Platforma "n" plus tv cyfrowa naziemna jednym kab

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mały73
Stały użytkownik forum

Platforma "n" plus tv cyfrowa naziemna jednym kab

Post autor: mały73 »

Witam. Aktualnie jestem abonentem Cyfrowego Polsatu w trakcie wypowiedzenia umowy. Jedynym jak dla mnie słusznym wyborem będzie Telewizja"n". Niestety nie mieszkam sam więc drogą ustępstw muszę jakoś podłączyć kanał Polsatu. Pozostaje Naziemna Telewizja Cyfrowa. Mieszkam w okolicy Czerwińska nad Wisłą(45km w linii prostej od Raszyna). I tu nasuwa się problem, nie mogę położyć drugiego Kabla. Czy jest możliwość wpięcia się w ten już idący od konwertera np.Sumatorem sygnałów TV/Sat DC-009 Terra i podpiąć np.Antenę telewizyjną UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit bez wzmocnienia lub ze wzmocnieniem? Kabel zakończony Gniazdem końcowym Signal RTV-SAT. Następnie dwa przewody,jeden do dekodera ,drugi do Tunera USB oferowanego przez operatoradla do odbioru DVB-T. Jest sens wchodzić w koszty czy ten pomysł z góry jest skazany na niepowodzenie? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 19:20 przez mały73, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Platforma "n" plus tv cyfrowa naziemna jednym kab

Post autor: wojteks »

mały73 pisze:Jest sens wchodzić w koszty czy ten pomysł z góry jest skazany na niepowodzenie?
Powinno tak działać, jedynym problemem może być zasilanie ewentualnego wzmacniacza w antenie do TV naziemnej.
Nie pomagam na PW!
mały73
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Powinno tak działać, jedynym problemem może być zasilanie ewentualnego wzmacniacza w antenie do TV naziemnej.
Są Sumatory umożliwiające przesyłanie zasilania +12V do anteny RTV. Zasilanie jest pobierane z konwertera. Tak czy inaczej taka instalacja z tą odległością od nadajnika powinna sobie poradzić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mały73 pisze:Zasilanie jest pobierane z konwertera.
Konwerter jest zasilany 12/18V więc musi być jakiś dodatkowy ogranicznik/stabilizator napięcia do wzmacniacza.
mały73 pisze:Tak czy inaczej taka instalacja z tą odległością od nadajnika powinna sobie poradzić?
Powinna, pytanie czy odbierasz TV analogową z Raszyna i jaką masz antenę (jakie anteny maja sąsiedzi)?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:więc musi być jakiś dodatkowy ogranicznik/stabilizator napięcia do wzmacniacza.
Jest wbudowany w sumator, przykład: http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_-_s ... R85310.htm

[ Dodano: 2011-01-31, 20:09 ]
wojteks pisze:(jakie anteny maja sąsiedzi)?
Tym się nie sugerujmy, odpowiedź jest znana. No chyba, że jakiś ma coś innego niż "siatka".
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

www.dvbtmap.eu

Tak na przyszłość gdybyś chciał ustawić poprawnie antenę ; >
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
mały73
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Tym się nie sugerujmy, odpowiedź jest znana. No chyba, że jakiś ma coś innego niż "siatka".
Właśnie podstawą była siatka. Kiedyś też miałem i sygnał był bardzo dobry. Teraz częściej w mojej okolicy widzę zamontowane Anteny TELMOR DIGITmax HD/P25 ale nie wiem czy to jest sens ładować się w takie koszta. Podejrzewam że to efekt sąsiada"on ma taką więc i ja nie będę gorszy i zakupie sobie taką samą" :hyhy:

Kod: Zaznacz cały

http://www.dvbsklep.pl/antenareflektorowatelmordigitmaxhdp25zewzmacniaczem25db-p-156.html
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

mały73 pisze:Podejrzewam że to efekt sąsiada"on ma taką więc i ja nie będę gorszy i zakupie sobie taką samą"
Jeśli masz jako taki widok na raszyn to z 45km to jest tylko i wyłącznie efekt który opisujesz.
Ja odbieram z jakichś 35km (k35 - 20kW i k57 - 100kW) na antenie yagi chyba 9 elementów (najkrótszy odpadł i się zgubił). Antena ma ze 30 albo i 40 lat, cała z miedzi. Dipole po remoncie (wymiana wszystkich śrub, bo stalowe znikły) nie chcą do końca równoległości trzymać, symetryzator się nie mieścił (antena jeszcze na kabel 300ohm pewnie była) to dołożone są zaciski elektryczne i się dało zamocować. Zysku może to z 5dBi miało, ale wystarcza sygnał mam wg pomiaru w TV max, choć licznik błędów pokazuje zwykle odrobinę więcej niż 0, prawdopodobnie kwestia badziewnego kabla. Ale to łącznie wystarcza.

Teraz przejdźmy do Twojego problemu, moje rozwiązanie. Trzeba przeprowadzić 2 etapy, jak już będzie Nka, chyba, że w TV masz z choćby MPEG2:
1. Zakup anteny z symetryzatorem, zwykła yagi koło 10dBi no może trochę więcej na kanały 21-69. Chwilowe podpięcie instalacji bez sat. Jeśli sygnał max bez błędów to:
2a. Zakup sumatora bez przesyłu zasilania na antenę naziemną.
Jeśli nie to
2b: zakup ekranowanego wzmacniacza do ww anteny yagi i zakup sumatora z zasilaniem 12V na antenę naziemną.

Proste. Żadnych wynalazków z nie wiadomo jakimi reflektorami.

Aha ten wynalazek odbiera też VHF które w TV cyfrowej nie ma być używane (tym bardziej w tej chwili nie jest)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
mały73
Stały użytkownik forum

Tak zrobię :ok: . Dziękuje Wszystkim za radę. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ