Play 4G - około 15km od dwóch nadajników - jest sens?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dj Seghide
Użytkownik forum

Play 4G - około 15km od dwóch nadajników - jest sens?

Post autor: Dj Seghide »

Witam! Nadchodzi moment w któeym musze podać nazwę miejscowości w której mieszkam.... :D
Mieszkam w Leźnicy Wielkiej (woj. łódzkie, powiat zgierski). W pobliżu - w Ozorkowie i w Łęczycy - Play ma swoje nadajniki tzw. 4G. Mam ochotę sprawdzić jak to działa (pomimo że prędkość to max 1Mb/s). Czy to u mnie będzie zgrywać. Co do odległości nie jestem pewien, bo tak mi rodzice mówili a na google maps nie umiem sprawdzić odległości w lini prostej.
Urządzenie odbiorcze to na próbę będzie SE Zylo. Jak myślicie? Ściągne ten sygnał u mnie? Mam cichą nadzieje że Play podwyższy transfer i bym miał od nich neta. Aktualnie mam z Plusa UMTS i sygnał ciągnę z nieznanego nadajnika.... Nie ma go w bazie BTSearch.pl :D

Jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie.
Ostatnio zmieniony 2011-01-26, 21:06 przez Dj Seghide, łącznie zmieniany 2 razy.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Play 4G - około 15km od dwóch nadajników - jest sens?

Post autor: Maciek764 »

Też mam Zylo, ale on ledwie ciągnie sygnał z 2km a Ty mówisz o 15. Kup sobie starter z Fresha za 5zł i sam się przekonaj. Bo u mnie nie ma nadajników na UMTS 900.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Dj Seghide pisze:Witam! Nadchodzi moment w któeym musze podać nazwę miejscowości w której mieszkam.... :D
Mieszkam w Leźnicy Wielkiej (woj. łódzkie, powiat zgierski). W pobliżu - w Ozorkowie i w Łęczycy - Play ma swoje nadajniki tzw. 4G.
Od jesieni jest również nadajnik Play w Parzęczewie i jest on dość wysoko posadowiony na maszcie na szkole. Na dodatek jest b. mało obciążony bo mieszkańcy Parzęczewa maja od kilku lat darmowy internet gminny.
Dj Seghide
Użytkownik forum

Chodzę do szkoły do Parzęczewa i wiem jak ten nadajnik jest umiejscowiony. Nikt nie wiedział jakiej sieci on jest. Moje wszystkie telefony potrafią ściągnąć sygnał z nadajnika Plusa na kopalni piasku a ta na szkole zdaje sie być wyżej i myślę że nie będzie problemu. Ale pojawił sie problem. Zylo nie jest mój i sie właśnie dowiedziałem że ma SIMLOCKA na Plusa. I nie wiem jak sprawdzić. W K800 mam tylko 3G. Jak będę miał 3G to będzie szansa że 4G zadziała?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Dj Seghide pisze:W K800 mam tylko 3G. Jak będę miał 3G to będzie szansa że 4G zadziała?
Z LTE nie zadziała, za to z 3G Play - jak najbardziej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dj Seghide pisze:W K800 mam tylko 3G. Jak będę miał 3G to będzie szansa że 4G zadziała?
4G to marketingowy bełkot Play. K800 ma 3G na 2100MHz i tylko do takiej sieci się zaloguje.

W Parzęczewie na obecną chwilę jest nadal tylko E-GSM a najbliższy UMTS900 jest w Ozorkowie na Wyszyńskiego jeżeli już działa, są tam też 2 stacje UMTS2100.
Nie pomagam na PW!
Dj Seghide
Użytkownik forum

Z tym K800 to chodziło mi o to że zakładając że nadajnik PLAY nadaje zarówno na UMTS2100 jak i UMTS900 to gdyby mój poczciwy K800 odebrał 3G to mógłbym liczyć na to że jakieś urządzenie (np. modem) 4G również odbierze takowy.
Dalej. W Parzęczewie nadajnik Polkomtela daje 3G i jak wyjdę na dwór z domu to jestem w stanie go złapać. A UMTS900 ma większy zasięg. :) Zaraz popatrzę w bazie BTSearch.pl jak jest z tymi nadajnikami w Parzęczewie i Ozorkowie.

PS
Są jakieś inne bazy BTS'ów?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dj Seghide pisze:Są jakieś inne bazy BTS'ów?
To jest baza na podstawie wydanych pozwoleń więc gdzie indziej nie będzie więcej.
Dj Seghide pisze:to gdyby mój poczciwy K800 odebrał 3G to mógłbym liczyć na to że jakieś urządzenie (np. modem) 4G również odbierze takowy.
Na razie zapomnij o 4G, to jest zwykłe HSPA+ czyli rozwinięcie 3G a nie jakaś nowa technologia. Jeżeli by Twój K800 odebrał 3G to jest szansa że i na 900MHz zadziała.
Nie pomagam na PW!
Dj Seghide
Użytkownik forum

No wiem że to 4G to tak naprawdę jeszcze nie jest. Tylko PLAY tak nazywa swoją sieć opartą na HSPA+. :D A z tym Parzęczewem to taka lipa trochę bo jak kolega wojteks wyżej pisał to tam jest tylko E-GSM. Nie jestem pewien ale zdaje się że nie współpracuje z UMTS900 (jestem na etapie buszowania po necie na ten temat).
Muszę sprawić żebym na K800 <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> odebrał sygnał z Ozorkowa. Chyba założe nowy temat na forum na temat jak w miejsce starych anten wewnętrzych z tego telefonu podłączyć nową. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> posługuje się nietypowym patentem który pewnie nie powinien działać. Mam Do tych miejsc na płytce przylutowane dwa kabelki i po około 10cm są zwarte ze sobą.

EDIT
To jest bardzo dokładna baza BTS , tylko że bez CID i LAC...
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Zylo z Plusa nie ma simlocka...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wojteks pisze:4G to marketingowy bełkot Play
Niestety nie Playa a ITU, a Play z tego korzysta.
Nadszedł czas w którym już w ogóle nie można patrzeć na określenie 3G, 4G etc, a tylko na technologię faktyczną i jej rozwinięcie (WCDMA -> HSPA czy HSPA+).
Dj Seghide
Użytkownik forum

@Maciek764
Bawiłem się tym telefonem i widziałem brandowany soft. Brand był PLUSA na bank. Więc powinien mieć SIMLOCKA. Jakoś do jutra sprawdzę to. :)

@ja.michal Dokładnie. :)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Ja też mam brandowany soft Plusa ale simlocka telefonu z Plusa nie mają.
Dj Seghide
Użytkownik forum

No to git. Ale feler jest taki że dzisiaj w mieście nie mogłem nigdzie dostać startera. W sobotę będę sprawdzał. ;)
Dj Seghide
Użytkownik forum

Na tą chwilę po wstępnych próbach jestem zadowolony. Mój K800 łapie 3G z dwóch nadajników. Jedno źródło to fizyczny nadajnik POLKOMTELA (Plusa) a drugie to Łęczyca (fizyczny nadajnik Play "4G"). Jak wbijam *140# gdy jestem zalogowany na NodeB Plusa to nie mam taniego internetu a jak z Łęczycy to mam piękny komunikat że jestem w strefie taniego internetu. :)
Jutro próby z Zylo. Spróbuje w My Phone Explorer wymusić HSPA+ tak jak w K800 wymuszam UMTS. Ten sygnał z Łęczycy uzyskuje jak idę od domu 20m w kierunku tegoż miasta. Siła to 80% w porywach do 100% :) Podejrzewam że jak modem (lub antenę zewnętrzną do niego) dam na dach (albo na słup linii TP który stoi 4-5m od mojego okna i już od kilku lat nie jest używany) będę miał internet (tak zwanej ;p) sieci 4G. :D Mam również nadzieję że (przy założeniu że przejmę Zylo na własność) uzyskam profil 2048 na 512 (jak to się innym zdarza na telefonach w trybie modemu). :D

PS
Specjalnie post pod postem żeby podbić temat. ;)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

My Phone Explorer wymusić HSPA+ tak jak w K800 wymuszam UMTS
A jak w K800 wymuszasz UMTS? Ciekaw jestem, bo te telefony nie mają opcji wymuszenia samego 3G. A profil 2048/512 nie zależy od tego, że jest telefon jakomodem tylko od tego, że masz taryfę głosową (np Fresha).

edit. Faktycznie tym programem się da. W Zylo też to działa. Co ciekawe w telefonie potem jak się weźmie wybór pasma to nie jest zaznaczony ani GSM ani GSM/UMTS. Swoją drogą ciekawe czemu ta funkcja z poziomu telefonu jest niedostępna w chyba wszystkich modelach bez systemu operacyjnego... A ja się męczyłem z komendami AT ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Maciek764 robisz wyszukiwanie sieci i osobno wyszukuje Ci 2G i 3G, wycierasz 3G i masz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

To tak nie działa, przy słabszym sygnale zrzuca do 2G ;)
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Maciek764 pisze: bo te telefony nie mają opcji wymuszenia samego 3G
Po wgraniu patcha można ustawić tryb 3G only w k800.
Dj Seghide
Użytkownik forum

Wgrywasz patcha zgodnego ze swoim softem i masz do wyboru w ustawieniach Tylko 3G. :) Chyba że ci na gwarancji zależy to już inna sprawa.... ;) Miałem to jak się bawiłem w tuning. Ale potem zwaliłem soft patchem GFX i wgrałem nowy czysty już bez zabawy w tuning bo i tak już go nie używam jako telefon.

[ Dodano: 2011-01-30, 19:43 ]
Znowu podbijam :)

Zylo loguje się do HSPA+ jak odejdę od domu jakieś 30m. Zasięg 20-40%. Teraz doradźcie: jakie najtańsze urządzenie wspierające HSPA+ mogę kupić (modem albo telefon). Liczy się dla mnie to żeby łapało HSPA+, była możliwość podłączenia anteny zewnętrznej i podłączało się to przez USB. Ostatecznie mogę zrezygnować z zewnętrznego złącza na antenę i podłączyć mogę zamiast standardowej. I jaką antenę zewnętrzną do tego. Myślę że to będzie kierunkowa. Tylko nie wiem jaki zysk w dB ma mieć. Piszcie. ;)
Podajcie też koszta. O ile się orientuje to nowy modem kosztuje około 300zł i w górę. ;/
ODPOWIEDZ