Nowe miasta w zasięgu 3G Plusa

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Nowe miasta w zasięgu 3G Plusa

Post autor: krzysztof.wojcik »

Plus zaktualizował mapę zasięgu na dzień 4.01.2007r, nowe miasta to Białystok, Kielce i Bielsko-Biała (wspominał na forum o tym Artur_Prezes), w aglomeracji łódzkiej doszły Pabianice, w okolicach Wrocławia - Brzeg Dolny (czym tu się kierowano uruchamiając 3G?)
M2 Netgear
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Re: Nowe miasta w zasięgu 3G Plusa

Post autor: Saracen »

Hmm gdzie oni to zaktualizowali bo jakoś nie widze tego na ich stronce?
Awatar użytkownika
sus

hmm

Post autor: sus »

mapka jest dokladniejsza niz wczesniej,bardziej da sie powiekszyc i to chyba jedyna roznica
dobre piwo jest jak halny,wzmaga poped seksualny !!!

http://www.speedtest.pl/test/88760251
krzysztof.wojcik

Re: hmm

Post autor: krzysztof.wojcik »

sus pisze:mapka jest dokladniejsza niz wczesniej,bardziej da sie powiekszyc i to chyba jedyna roznica
Ślędzę na bieżąco mapę, ostatnia aktualizacja była na dzień 20.11.2006r, aktualna jest na 4.01.2007r, być może korzystasz z proxy lub wczytuje ci z cache przeglądarki (spróbuj F5). Oprócz nowych lokalizacji UMTS, doszły też lokalizacje z EDGE.
M2 Netgear
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Az wemnie gotuje :/ ze ciagle w Plusie w domu mam tylko gprs !!! Owszem edge przybylo- w rejonie lodzi-aleksandrowa-konstantynowa nawet ladnie :) ale kompletnie nie rozumiem czemu w bts 1166 lac31051 nie dali edge i pol aleksandrowa ma tylko gprs :( jestem zalamany :-[ chyba pojde do Ery choc ma gorszy zasieg... Ale za to w domu mam umts/edge ...
Awatar użytkownika
draconair
Stały użytkownik forum

Post autor: draconair »

Ehh... w takim tempie to gdzies za miesiąc, dwa to i do mnie dojdzie umts... ale na szczęście Netia też... i będę mógl za te ciężkie pieniądze [ iplus 66zł + oks 80zł ] mieć 4Mbit'y bez limitów ^^ [ ale i tak się wkur..denerwuje o ten umts na wsi... jeszcze go poprawili... ale dośc. Nie będę wyzywał, nie dam się, Nietia tuż, tuż :-) ].

Pozdrawiam także bardzo serdecznie panów techników iPlus i zarząd za spore poczucie humoru w tym gdzie postawić nadajnik umts a kogo olać :-). Lepsze 400 osób na wsi niż 50 tysięcy w mieście :-).

Powiedzcie, że to nie jest śmieszne ^^
Plus LTE
Orange VDSL
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

@krzysztof.wojcik zgadza się wszystko, ja wszedłem na mapę na stronie iPLUS-a i tam żadnych zmian nie ma ale na głównej mapce zasięgu jest wszystko OK teraz tylko jakiś modemik UMTS muszę dorwać
ŁB
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ŁB »

krzysztof.wojcik pisze: [...] w okolicach Wrocławia - Brzeg Dolny (czym tu się kierowano uruchamiając 3G?)
UMTS w Brzegu Dolnym jest juz od conajmniej kilku miesiecy (ok. 5-6), z nieznanych mi powodow wczesniej nie zaznaczono na mapie.
W miescie tym sa duze zaklady chemiczne (Rokita). Bycmoze to obecnosci tej firmy zawdziecza Brzeg Dolny pokrycie zasiegiem UMTS.
Awatar użytkownika
seboo

Jest uaktualniona mapa zasiegu iplusa

Post autor: seboo »

W Warszawie - przynajmniej na mapie widać duże postępy w technologii 3G - sa rowniez miejsca w ktorych ale niestety nie wszystkich - zalatano dziury EDGE !! W d. województwie Warszawskim zasięg 3G sięga aż do Karczewa.
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Post autor: Varmack »

draconair pisze: Lepsze 400 osób na wsi niż 50 tysięcy w mieście :-).
Z czego tylko 4 osoby w tym towarzystwie będzie <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z UMTSu, i nie będzie pretensji ze wolno chodzi, ze zapchane, ze za duzo ludzi itp :PP
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Post autor: Artur_prezes »

Więc dobrze zauważyłem i mój modem nie wariował tylko łapie 3G normalnie.Szkoda tylko,że tu gdzie uzywam ma tylko 1 kreseczkę zasiegu na iPlus Managerze,ale niema poprostu porównania uzywania EDGE,a a 3G.
CLEARW'RE
Broadband
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Słyszałem, że we Włoszczowej ma ruszyć HSDPA :wink:
Gringo
Stały użytkownik forum

Post autor: Gringo »

Witam
Panowie może wiecie jakie kolejne miasta plus ma w planach jeżeli chodzi o zasieg UMTS ?
sapnews
Stały użytkownik forum

Post autor: sapnews »

Gringo pisze: Panowie może wiecie jakie kolejne miasta plus ma w planach jeżeli chodzi o zasieg UMTS ?

Doszły mnie słuchy o planowaniu w 2007r uruchomienie 3G na Podkarpaciu - nareszcie :)
Ciekawi mnie tylko na ile jest to prawdziwa informacja.
Awatar użytkownika
klisza

Post autor: klisza »

sapnews pisze:Doszły mnie słuchy o planowaniu w 2007r uruchomienie 3G na Podkarpaciu - nareszcie :)
Ciekawi mnie tylko na ile jest to prawdziwa informacja.
Owszem, jest prawdziwa :).
NEWS
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
Gringo
Stały użytkownik forum

wg. moich skromnych wyliczeń plus po uruchomieniu umtsu w rzeszowie,zielonej górze,olsztynie bedzie miał 20% zasiegu wśród ludności wymaganych w koncesji.Szkoda że swojego czasu zmniejszono wymagania z 40% do 20% pokrycia ludności.Po osiągnieciu 20% pewnie ekspansja plusa jak i innych zostanie zahamowana.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Gringo pisze:wg. moich skromnych wyliczeń plus po uruchomieniu umtsu w rzeszowie,zielonej górze...
Wiesz może kiedy w Zielonej jest oficjalne otwarcie?
I co Erą? Też coś planują?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Gringo
Stały użytkownik forum

Nie wiem kiedy oficjalny start plusa w zielonej górze. Wiem że sieć P4 planuje nadajniki w zielonej (składa już wnioski). A i znalazłem taką informacje
[Plus]Do końca 2008 roku chce osiągnąć 50 proc. populacji w Polsce. Przypomnijmy, udzielona licencja obliguje firmę do objęcia zasięgiem telefonii UMTS 20 proc. populacji Polski do końca 2007 r.
Czyli plany rozbudowy 3G są całkiem ambitne pozostałe opy jakby zasneły.
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

Gringo pisze:Nie wiem kiedy oficjalny start plusa w zielonej górze. Wiem że sieć P4 planuje nadajniki w zielonej (składa już wnioski). .
@Gringo bądź realistą. Od momentu złożenia wniosku we wszystkich urzędach po wszystkie zgody mija w naszym kraju średnio 2-3 lat. Więc trochę jeszcze poczekasz na P4. Zresztą zobacz jakimi optymistami byli planując Warszawę.
bio5

Post autor: bio5 »

Mam nadzieję że tak jak przed sezonem zimowym uruchomili UMTS w górach, to przed wakacjami odpalą kilka nadajników nad morzem i na mazurach w kluczowych miejscowościach.
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

No to przesiadłem się na UMTS i sprawdziłem jak działa w Białymstoku. jak na razie w dwóch lokalizacjach:

1. rejon ul.Sybiraków - ul Wołyńska (do BTS-a jakieś 400-500m)
2. ul. Kolejowa ok. dworca PKP (do BTS-a jakieś 200-300m)

Mój modem to Globetrotter Fusion. W pierwszej lokalizacji zasiek 2 kreski w drugiej 3 kreski. Prędkości są dobre 35-44 przy ściąganiu plików. Zastanawia mnie tylko ten zasięg. Przy GPRS miałem max. zasięg ale to jeszcze sprawdzę w centrum miasta.
bio5

Post autor: bio5 »

Nadajniki UMTS mają mniejszą moc a częstotliwość w jakiej działają ma taką charakterystykę, że ich zasięg jest zdecydowanie mniejszy niż w GSM 900
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

Saracen pisze:No to przesiadłem się na UMTS i sprawdziłem jak działa w Białymstoku. jak na razie w dwóch lokalizacjach:

1. rejon ul.Sybiraków - ul Wołyńska (do BTS-a jakieś 400-500m)
Masz sygnał z nodeB na Kościele Św. Ducha, ew niedobitki ze Skorupskiej. Brakuje lokalizacji po środku oś. Piasta ale niestety ciemnogród zwyciężył :-/
Saracen pisze:2. ul. Kolejowa ok. dworca PKP (do BTS-a jakieś 200-300m)
Node B stoi na dachu Madro, obok wisi świeżynka z Kościoła Św. Rocha. Powinno być nieźle.
Saracen pisze:Mój modem to Globetrotter Fusion. W pierwszej lokalizacji zasiek 2 kreski w drugiej 3 kreski. Prędkości są dobre 35-44 przy ściąganiu plików. Zastanawia mnie tylko ten zasięg. Przy GPRS miałem max. zasięg ale to jeszcze sprawdzę w centrum miasta.
Ja korzystam na Skorupach oraz Leśnej Dolinie + centrum w pracy. Najgorzje jest na Leśnej Dolinie ze względu na gęstą zabudowę. Wszyscy mają BTSy dookoła osiedla, nikt w środku. Dopiero Era chce się wybudować po środku, wtedy w końsu choć w jednej sieci będzie dobbry zasięg 3G. Swoją drogą w mieszkaniu na Leśnej DOlinie mam zasięg wg GTMM od 3 do 12% a porównianai w działaniu do EDGE mimo lepszego sygnału nie ma.

Pozdrowienia
Gringo
Stały użytkownik forum

Plus zaktualizował mapke na 01/02/2007 doszła czerwona plamka w rzeszowie <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> pare ulic. <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> są jeszcze inne zmiany zauważyliście jakieś w swojej okolicy?
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Ja zauwazylem ze w miescie Orneta kolo Olsztyna pojawilo sie wkoncu Plusa edge i w Zgierzu kolo lodzi w polowie miasta jest umts :) Niestety w "moim" aleksandrowie lodzkim ,nadal pol miasta ma tylko gprs - za to jestem na Plusa wciekly :evil:
gligi
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gligi »

coś się zaczyna dziać 3G Plusa. w okolicach Torunia (na północ) mała miejscowość Ostaszewo(gm Łysomice) ale jest tam Strefa Ekonomiczna-pracuje tam w fabryce. Przez kilka ostatnich dni na zewnątrz był full zasięg 3G a teraz już nie ma mozliwe że nie długo ruszy normalnie. Doszły mnie słuchy że Toruń, Bydgoszcz i Włocławek od połowy marca w zasięgu 3G w Orange.
ODPOWIEDZ