Witam
Poszukuję rozwiązania problemu.
Pracownicy handlowi w terenie pracują na aplikacji (zainstalowanej na HTC HD2, Windows Mobile 6.5) , przy pomocy której zbierają zamówienia od klientów, aplikacja ma funkcję ręcznej synchronizacji z serwerem postawionym w siedzibie firmy, na którym pracuje główna aplikacja magazynowo handlowa, do której wlatują zamówienia o handlowców w terenie. Na routerze otwarty port 80 aby webservice (IIS) mógł się komunikować w dwie strony z palmtopami.
Gdy handlowcy synchronizują się będąc w zasięgu jakiejś sieci WIFI, biuro, dom, McDonalds - to wszystko gra. Gdy zaś chcą wykorzystać do tego mobilny internet (w HTC jest 3G, HSDPA) to lipa. Test połączenia działa (aplikacja ma taką funkcję, by sprawdzić czy łączy się z serwerem, natomiast sama synchronizacja już nie - może zbyt dużo danych, może gdzieś jakiś automat zrywa coś w Orange. Nie mam pojęcia gdzie szukać rozwiązania.
PROBLEM Z APLIKACJĄ DZIAŁAJĄCĄ PRZEZ INTERNET.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: PROBLEM Z APLIKACJĄ DZIAŁAJĄCĄ PRZEZ INTERNET.
Orange blokuje ruch przychodzący i do tego wszystko idzie przez serwer kompresujący. Musisz zadzwonić i uruchomić VPN i w ustawieniach połączenia APN internet zmienić na vpn.
-
Witaj Michal, dzieki za info, ale czy nawet jak nie korzystam z tunelowania (Klient - Serwer) VPN, tylko ze zwykłego Internet Orange, to także to ma znaczenie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To się nazywa VPN, ale to chodzi o wyłączenie blokady połączeń przychodzących i kompresji danych.
Nie wiem czy jasno tłumaczę.
Nie wiem czy jasno tłumaczę.
-
- Guru bezprzewodowy
VPN w Orange to nic innego jak dynamiczne zewnętrzne IP.
Załatwisz to pod *800.
Ma to na celu kompresje grafiki aby internet działał "szybciej".
Co jest tylko w teorii, bo więcej z tym problemów niż pożytku.
Załatwisz to pod *800.
Standardowo w Orange idzie wszystko przez ich proxy.Maciejl76 pisze:Internet Orange, to także to ma znaczenie
Ma to na celu kompresje grafiki aby internet działał "szybciej".
Co jest tylko w teorii, bo więcej z tym problemów niż pożytku.
-
Chłopaki spokojnie, wyrażacie się w miarę jasno... Ja tylko zawodowo VPN traktuję zbyt prostolinijnie. Teraz po telefonie do infolinii już w miarę sobie wyjaśniłem to i tamto. Nie mniej jutro od rana będę załatwiał tą usługę i zobaczymy czy mój problem rozwiąże.
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.