TechnicLan WAR-54GS & WAR-54Gv.2

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Math
Początkujący użytkownik forum

TechnicLan WAR-54GS & WAR-54Gv.2

Post autor: Math »

Mam taką prośbę.
Potrzebuje połączyć 2 AP/Routery jak w temacie za pomocą kabla, tak aby na obu uzyskać internet bezprzewodowy.

Opisze jak wygląda moja sieć.
Na piętrze mam jakiś router do którego przychodzi internet z anteny na dachu. Nazwę go "router antenowy".

Do niego kabelkiem pociągniętym przez strop na parter mam połączony TechnicLan WAR-54Gv.2. Ustawiony jako: Tryb Gateway/AP/DHCP klient. No i w pokoju w którym on stoi internet bezprzewodowy jest. Komputery pobierają sobie adresy automatycznie.
Niestety gdy przejdę z laptopem do pokoju obok lub dwa pokoje dalej siła internetu jest bardzo niska lub w ogóle jej nie ma.
Dlatego, że mam bardzo grube ściany między pomieszczeniami, prawie jak w bunkrze.

Dlatego też zakupiłem drugi AP/Routery TechnicLan WAR-54GS i postawiłem na drugim końcu domu. Oba ustawiłem jako: Tryb Gateway/AP+WDS/DHCP klient. Takie same SSID, taki sam kanał, poprawnie dodane adresy MAC do obu WDS'ów.
No i niby uzyskałem poprawę, ale tylko połowicznie. A to z tego względu, że oba routery nie bardzo się widzą po tym WDS, tzn. niska siła sygnału pomiędzy nimi i często się rozłączają.

Postanowiłem więc oba połączyć kablem. Ściany juz przewiercone, kabel pociągnięty.
Teraz wygląda to tak: "router antenowy" połączony kablem na parter z AP/Routery TechnicLan WAR-54Gv.2, a on z kolej połączony-przedłużony kablem z AP/Routery TechnicLan WAR-54GS.
No i tutaj mam problem, bo próbowałem różnych konfiguracji na obu i nie wychodzi mi.
Jak poprawnie skonfigurować oba AP/Routery TechnicLan, aby się widziały i rozsyłały internet bezprzewodowo?
1-szy AP/Routery TechnicLan WAR-54Gv2 chyba pozostawić bez zmian, bo on dobrze rozsyła internet po pokoju w którym stoi, tj. Tryb Gateway/AP/DHCP klient.
A jakie ustawienia wpisać na 2-gim?

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: TechnicLan WAR-54GS & WAR-54Gv.2

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli to pierwsze to faktycznie router, to najlepiej by było ustawić oba na czysty AP, bez Gateway/Router czy czegoś podobnego. Mają taki tryb?
Math

Jo_gurt pisze:Jeśli to pierwsze to faktycznie router, to najlepiej by było ustawić oba na czysty AP, bez Gateway/Router czy czegoś podobnego. Mają taki tryb?
W pierwszej zakładce konfiguracyjnej oba maja do wyboru: Tryb Gateway lub Tryb Bridge lub Tryb WISP. I którąś z tych opcji muszę wybrać, aby przejść dalej.
Potem mogę wybrać: AP lub AP+WDS lub Client lub .... (nie pamiętam).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tryb Bridge jest właśnie czystym AP.
Math

Jo_gurt pisze:Tryb Bridge jest właśnie czystym AP.
Takie opis znalazłem:
Tryb Bridge - wszystkie interfejsy są mostkowane i pozwalają na transparentne przyłączenie komputerów w sieci LAN. Interfejs radiowy może pracować w tym trybie jako AP/APC lub WDS.

Czyli mogę zrobić tak jak na poniższym obrazku?
1-szy AP pozostawiam bez zmian (bo na nim internet działa dobrze). Czyli: Gateway/AP/DHCP klient, zmieniam tylko SSID na np. internet_1 (aby się nie kłócił-dublował z drugim AP)?
2-gi AP podłączam do 1-szego kablem i ustawiam jako: Bridge/AP/DHCP klient, ustawiam SSID na np. internet_2 i ustawiam kanał na odległy czyli np. 5?

Obrazek

Wszelkie uwagi mile widziane.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tak, może tak być. Trzeba tylko wyłączyć serwer DHCP na drugim (jeśli jest na pierwszym) i ustawić mu adres LAN na jakiś sensowny (żebyś mógł się zalogować i nie kolidował z innymi).
Math

Jo_gurt pisze:Tak, może tak być. Trzeba tylko wyłączyć serwer DHCP na drugim (jeśli jest na pierwszym) i ustawić mu adres LAN na jakiś sensowny (żebyś mógł się zalogować i nie kolidował z innymi).
Tak mam ustawione na 1-szym:
Obrazek
Obrazek

Więc na drugim ustawię tak samo. Zmienie tylko adres na 192.168.1.2

Mam jeszcze tylko takie pytanie.
Co powoduje ta opcja? Jakie ustawienia i możliwości włącza? Co dzięki niej można uzyskać?
Czy to jest coś podobnego jak WDS?
Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Math pisze:Co powoduje ta opcja? Jakie ustawienia i możliwości włącza? Co dzięki niej można uzyskać?
Czy to jest coś podobnego jak WDS?
Technicznie jest to coś zupełnie innego niż WDS, natomiast patrząc całkiem z boku - działa podobnie. Jest to po prostu wzmacniacz sygnału.
ODPOWIEDZ