Ap do UbiquitiNetworks NanoStation LOCO5

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
booze
Początkujący użytkownik forum

Ap do UbiquitiNetworks NanoStation LOCO5

Post autor: booze »

Witam! To mój 1 post na forum ;)

Jestem użytkownikiem internetu radiowego. Chciał bym przejść na pasmo 5ghz. W zwązku z tym mam pytanie, mianowicie czy ap jaki aktualnie posiadam (Ovislink airlive g.duo) będzie bez problemu rozsyłał internet po domu, połączony z tym urządzeniem - UbiquitiNetworks NanoStation LOCO5

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
oliva
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Ap do UbiquitiNetworks NanoStation LOCO5

Post autor: oliva »

Jaka konfiguracja? G.DUO się nie zepnie radiem z Loco5 z uwagi na różnicę częstotliwości. 2.4ghz i 5ghz.
Jeśli odbierasz na paśmie 2.4ghz to podłączając po kablu Loco w trybie router lub ap na 5ghz będziesz miał.
booze

Na razie odbieram internet na paśmie 2.4 ghz przez antenę>g.duo>kabel utp bezpośrednio do PC.

Szkoda. Dostawca zapewniał mnie, że po małej konfiguracji G.DUO wszystko będzie działało bez problemu, a tymczasem dowiaduję się, że to nie ma prawa działać. Jedynym rozwiązaniem jest połączenie bezpośrednie Loco5 z PC lub kupno AP 5ghz?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

booze pisze:W zwązku z tym mam pytanie, mianowicie czy ap jaki aktualnie posiadam (Ovislink airlive g.duo) będzie bez problemu rozsyłał internet po domu, połączony z tym urządzeniem - UbiquitiNetworks NanoStation LOCO5
Bedzie. Podejrzewam ze dostawca sugerowal Ci nastepujace rozwiazanie:
most do ISP przez Nanostation - kabel - Ovislink.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
oliva

Po co Loco z PC? Napisałem Ci, że Loco spinasz kablem z G. DUO i ustawiasz jako AP wtedy rozsyłasz po paśmie 2.4 i po paśmie 5. Przecież G. DUO ma dwa moduły radiowe. Jeden moduł ustawiasz np. WISP drugi moduł jako AP i Loco jako AP.

[ Dodano: 2011-02-02, 22:40 ]
Jeśli Twój dostawca śle po paśmie 5ghz to też nie ma przeszkód bo możesz Loco ustawić jako STATION i podłączyć G. DUO, a po domku na 2.4ghz.
booze

Powiedzcie mi prosze, czy będe w jakiś sposób "stratny" na tym, że internet od dostawce będę odbierał na paśmie 5ghz, a po domu rozsyłał na 2.4ghz?
Awatar użytkownika
oliva

Moim zdaniem nie. Dlatego, że na tej częstotliwości jeszcze nie ma tyle szumów co na 2.4.
Mam podobnie zestawiony link. Dwa razy Nanobridge M5 jako most (AP<->STATION). AP podłączony do serwera PPPoE. Do NB STATION podłączony router na 2.4 jako klient PPPoE. Działa dobrze nie narzekam.
booze

Dzięki za wszelką pomoc! :ok:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

booze pisze:Powiedzcie mi prosze, czy będe w jakiś sposób "stratny" na tym, że internet od dostawce będę odbierał na paśmie 5ghz, a po domu rozsyłał na 2.4ghz?
Zyskasz stabilniejsze polaczenie z netem. W domu bedziesz mial dwa radia - czyli mozliwosc podzielenia sieci WiFi.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ