Rozdzielanie DLSa na wsi czyli prosze o pomoc.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bazyl
Użytkownik forum

Rozdzielanie DLSa na wsi czyli prosze o pomoc.

Post autor: bazyl »

Witam mieszkam sobie od 2 lat na <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> i tak postanowiłem coś z netem zrobić, wpadłem na pomysł założenia DSLa i rozdzielenia go na 6 osób z tym że ludzie mieszkają w promieniu ok 2Km i nasze domu z powodu drzewek albo dolinek się nie widzą. Teraz moje pytanie możecie jakiegoś łopatologicznego tutoriala napisać? Chodzi mi o wyjaśnienie jak miało by to działać i o wypisanie wszelkiego potrzebnego do tego sprzętu wraz z jakimiś ogólnymi cenami. Z góry dzięki.
Obrazek
M COMANDER iPlus max dl 5.5 KB HELP
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Rozdzielanie DLSa na wsi czyli prosze o pomoc.

Post autor: MaxFM »

Powiem Ci tak, jesli to są tylko drzewka i jakas tam widocznosc jest to jakas tam mozliwość jest. Jesli jest to las to od razu zapomnij o necie. Jesli ne czarne punkty na tej mapce to domy ludzi ktorych chcesz podłaczyc to wystarczy ci np taka antena bazowa a dla klientów w zaleznosci od odległosci dac np yagi lub panele. Sprawa podziału łącza. Jesli ma to byc na zasadzie wolnego podziału to wystarczy zwykły router. Jesli chcesz miec przydzielanie predkosci i takie tam to albo router z QoS albo jakis serwerek.Tu juz wybor nalezy do Ciebie. Aa i jesli chodzi o podłaczenie tych za "laskiem" to jakis dobry panel albo offset.
bazyl
Użytkownik forum

lasem to to nie jest no ale może sprawiać problemy, myśle że router wystarczy zwykłe rozdzielenie, ale mam pytanie czy nie można zrobić czegoś w rodzaju jeden router w domu z DSL a następny w domu najbardziej po prawej aby sygnał szedł do tych 2 na dole po skosie z tego po prawej czy tak się da ??
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

A mozesz i dac 10 routerow ale zwroc uwage ze na kazdym kolejnym spada wydajnosc sieci. Na te odległosc wystarczy to co Ci podałem. Mozesz ew. dac mocniejsza bazowa. Jesli masz mozliwosc zrob fotke z dachu tego domu co ma byc baza i podeslij na forum.
bazyl
Użytkownik forum

Dokładnie chodziło mi o to żeby postawić 2 nadajnik w tym domu po prawej aby odbierał od głównego domu po czym przekazywał oddzielnym nadajnikiem tylko do tych 2 pozostałych domów bo sądzę że ten pierwszy nadajnik nie wyrobi z tymi pierwszymi przez te drzewka. tak się składa że z dachu domu z DSL widać wszystkie dachy tych domów w linii prostej natomiast nie za bardzo widać te pozostałe 2. Macie moze jeszcze jakiś inny pomysł na podpięcie kolegów ??
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Spróbuj <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tak, jesli bedzie słabo wtedy dokupisz 2 ap i dasz osobny most dla tych dwóch.
bazyl
Użytkownik forum

A możesz napisać dokładnie co potrzebuje do zrobienia tego. Prosił bym o liste potrzebnych rzeczy i mniej więcj jak to ma działać.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Wstepnie napisałem Ci na poczatku ale moge powtorzyc. Na pewno za modemem z tepsy(z rj45) dajesz router np cos z linksysa lub ap ovislink 5460ap z oprogramowaniem appro lub aplite. To ostatnie jest na tyle dobre ze masz mozliwosc przydziału predkosci itp. potem kabelek i antena o ktorej wspomniałem na dachu. To tyle u Ciebie. U klientów karty sieciowe wifi lub jak ktos sobie zyczy ap klient + kabelek +antena panel a dla dalszych yagi. To by było na tyle.
Awatar użytkownika
MimperNet
Początkujący użytkownik forum

Post autor: MimperNet »

Najpierw proponowałbym złożyć zamówienie na DSLa, po wywiadzie technicznym okaże się dopiero czy usługa ta może być w danym miejscu świadczona. Zbyt duża odległość od centrali (wieś) często uniemożliwia korzystanie z usługi. Warto zatem zorientować się wcześniej czy taka możliwość będzie, aby uniknąć późniejszych nieporozumień i rozczarowań...
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Jak masz mozliwosc podłacznia do neo to dsl tez bedziesz miał tylko im wieksza bedziesz chciał predkosc tym blizej kocentratora bedziesz musiał stawiac serw.
ODPOWIEDZ