Podłączenie telewizora do internetu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Piatal
Początkujący użytkownik forum

Podłączenie telewizora do internetu

Post autor: Piatal »

Witam!

Zakupiłem telewizor Panasonic TX-P46G20. Chciałbym podłączyć go do internetu (serwis Viera Cast) jak najmniejszym kosztem. Oryginalna przystawka WiFi nie wchodzi w grę (320zł).

Wymyśliłem taki schemat, ale jestem nowicjuszem, więc proszę o korektę i radę na co zwrócić uwagę.

Obrazek

Powiedziano mi, że to drugie to ma być access point a nie router, ale nie widzę różnicy, więc proszę o podpowiedź.

Zależy mi na tym, żeby było jak najtaniej i żeby transfery były dobre. Internet mam radiowo-kierunkowy na 1 piętrze, a TV na parterze, czyli sygnał WiFi musi poradzić sobie z betonowym stropem. Jakie tanie modele mi doradzicie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Podłączenie telewizora do internetu

Post autor: wojteks »

Piatal pisze:że to drugie to ma być access point a nie router, ale nie widzę różnicy, więc proszę o podpowiedź.
To ma być Acces Point z trybem AP Client.
Piatal pisze: Jakie tanie modele mi doradzicie?
Tp-Link WA500G.
Piatal pisze:Internet mam radiowo-kierunkowy na 1 piętrze,
Co to znaczy?
Ostatnio zmieniony 2011-01-28, 22:48 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
Piatal

wojteks pisze:Piatal napisał/a:
Internet mam radiowo-kierunkowy na 1 piętrze,

Co to znaczy?
Internet jest dostarczany do anteny na dachu budynku. Z dachu kabel leci do pokoju na 1 piętrze i jest to normalny kabel z wtyczką sieciową bez żadnych modemów, czy innych udziwnień. To też chyba ma znaczenie przy wyborze routera, prawda?

Co do Ovislink WA500G... Cena mi odpowiada, ale nie ma wsparcia dla standardu N. Czy transfery przez strop betonowy nie będą za małe dla płynnej pracy TV? Da radę tym bezproblemowo przesyłać net rzędu 8mbps? Jaki router do kompletu (teraz nie mam żadnego)?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Piatal pisze: Jaki router do kompletu (teraz nie mam żadnego)
Trudno powiedzieć, z N są problemy bo musi być kompatybilny z danym routerem AP Client i pasowałoby żeby to tez było kompatybilne z laptopem/PC po WiFi.

Generalnie musisz kupić router z portem WAN Ethernet. Co do konkretnego typu routera z N to ktoś inny się musi wypowiedzieć.
Nie pomagam na PW!
Piatal

W takim razie może ktoś obeznany w temacie się wypowie?
Jaki router i jaki access point wybrać? Ma dać radę przesłać sygnał rzędu 8mbps przez strop i ma być w miarę możliwości tanie.
Marianek

Post autor: Marianek »

Piatal,
Panasonic na swojej stronie podał alternatywny usb wifi adapter netgera: WNDA3100 v2 : http://panasonic.jp/support/global/cs/t ... tion2.html, więc to ju znie tak drogo, ok 130,-

Ale po co Ci ruter na pierwszym piętrze? Sprowadź kabel 'lan' na dół pod TV, gdzieś obok postaw router ten z pierwszego piętra(rozumiałem, że już go masz) Do rouetra podłącz TV po kablu "lan". Zaoszczędzisz na adapterze Wifi do TV i będziesz miał pewne połączenie po kablu z TV, przecież z TV po mieszkaniu nie chodzisz, tak z routerem - to są stałe więc niech stoją obok siebie. Na 1-szym piętrze pewnie masz jekies pecety.

Ale jak jednak zostawisz rouetr na górze, to antene nagnij odpowiednio, tak aby propagacja była na dół dla TV, nie tylko na poziomie routera.
pozdr.m.

doczytałem, że jednak routera chyba te z nie masz.. jak postawisz go na dole to dobry będzie każdy np.TP-link TL-WR543G oby miał "WAN" port (nie ADSL do neostardy)
Piatal

Cały czas próbujecie mnie przekonać, żeby pociągnąć kabel na dół, a mi się to rozwiązanie nie podoba, bo jak mam to zrobić? Przewiercać strop? Mam na dole płyty GK na ścianach i będę musiał tam robić cuda, żeby to wszystko ogarnąć albo mieszkać z kablem wiszącym z sufitu :dobani:

Po to chyba stworzono WiFi, żeby nie było trzeba robić bałaganu z kablami.
Routera na górze nie mam, mam kabel podpięty ze ściany prosto do PC, więc i tak musiałbym dokupić kartę sieciową na WiFi, czyli kolejne urządzenie.

Alternatywny adapter WiFi Panasonic'ka to jak zauważył Marianek prawie 150zł, czyli cena Access Point'a czy Routera a podejrzewam, że urządzenie wielkości Pendrive jednak dużo gorzej łapie sygnał WiFi niż urządzenie z Anteną długości 20cm.

Nie pytam, czy mam to zrobić wg schematu, tylko pytam jakie urządzenia dobrać, bo to dobrze współpracowało i nie zrujnowało mnie finansowo.

Wymagania:
- Router i współpracujący z nim Access Point najlepiej wspierający technologię n.
- Zestaw, który nie rujnuje finansowo (powiedzmy, że max 300zł za oba urządzenia).
- Musi na tyle dobrze sobie radzić, by sygnał przeszedł przez strop. W mieszkaniu sygnał od sąsiadów przechodzi mi bez problemu, ale strop jest drewniany a nie betonowy, więc nie wiem jak to wygląda z betonowym.

Proszę o porady dot. wyboru zestawu a nie rady, by ciągnąć kabel na dół.

Jeśli kupię:
http://www.ceneo.pl/4251472s
+
http://www.ceneo.pl/8720022s
to będę miał internet w TV czy nie?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Piatal pisze:Jeśli kupię:
http://www.ceneo.pl/4251472s
+
http://www.ceneo.pl/8720022s
to będę miał internet w TV czy nie?
Tak. Powinno to działać.
Pierwsze to router a drugie AP i ma tryb: klient punktu dostępowego - zatem teoretycznie powinno to działać.

PS.
Piatal pisze:Cały czas próbujecie mnie przekonać, żeby pociągnąć kabel na dół, a mi się to rozwiązanie nie podoba, bo jak mam to zrobić? Przewiercać strop? Mam na dole płyty GK na ścianach i będę musiał tam robić cuda, żeby to wszystko ogarnąć albo mieszkać z kablem wiszącym z sufitu :dobani:
Piatal pisze:Proszę o porady dot. wyboru zestawu a nie rady, by ciągnąć kabel na dół.
;)
Taka uwaga może nie do Ciebie, bo Ty kabla na 100% nie chcesz.
Ale dla innych czytających wątek podpowiem, że czasami można puścić kabel jakimś szybem wentylacyjnym.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

Post autor: M@jkel »

Hmmm, a może zainteresuj się technologią Homeplug? IMHO to najbardziej narzucające się rozwiązanie problemu.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

M@jkel pisze:Hmmm, a może zainteresuj się technologią Homeplug?
Jeśli zadowalające są przepustowości na poziomie 5-10Mbps i ma pewność, że siedzi na jednej fazie - może.
Marianek

Post autor: Marianek »

Piatal.owi wystarczy 3Mbps do tego co napisał na początku, czyli do tej usługi panasonica vieracast, w której i tak pewnie będzie oglądał głównie filmy z iplex.pl (co nie będę ukrywał, że chwalę na lewo i prawo bo sam te filmy via panas oglądam;))

Co do kabla.. ;) Kabel to kabel. Skoro tam jest taki strop z betonu i będzie wifi to każda zwiecha ze strony ISP, opóźnienie w milisek. na DNS i etc. spowoduje, że ten strop będzie się robił ..."coraz grubszy" w świadomości usera. A przy kablu skupi się na dobrym filmie.
p.s. przepraszam za off n/t stropu ale Piatal o nim napisał w każdym wątku.

Pozdrawiam, M.
Vostro3500, wl-500gpv2, E173/E630
Piatal

Czy przez strop przechodzi dość sygnału WiFi przekonam się doświadczalnie. Telewizor podłączam u rodziców, więc wezmę do nich swojego laptopa, swój router i sprawdzę jaki jest poziom sygnału. Jeśli będzie na poziomie "dobry" to zainwestuję w sprzęt.

Jakie funkcje powinny mieć te urządzenia? Router dowolny z obsługą trybu n, a AP z "n" i trybem klient punktu dostępowego i to styka, tak? Na coś jeszcze trzeba zwrócić uwagę?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Piatal pisze:Router dowolny z obsługą trybu n, a AP z "n" i trybem klient punktu dostępowego i to styka, tak?
Musisz jeszcze być pewny że wybrany router będzie prawidłowo pracował w "n" z wybranym AP Clientem a jak w laptopie też masz kartę "n" to żeby i z laptopem był router kompatybilny.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ