Antena do huawei e169

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mikiq1w2
Początkujący użytkownik forum

Antena do huawei e169

Post autor: mikiq1w2 »

Posiadam modem Huawei e169 z iplus'em, mieszkam w Luzinie. HSDPA łapie mi tylko gdy wystawie modem za okno, tzn. powieszę go na klamce od okna dachowego - mam wtedy zazwyczaj 1 kreskę zasięgu w programie iplus, max.2 . Gdy modem normalnie znajduje się w pomieszczeniu nie łapie HSDPA tylko EDGE i moje pytanie jaką antenę musiałbym kupić by normalnie korzystać z internetu HSDPA nie siedząc z otwartym oknem :D Proszę o porady. Myślicie, że zwykła antena magnetyczna 11 lub 13 dBi by wystarczyła ?
uniu
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Antena do huawei e169

Post autor: uniu »

Mam ten sam modem i też w plusie i miałem tą samą sytuację co TY. Doradzono mi na forum aby zakupił antenę Bestpartnera 15 Dbi panel i tak zrobiłem i jestem mega zadowolony. Z jednej kreski zasięgu jak pokazywał iplus manager skoczyło na 4 kreski. W programie TOP netinfo z 1% zasięgu skoczyło do 70%, siła sygnału z -105 db skoczyło do -65Db. Także polecam tą antenkę tak jak mi kiedyś forumowicze poradzili
mikiq1w2

Wolałbym coś tańszego, może mógłbyś doradzić coś innego ? Miałeś styczność ze zwykłymi antenami 11 lub 13 dBi ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mikiq1w2, jeśli myślisz o dookólnych, magnesowych to sobie daruj to rozwiązanie.

Może też spróbować wymusić połączenie 3G w programie.
Modem

Post autor: Modem »

Jeśli miałbyś za oknem na zewnątrz dobry zasięg a tylko w pomieszczeniu slaby to taka Antena o której myślisz mogła by pomoc, mogła by być nawet taka za 20 zł. ale w Twoim przypadku sprawdzi się tylko kierunkowa z polecanego np. Bestpartnera.Jak już i koledzy napisali.
cain
Stały użytkownik forum

Post autor: cain »

mikiq1w2 pisze:Wolałbym coś tańszego, może mógłbyś doradzić coś innego ? Miałeś styczność ze zwykłymi antenami 11 lub 13 dBi ?
Rozumiem ze antenę planujesz zamontować na zewnątrz? Przy zastosowaniu takiej dookolnej sygnał będzie trochę lepszy niż to, co pokazuje teraz modem po wystawieniu na zewnątrz, tylko trzeba kupić antenę, która naprawdę działa na 2100Mhz i najlepiej z kablem choć rg58, a nie cienkim rg174, który na ta częstotliwość ma duże tłumienie i nawet przy 2-3m, zniweluje zysk takiej typowej 40cm anteny. Ale najlepiej oczywiście zastosować antenę kierunkowa, za sumę niedużo większą niż taka dookólną, można mięć 8dbi panel, który będzie lepszym rozwiązaniem, zapewni lepszy zysk i ma lepszy kabel. Możesz wcześniej sprawdzić gdzie dokładnie jest BTS http://mapa.btsearch.pl/ , czy jest on od strony okna ?
mikiq1w2

No właśnie 3G otrzymuje tylko po wymuszeniu go w programie iplus i tylko gdy modem wisi za oknem, w pomieszczeniu nie ma zasięgu 3G. A jak kolega pisał wcześniej to tak BTS znajduję się od strony okna i chciałbym jak najtaniej kupić antenę nie potrzebuję jakichś mega prędkości byle tylko działał lepiej niż edge. A koszt anteny w bestpartnerze to około 180 zł... trochę za dużo..
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mikiq1w2, to już lepiej taki panel (lub lepiej mocniejszy taki bo u Ciebie widzę słabo z tym sygnałem) kup zamiast jakiegoś bata co mało co da. Tylko jakbyś to kupował i Ci nie potrzeba 10m kabla to napisz, że krótszy Ci potrzebny bo szkoda, żeby cały zysk był tracony przez kabel.
Tutaj jest końcówka do modemu + kabel. W bestpartnerze trzeba niestety kabel i konektor dokupić.

To kupowanie jak najtaniej może wyjść drożej ostatecznie bo Ci nie będzie działać jak trzeba i zwroty, wymiany, marnowanie czasu.

[ Dodano: 2011-01-30, 16:15 ]
mikiq1w2, czy ta miejscowość co masz w Skąd to tam gdzie chcesz montować antenę i znajduje się koło Wejherowa?
Modem

ja.michal pisze:To kupowanie jak najtaniej może wyjść drożej ostatecznie bo Ci nie będzie działać jak trzeba i zwroty, wymiany, marnowanie czasu.
No własnie a polecasz Firmę , która własnie tak się zachowuje czyli Cybertech.
Czyżby Cybertech próbował odbudować pozycje na Forum ?
mikiq1w2

[ Dodano: 2011-01-30, 16:15 ]
mikiq1w2, czy ta miejscowość co masz w Skąd to tam gdzie chcesz montować antenę i znajduje się koło Wejherowa?[/quote]

Dokładnie tak mieszkam w Luzinie trochę mam do tego BTS'a.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Modem, jesteś jednym przypadkiem tutaj, który narzeka na tą firmę co coś Ci się źle trafiło. Taką samą sytuację miał jakiś użytkownik z bestpartnerem.
Kilka osób ma już tego cybertecha w tym jeden z moderatorów go montował i do dziś wszystko działa jak trzeba.
Albo daj konkretne rozwiązanie, albo skończ krucjatę bo Twoje rada kupienia byle jakiej anteny dookólnej, która jest przeznaczona na samochód to raczej nie jest rozwiązanie.
mikiq1w2 pisze: Dokładnie tak mieszkam w Luzinie trochę mam do tego BTS'a.
To masz do nodeB ponad 9km. Masz szczęście, że w ogóle łapiesz sygnał. Na taki dystans proponuję jednak panel 15 dBi.
Modem

Co do mojej rady to przeczytaj dokładnie napisałem--Jeśli miałbyś za oknem na zewnątrz dobry zasięg a tylko w pomieszczeniu slaby to taka Antena o której myślisz mogła by pomoc--.
Sam mam Antenę Cybertech i działa ze dwa lata bez problemu.
Ale jeśli przeczytałeś temat , który kiedyś założyłem o Cybertech to wiesz ze sprawa dotyczy tego ze się jakość systematycznie obniża co mogłem prawdopodobnie tylko ja zauważyć bo mogłem porównywać stare jak i kupowane później aż do grudnia Anteny.(okres dwóch lat) Ogólnie jest coraz gorzej.
Tak na marginesie kolega cain kilka postów wyżej to Cybertech.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sam kolega mikiq1w2 zdecyduje co zrobi. Jego pieniądze. Zawsze można zwrócić towar w ciągu 10 dni w przypadku zakupów na odległość.
ODPOWIEDZ