Internet radiowy Problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawlo@@
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy Problem

Post autor: pawlo@@ »

Witam mam takie pytanie obecnie mam Internet radiowy 1Mb/s bywa tak, że sam się rozłącza znaczy sie brak połączenia DNS itp. w ogóle nie hula i tak potrafi ok 1 a 2 godziny zdarza sie to ok 2 albo jeden w tygodniu dzwonie do firmy, ale u nich wszystko w porządku przyjedzie koleś coś sprawdzi jest ok. net jest rozłączany na 2 kompy przez router Air live 5460 v2, ale oby dwa kompy są używane prze zemnie i nie zależy czy jest wł. czy wyłączony jeden czy drugi razem czy osobno na pewno nie blokuje żaden z nich.

Tez dzieje się, że przy pobieraniu plików z neta mam początkowo prędkość 140KB/s, ale zdarza sie, że spada do 50KB/s i tak skacze do 140 KB/s.

Jeszcze doszły mnie słuchy, że z tego nadajnika, który znajduje sie jakieś 150 metrów znajomy ciągnie z niego na lewo razem z kumplem i czy noże być to przyczyna, że oni powodują takie spadki prędkości czy nawet rozłączanie netu nie chcę kapować na nich, bo jeśli maja okazje to ich sprawa, ale jeśli tak będzie to muszę jakoś zainterweniować.

Pozdrawiam i czekam na porady ...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Internet radiowy Problem

Post autor: Jo_gurt »

pawlo@@ pisze: ale jeśli tak będzie to muszę jakoś zainterweniować.
Jeśli "podszywają" się pod twój MAC/adres IP to jak najbardziej może być to problem.
Poza tym to nie komuna, to nie kapowanie tylko powiadomienie o przestępstwie/wykroczeniu.
Spróbuj najpierw z nimi pogadać sam.
ODPOWIEDZ