Jaki router?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fidor
Początkujący użytkownik forum

Jaki router?

Post autor: fidor »

Witam.
Mam internet radiowy podciągnięty kablem koncentrycznym z wtykiem SMA do kompa stacjonarnego i chciałbym rozdzielić go na laptop u siostry w pokoju obok mnie.
Moje pytanie brzmi jaki router kupić?
Przewodowy czy bezprzewodowy?
Co potrzebuję dodatkowo do routera bezprzewodowego a co do przewodowego?
Awatar użytkownika
oliva
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Jaki router?

Post autor: oliva »

Jeśli stawiasz na kabelki to proponuję coś z WISP. Np. TP-LINK WR543G. Jeśli chcesz jednym radiem odbierać sygnał, a drugim nadawać bezprzewodowo to Ovislink G.DUO lub dwa tańsze urządzenia.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Należałoby jeszcze zerknąć na <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> przed wyborem routera.
Awatar użytkownika
oliva

Co do TTL możesz sprawdzić to w prosty sposób, a przy okazji siostra będzie miała internet na kablu dopóki Ty nie kupisz routera.
Potrzebujesz kabla krosowego. Łączysz go z dwoma komputerami (kartami sieciowymi z portem Ethernet). Na swoim połączeniu radiowym włączasz udostępnianie połączenia internetowego. Jeśli wszystko dobrze się zaadresuje będzie działać. Jeśli coś będzie nie tak kartę sieciową LAN ustaw statycznie np. 192.168.12.1 / 255.255.255.0 , a kartę sieciową Laptopa ustaw IP 192.168.12.10 / MASKA 255.255.255.0 / BRAMA 192.168.12.1 / DNS 192.168.12.1 i drugi 208.67.222.222.
Możesz sprawdzić sposobem jak podał Ci Jo_gurt.
fidor

Czyli po prostu łącze mój komputer z laptopem siostry kablem skrętką a wtyk SMA od internetu radiowego wpinam pod swoją karte sieciową i powinno działać po konfiguracji?
Awatar użytkownika
oliva

Gdzieś tam masz antenę. Kabelek "ten okrągły" podpinasz tak jak miałeś to podłączone. Więc do karty radiowej ze złączem SMA. Na niej już wiesz co zrobić. Pamiętaj o kablu krosowym. Jak nie masz sprzętu do zarabiania to kup gotowy. Góra 10 zł zapłacisz w sklepie.
fidor

oliva pisze:Gdzieś tam masz antenę. Kabelek "ten okrągły" podpinasz tak jak miałeś to podłączone. Więc do karty radiowej ze złączem SMA. Na niej już wiesz co zrobić. Pamiętaj o kablu krosowym. Jak nie masz sprzętu do zarabiania to kup gotowy. Góra 10 zł zapłacisz w sklepie.
Ale siostra będzie miała tylko wtedy internet kiedy mój komputer będzie włączony ?Dobrze myśle?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

fidor pisze:Dobrze myśle?
Dobrze, lepszy podział wymaga inwestycji w router z WISP żeby był internet po kablu niezależnie na kilku komputerach.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
oliva

Albo rybki albo akwarium? Pudło włączone siostra śmiga. Pudło wyłączone siostra odrabia lekcje. Lub tak jak pisał przedmówca.
fidor

A jeśli chciałbym swój komputer podpiąć pod internet przez kabel a laptop siostry(niestety nie ma wbudowanej karty sieciowej) radiowo to jaki router nadaje się do tego najlepiej i jaką karte sieciową do laptopa?
Awatar użytkownika
oliva

Siostry laptop nie ma karty sieciowej? Nie wierze.
Nie męcz się, flaszkę postawisz to podejdę i zrobię.
fidor

Kupiłem karte sieciową na usb do laptopa z antenką:-)Kwestia teraz jaki router kupić, żeby mój komp chodził na kablu a laptop przez radio...
Awatar użytkownika
oliva

Zwykły. Bo w tym mieście nikt nie robi sobie jaj z jakimś TTL.
Jeśli ma to odbierać antenką i nadawać po kabelkach to WR543G. Jeśli ma to być bez kabelków to Ovislink G.DUO.
ODPOWIEDZ