Dostawcy internetu WiFi o co chodzi ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Morgon93
Początkujący użytkownik forum

Dostawcy internetu WiFi o co chodzi ?

Post autor: Morgon93 »

na www.dostawcy-internetu.pl niedawno znalazłem ofertę internet Wi-Fi - łącze 1,5 Mb/s:

* Stacja-NET 50.00 zł

ale non stop chodzi mi pogłowie o co chodzi odkąd żyje byłem przekonany ze WiFi to technologia która daje dostęp do internetu na małym obszarze dzięki ruterom a tu dostęp do internetu o.O WiFi czy to tak zwana radiówka? mógł by mi ktoś wytłumaczyć i jaki to ma zasięg i pingi? jako tako wiem jakie parametry ma (zasięg i przepustowość) CDMA, HSPA, LTE ale na temat internetu WiFi to nic nie wiem

jesli był taki temat to do kosza ale prosze o link jakis
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dostawcy internetu WiFi o co chodzi ?

Post autor: Jo_gurt »

Morgon93 pisze: czy to tak zwana radiówka?
Tak, tak powszechnie się na to mówi (choć to mało precyzyjne).
Morgon93 pisze:mógł by mi ktoś wytłumaczyć i jaki to ma zasięg i pingi?
Ping wynikający z technologii jest pomijalny, zasięg raczej ~1km, choć zdarzają się i większe i mniejsze.

Z WiFi jest ten problem, że jest "dla amatorów", i tacy ludzie biorą się za robienie sieci. Czyli podstawowa sprawa: ISP z WiFi musi być na prawdę dobrze zrobiony.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Morgon93 pisze: mógł by mi ktoś wytłumaczyć i jaki to ma zasięg i pingi?
Zasieg linka na wifi zależy w duzej mierze od wygladu otoczenia, przy dobrym osprzecie i warunkach nawet pare km. Pingi sa porownywalne do wifi w domu.

Jak pisal Jo_gurt, problemem jest latwa dostepnosc osprzetu i z tym zwiazana duza ilosc "pseudo-prowiderow" z kiepska infrastruktura.
Ostatnio zmieniony 2011-02-04, 13:25 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

U mnie w okolicach Ełku jest taki dostawca wi-fi Fantex który świadczy swoją usługę na bardzo duże odległości :hyhy: działa już od kilku lat świadczy internet dla szkół,gmin - chyba dobrze na tym wychodzi bo zaczął już montować maszty kratownicowe w odległych miejscowościach :cfaniak: Zanim ''dorobiłem'' się CDMA miałem neta po EDGE i chciałem z nimi podpisać umowę na usługę-przyjechał monter , popatrzył w niebo i powiedział że nie da rady :cry: Myślałem że pewnie nie chce mu się włazić na dach i wyciągać jakiś super bajerancki sprzęt badawczy ;) ale widocznie ''fachowiec'' wie to na oko -będzie zasięg czy nie!Teraz wiem że musi być widoczność optyczna,a u mnie w lesie tej nie znajdziesz :cwaniak: Mają oni swój główny ''BTS'' na kominie ciepłowni (najwyższy punkt w mieście) no i parę maszcików w okolicy-jeden nawet w mojej wiosce kilometr ode mnie :szok: no ale nie da rady złapać tego neta.Tylko CDMA lub EDGE w Ełku jest już 3G i lepiej to śmiga jak CDMA mam fona Samsung Wave i YouTube lepiej chodzi jak u mnie w CDMA. :cry:
ODPOWIEDZ