciałbym kupić jakiś router coś jak asus WL-500x tylko z modemem ADSL anex a (Netia na łączach TP - LLU).
Nie mogę poszukać nic interesującego bo wszystkie co znajduję nie mają modemu. Głównie chodzi mi o dobrodziejstwa złącza USB, czyli serwer samba, ftp, www, torrent (najważniejszy smb i torrent). Dobrze byłoby jakby wspierał WiFi n oraz lan gigabitowy. Poleci ktoś jakiś sprzęt?
- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Router ze złączem USB i modemem Netia (linia TP)
Ciężko będzie Ci znaleźć taki sprzęt. Ja bym zrobił w ten sposób, że kupiłbym najtańszy jakiś modem z portem Ethernet i dodatkowo dokupił router DSL. Np. Netgear WNR3500L albo Asus RT-N16 i załadował w niego TOMATO.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie ma czegoś takiego.oliva pisze:dodatkowo dokupił router DSL
Nie pomagam na PW!
- m4rS
- Użytkownik forum
Wiadomo o co chodzi, wiele osób jeszcze w ten sposób nazywa routery ze złączem Ethernet. W przypadku poleconych modeli taniej wyjdzie Netgear WNR3500L, różnica w cenie jest znaczna, bo na allegro zrobił się jakiś wysyp WNR
. Rzeczywiście jakby wgrał Tomato i do tego dokupił oddzielny modem ADSL to będzie zapewniało wszystkie potrzeby autora. W cenie niewiele ponad 300zł powinieneś się zmieścić.

I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem
- oliva
xDSLwojteks pisze:Nie ma czegoś takiego.oliva pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-01-18, 19:16 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-01-18, 19:16 przez oliva, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czyli router z modemem + modem? Bez sensu.oliva pisze:xDSL
- oliva
Ja rozumiem, że router bez modemu to router DSL. Tak już się przyjęło.
Inni też tak rozumieją np. http://www.elektronicznyswiat.pl/produk ... 3-wka.html
Inni też tak rozumieją np. http://www.elektronicznyswiat.pl/produk ... 3-wka.html
Ostatnio zmieniony 2011-01-18, 18:27 przez oliva, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No i właśnie źle się przyjęło, dlatego warto nie powtarzać bzdury. Router bez modemu nie ma nic wspólnego z DSLem.Ja rozumiem, że router bez modemu to router DSL. Tak już się przyjęło.
Sklepy są raczej średnim wyznacznikiem poprawnej terminologii.oliva pisze:Inni też tak rozumieją np.
-
- Użytkownik forum
Ten WNR3500L jest idealny szkoda, że brak w nim modemu - chce do minimum zmniejszyć zużycie prądu dzięki temu (router + dysk << serwer) ale dokładając modem zaczyna wychodzić na to samo bo router ~10W, modem ~10W dysk ~10W więc w sumie ok 30 a mój stary komputer pobiera 39-42W (29 jak load < 1 a 42 jak load > 1) więc robi się to gra niewarta świeczki.
Chciałem zmienić bo komp na tyle stary, że dysk IDE (80GB), procek słaby (w routerze lepszy bo ja mam 200MHz a WNR3500L ma 680MHz). Może niedługo pojawi się coś z modem z tych routerków
Chciałem zmienić bo komp na tyle stary, że dysk IDE (80GB), procek słaby (w routerze lepszy bo ja mam 200MHz a WNR3500L ma 680MHz). Może niedługo pojawi się coś z modem z tych routerków

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
xDSL to ogolny skrot dla technologi, zawierajacy podgrupy ADSL i DSL.oliva pisze:xDSL
Dokladnie. Router bez modemu DSL to router.Jo_gurt pisze:Router bez modemu nie ma nic wspólnego z DSLem.

Fritz!Box 7390 spelnia wszystkie twoje wymagania - lacznie z Gigabit, N (na 2.4 i 5 GHz rownolegle) oraz USB. Samba & Co po wgraniu alternatywnego softu.dar3k pisze:Poleci ktoś jakiś sprzęt?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Dzięki wielkie to jest właśnie to czego szukałem .. jak na razie poraża trochę ceną ale za kilka miesięcy będzie pewnie trochę taniej, może pojawi się konkurencja.key pisze:Fritz!Box 7390 spelnia wszystkie twoje wymagania
Tutaj opis dla zainteresowanych
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Alternatywnie: Fritz!Box 7270, bez Gigabit i tylko z jednym radiem (2.4GHz albo 5 Hz). Na ebay.de mozna kupic roczne lub dwuletnie za okolo 400..500 PLN.
Mozesz jeszcze poszukac innych wersji (n.p. bez VOIP) - nie mam w glowie ktory fritz co dokladnie potrafi, ale interesujace refurbish'e sa dostepne od okolo 50 Euro.
Poogladaj n.p. 3270, 7170, 3170, 7150....
Mozesz jeszcze poszukac innych wersji (n.p. bez VOIP) - nie mam w glowie ktory fritz co dokladnie potrafi, ale interesujace refurbish'e sa dostepne od okolo 50 Euro.
Poogladaj n.p. 3270, 7170, 3170, 7150....
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Dzięki wielkie oglądałem dzisiaj tego 7270 również, muszę poszukać w rozsądniej cenie 

- m4rS
- Użytkownik forum
A nie sądzicie, że Fritz są nieco za drogie? Przecież w cenie 400-500zł można spokojnie kupić wymienionego WNR3500L i za 50zł modem ADSL z wyjściem RJ45, np. DM111P. Łącznie wyjdzie ponad 100zł taniej, a za prąd niewiele więcej. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że router pobiera cały czas 10 W i modem też 10 W.
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
- wojteks
- *** Administrator ***
To co powiesz o sprzęcie drayteka? Firma ustala cenę a my możemy kupić lub nie, nasz wybór nasza kasa.m4rS pisze:A nie sądzicie, że Fritz są nieco za drogie?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Konkurencji bezpośredniej w niższej (czyli sprzętu all-in-one, a niektórzy mają taki wymów) nie mają za bardzo. Mamy wolny rynek konkurencyjny (przynajmniej tak się mówi), teoria słusznej ceny św. Tomasza z Akwinu raczej nie ma już zastosowaniam4rS pisze:A nie sądzicie, że Fritz są nieco za drogie?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tez tak sadzilem, dopoki nie mialem pierwszej frytki w domu. Sprzet jest po prostu rewelacyjny i wart kazdego centa.m4rS pisze:A nie sądzicie, że Fritz są nieco za drogie?
N.p. 7270 to nie tylko router (ADSL Anex A i B oraz Ethernet, WLAN 2.4GHz lub 5 GHz), ale tez bramka VOIP, centralka analogowa i ISDN, low cost router, stacja DECT, server USB lub drukarki, media - serwer, budzik

Policz sobie koszty poszczegolnych urzadzen "luzem" - Fritz 7270 to jedyne 650PLN (w niemcowni ISP sponsoruja je dosc mocno, za 7270 z umowa na rok zaplacilem ~300 PLN, 7390 z umowa na dwa lata kosztowala mnie 120 PLN).