internet bez kabla -) jaką usługę wybrać?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
7adzia

internet bez kabla -) jaką usługę wybrać?

Post autor: 7adzia »

Bardzo proszę o pomoc... Mieszkam w Koszalinie na ul. Obotrytów, do tej pory korzystałam z internetu TP neostrada, ale rachunki za telefon- abonament i internet mnie po prostu przerażają. Promocję z których mogę w skorzystać w TP to tylko zwiększyć prędkość no i oczywiście wyższy abonament :(
Nie mam możliwości podłączenia internetu z tzn. kablówki osiedlowej, a podobno jest trochę tańsza :(
Słyszałam troszkę o internecie radiowym, w miarę tania instalacja i abonament- tylko jak go znaleźć???
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy na ul. Obotrytów w Koszalinie na której mieszkam istnieje możliwość skorzystania z innego rodzaju internetu??? jeśli tak to do jakiej firmy miałabym się zwrócić.
gregory135
Początkujący użytkownik forum

Re: internet bez kabla -) jaką usługę wybrać?

Post autor: gregory135 »

Kod: Zaznacz cały

http://www.internet-radiowy.pl/Koszalin/(brak)/internet.html
W tym linku znajdziesz firmy które oferują dostęp do internetu radiowego w Koszalinie.Czy jesteś w zasięgu??Wejdź na strony tych firm i sprawdź.W tak dużym mieście na pewno znajdzie się coś dla ciebie.
Pozdrawiam
7adzia

Bardzo dziękuję za link ale już go jakiś czas temu odwiedziłam i niestety firmy te które oferują internet radiowy na mojej ulicy nie mają zasięgu. Anteny swoje mają np na wieżowcach przy Osiedlance, czy Emce, na ul. Plater, ul. Morskiej :(
Rozmawiałam telefonicznie i były robione pomiary u mnie w domu i nic z tego :(
Może znasz jeszcze jakieś inne, które nie są na tej stronie zamieszczone...
a wiem że są bo na własną rękę znalazłam np. firmę Pete ale sygnał jest trochę słaby...
gregory135

Spróbuj tu:

Kod: Zaznacz cały

http://www.norcomisp.pl/
Link wzięty z tego forum.
Może popytaj sąsiadów, znajomych może wiedzą coś o dostępie do intenetu w twojej okolicy??
Pozdrawiam
7adzia

Firma o której piszesz NORCOM ISP ma swoja antenę na wieżowcu przy Osiedlance i z mojego dachu nawet nie widać tego miejsca, więc Pan udzielający mi informacji powiedział, że po prostu nie mam zasięgu. Rozmawiałm jeszcze z firmami: e-Data, TELMAR, BEHEMOT, Amatorska Sieć Komputerowa, i nic z tego. Może znasz jakąś jeszcze inną firmę, o której ja nie wiem, bo przecież sa- jak już pisałam znalazłam tą Pete, której nie ma w internecie...
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Nie dowiesz sie jak nie zrobisz (lub ktos inny na Twoje zelcenie) pomiarów. Laptop+antena+karta sieciowa i netstumbler. Przeskanuj eter, na pewno cos złapiesz. Niektórzy isp maja zapisane w nazwie sieci np tel. lub strone www.
7adzia

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam...ale byli u mnie Panowie z kilku firm o których wcześniej pisałam, weszli na strych i stwierdzili, że nie widać miejsc w których mają anteny więc na pewno nie będzie zasięgu nie podłączali do komputera ani anteny+karty sieciowej i netstumblera (tak wylądał pomiar). Inni od razu w rozmowie telefonicznej udzielili mi odpowiedzi, że moja ulica na której mieszkam jest za daleko od ich nadajników.
Natomiast nie rozmummiem Twojego zdania "Niektórzy isp maja zapisane w nazwie sieci np tel. lub strone www.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

To niezłych fachowów mamy w kraju.Przyjść i zobaczyć.Jak widać nadajnik to bedzie jak nie to nie.
W mojej miejscowości jest radiówka i nawet ludzie mieszkający od tego nadajnika ponad kilometr w zróznicowanym zabudowaniu mają net.Wchodziłem sprawdzić czy widać choć troche ten nadajnik,patrzyłem przez lornetkę i ciężko było go zobaczyć.A necik chodzi nawet dobrze.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Jaco pisze:To niezłych fachowów mamy w kraju.Przyjść i zobaczyć.Jak widać nadajnik to bedzie jak nie to nie.
Dokładnie :!: U mnie też nie widać nadajnika, bo dach sąsiada zakrywa, odległość 1200m na początku były problemy skaczący sygnał, brak netu. Wzieli się do roboty i zrobili. PING do nich mam teraz 3ms średni. Wszystko zależy od ludzi :!:
Latka lecą...
gregory135

Racja znajomy ma nawet od głównego nadajnika 3 km i jakoś necik śimga
7adzia

No dobra Panowie! to co mam teraz zrobić???
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Może spróbuj jeszcze raz pójść.Niech cię nie zbywają byle jakąś odpowiedzią że byliśmy.Wezmą ze sobą sprzęt i sprawdzą.Tak z potencjalnym klientem nie powinno się obchodzić jak oni to robią.
Druga rada to może ktoś ze znajomych może u ciebie to przetestować.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

To ze ich nadajników nie widac to ie znaczy ze nie widac innych. Po prostu nie chcieli powiedziec zeby nie nabijac klientow konkurencji. Tez tak miałem ostatnio. Koles nie wykrył swojej marnej sieci u klienta a jak ten sie zapytał czy sa jakies inne to powiedział ze nie a był ok 200m od mojego nadajnika :? Popros moze jakiegos znajomego informatyka lub wynajmij kogos zeby zrobił pomiar.
7adzia pisze:Natomiast nie rozmummiem Twojego zdania "Niektórzy isp maja zapisane w nazwie sieci np tel. lub strone www.
chodziło mi o to ze jak netstumbler (program do wykrywania i pomiaru sygnału) wykryje siec to niekiedy jej nazwa to tel do usługodawcy lub jego strona www. Przykład na załaczonym screenie.
Obrazek
vladimir

Post autor: vladimir »

dziewczyno ciesz sie ze masz dostep do neostrady! co z tego ze rachunki beda o kilka zl nizsze jak internet bedzie o wieeeeeele gorszy. Nawet nie wiesz ile ja bym dal zeby miec mozliwosc zalozenia neo...
mikas

Post autor: mikas »

Witaj 7adzia.
Jestem z Koszalina. Korzystam od prawie roku z si8eci bezprzewodowej BEHEMOT. Z początku internet działał świetnie,niestety teraz jest coraz gorzej, wiecznie przerywa, itp. Dlatego postanowiłem zmienić dostawcę. Dziś trochę poobracałem anteną i również trafiłem na sieć PETE_1. Niestety ciężko dowiedzieć się do kogo należy. Sygnał słabiutki bo tylko 35%, ale kto wie, może wystarczająco dobry. Gdybyś już wiedziała kogo to sieć to proszę o info.
7adzia

Nie wiem kto jest właścicielem sieci Pete ale mam do nich telefon komórkowy 501 027 964. Życzę powodzenia !!!
ODPOWIEDZ