Nokia 6021 przerwa w łączności ...

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kapi84
Początkujący użytkownik forum

Nokia 6021 przerwa w łączności ...

Post autor: kapi84 »

Witam ! Posiadam Nokie 6021 i łączyłem się z netem następującymi metodami:

1. Poprzez irde - wszystko spoko tylko, transfer jest niski (ograniczenie irdy)
2. Poprzez kabel DKU-5 - ale niestety trasfer tylko do 8kB/s czyli bez EDGE no i na netmeterze wykres od pobierania wyglądał tak jak przebieg prostokątny no i po ok. 10 minutach przestaje ciagnac :/ i sie wiesza czy ktos wie jak moze byc przyczyna ???
3. Poprzez Bluetooth - ty jest wszystko OK trasfer do 20kB/s czyli EDGE ladnie smiga ale po pewnym czasie przestaje sie komunikowac z kompem tzn. polaczenia nie razlancza tylko przestaje ciagnac :/ po odpieciu BT od kompa i ponownym polaczeniu sie z netem wszystko jest OK a potem znow przestaje ciagnac ... czy to wina BT? jak temu zaradzic ?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Nokia 6021 przerwa w łączności ...

Post autor: Jaco »

1) Z irdą to daj sobie spokój.
2) Tu by już przydała się antena zewnętrzna bo pomimo że mozesz mieć prawie full zasięg w domu to jest zasięg GPRS. EDGE dobrze działa na zewnątrz budynków.
3) Bluetooth to najlepsze rozwiązanie.To ze przerywa pobieranie może świadczyć że aplikacja nie ma licencji i ma limit w transferze danych.Jakiej firmy BT uzywasz. Czy nie masz czasem komunikatu o limicie.
Pomyśl o antenie zewnętrznej nawet w połączeniu z BT.Na allegro można kupić konektory zakładane na telefon.

Popatrz tutaj jak ja to zrobiłem.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5979&start=0
kapi84

OK

1) z irda nie walcze bo to nie ma sensu - za wolna !
2) skoro na BT mam EDGE to na kablu tez powinien byc!? To nie sprawa zasiegu bo mieszkam niedalko nadajnika :) jakies 300-400 m tylko skad taki przebieg pobierania ??? na telefonie z GPRS tez tak mialem :/
3) nie rozumie stwierdzenia limit w odbiorze danych ? jaka aplikacja ? od BT?
Bluetooth jest Broadcom z allegro za 20zl a i nie ma zadnych komunikatow ze rozlaczono czy cos w tym stylu ani o limicie.. polaczenia caly czas jest utrzymywane zarowno z netem jak i komp<=>telefon ale net nie ciagnie :/
Awatar użytkownika
Jaco

Skad masz pewność że ten nadajnik obsłguje EDGE?
Limit danych jest niekiedy BT BlueSoleii ale ciebie to nie dotyczy bo masz innej firmy BT.
Widocznie zrywa ci połączenie.Strony wcale się nie otwierają?
kapi84

bo nie ma zadnego innego w poblizu z ktorego mialbym <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jaki kolwiek zasieg :) tu nie chodzi o to ze mi polaczenie zrywa bo to sie dzieje jakos tak dziwnie jakby polaczenie z BT sie zrywalo bo jak go wypne i wepne z powrtem to wszytko jest OK :/ <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> modem nie wysyla ani nie odbiera danych tak jakby <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie mial komunikacji miedzy kompem a telefonem :?
Awatar użytkownika
Jaco

Widocznie jest coś nie tak z BT.Czy jeśli nie korzystasz z neta i dla przykładu wymieniasz pliki między fonem a kompem i odwrotnie to też tak jest.
kapi84

szczerze to nie wiem bo nie mam zadnej aplikacji do laczenia z telefonem bo mi to nie potrzebne dzieje sie tak zazwyczaj po ok 3 do 4 godzin korzystania z neta :/ ale nie zawsze ?! zwlaszcza jak ciagne jakis duzy plik wtedy akurat jak pech by chial pod koniec przestaje ciagnac :/ sprobuje jeszcze na innym BT bo ten mam od kolegi bo moj jeszcze nie dotarl :/
Awatar użytkownika
Jaco

Duży plik? zapewne jeszcze do tego używasz p2p.Zapycha sie łącze i dlatego juz nie ciagnie.Poczytaj forum mnostwo tematów jest z tym zwiazanych.
Ostatnio zmieniony 2007-02-24, 13:14 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
kapi84

wszystko sie wyjasnilo :) wina byla po stronie Bluetootha .. kupilem Pentagrama i wszytsko jest OK .. pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ