Wybór karty WIFI na USB do laptopa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
slawtaz
Początkujący użytkownik forum

Wybór karty WIFI na USB do laptopa

Post autor: slawtaz »

Witam!

Potrzebuję porady w sprawie karty WIFI na USB do laptopa.

Sprawa wygląda tak, że mam dwa laptopy, w których są następujące karty: Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN oraz Intel(R) Wireless WiFi Link 5100. Wszystko ładnie chodzi, laptopy w całym domu łapią zasięg z routera (Linksys WAG160N). Problem dotyczy trzeciego laptopa którego mają rodzice, z kartą firmy BroadCom. Router umieszczony jest na parterze, a rodzice korzystają z Internetu na piętrze. Obecnie korzystać z internetu na tym komputerze można praktycznie tylko w pokoju nad tym, w którym znajduje się router. Chciałbym jednak aby można było korzytać na całym piętrze (no prawie). Zasięg jaki byłby wymagany to jest różnica parter-piętro plus z poziomie jakies 6m.
Możecie polecić mi jakąś karte, która spełni moje (chyba niewygórowane) wymagania. Zastanawiałem się nad kartami z dokręcaną anteną (TP-Link lub Pentagram). Pytanie czy potrzebuje karty z odkręcaną anteną, czy wystarczy z wbudowaną. Poradźcie coś, bo mi rodzice już żyć nie dają i cały czas suszą głowę, że nie mają dostępu za internet.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór karty WIFI na USB do laptopa

Post autor: krystianb »

Jedyny sensowny sposób to dodatkowy AP na piętrze, podłączony kablem ethernet do routera. Koszt ok 60-70zł + kabel.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
slawtaz

To żadna karta WIFI na usb nie jest porównywalna z tymi co podałem co są zamontowane w moich laptopach?

A jaki AP proponujesz ??
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

slawtaz pisze:To żadna karta WIFI na usb nie jest porównywalna z tymi co podałem co są zamontowane w moich laptopach?
Co tu po super karcie jeśli ściany i sufit ma w sobie druty. To bardzo ogranicza zasięg routera. Tak jak napisał krystianb aby dodać AP na pietrze który by rozsyłał sygnał. Może to być TP-Link jaki mam w profilu. Czyli TL-WR340G.
slawtaz

No tak zgadzam się, ale jakimś cudem karty w moich laptopach potrafią odebrać sygnał z routera. Zasięg wskazuje mi maksymalny, ewentualnie bez jednej kreski.
Awatar użytkownika
Jaco

Jeśli ma to być do PCta to na USB ja używam takiej czasami: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9446
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

slawtaz pisze:le jakimś cudem karty w moich laptopach potrafią odebrać sygnał z routera. Zasięg wskazuje mi maksymalny, ewentualnie bez jednej kreski.
Różni producenci różnie zasięg określają. Różnice w zasięgu między kartami są zwykle minimalne. Co najwyżej w laptopie mogła się antena od karty wifi odłączyć. Chyba, że to tak tragiczny laptop że ma jakieś wyjątkowo kiepskie anteny. (Rodzice też mają laptopa?)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
slawtaz

Jak napiasłem w pierwszym poście wszystkie komputery to laptopy. Jak pisałem również na moich laptopach w miejscu o które mnie interesuje są wszystkie kreski, lub jednej brakuje, natomiast na laptopie rodziców jest jedna kreska góra dwie i nie potrafi sie połączyć a jak się uda to za chwile je traci. Piętro wyżej w pokoju tuż nad routerem zasięg jest bardzo dobry. A laptop to nic specjalnego SAMSUNG R540-JS03PL.

pozdr
Awatar użytkownika
Jaco

slawtaz pisze:natomiast na laptopie rodziców jest jedna kreska góra dwie i nie potrafi sie połączyć a jak się uda to za chwile je traci. Piętro wyżej w pokoju tuż nad routerem zasięg jest bardzo dobry.
Piszesz o laptopie rodziców mam nadzieję.A twój laptop dobrze sobie radzi z sygnałem tam gdzie jest rodziców?
slawtaz

Tak w cytowanym przez ciebie tekscie piszę o laptopie rodziców. A odpowiedź na pytanie znajduje się post wyżej.
Awatar użytkownika
Jaco

Wymień kartę wifi w laptopie rodziców.Cenowo będzie podobnie. Sprawdź wpierw może kabel antenowy wypiął się z gniazda w karcie w laptopie rodziców.
slawtaz

Raczej rozbieranie laptopa nie wchodzi w gre, dlatego proszę o pomoc w wyborze karty na USB.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

slawtaz pisze:Raczej rozbieranie laptopa nie wchodzi w gre
Najczęściej to otwarcie klapki od dołu laptopa zablokowanej na 1 śrubkę.
Nie pomagam na PW!
slawtaz

Najczęściej, ale nie tym razem, dlatego dalej jestem za kupieniem karty na usb.
Awatar użytkownika
Jaco

slawtaz pisze:Najczęściej, ale nie tym razem, dlatego dalej jestem za kupieniem karty na usb.
To masz 50% ze dobrze doradzimy i 50% że źle. Ja jak pisałem używam od czasu do czasu Edimaxa.
Awatar użytkownika
m4rS
Użytkownik forum

Post autor: m4rS »

Jeśli wymiana wbudowanej karty sieciowej nie wchodzi w grę to chyba jedynym sensownym rozwiązaniem jest zakup na USB. Ja korzystam z Netgeara WNA1100, coś takiego:
http://allegro.pl/salon-netgear-wna1100 ... 05604.html
Działa zarówno z windows xp sp3 na laptopie jak i windows 7 na stacjonarce. Przedłużka USB dość dużo daje jak masz porty USB w kompie z tyłu-dobrze ustawić ją na biurku jak najwyżej.
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem
slawtaz

Jakby kogoś interesowało to zakupiłem sobie karte Pentagram [P 6132-07] horNET Wi-Fi USB 802.11n, która przy moich wymaganiach sprawdza się w 100% (pełny zasięg). W innych miejscach domu też nie ma problemu z zasięgiem.

Pozdr
ODPOWIEDZ