router N do duzego domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
router N do duzego domu
Witam!
Obecnie mam jakas padline od tp ZTE cos tam i o ile u mnie w pokoju mam max zasieg (router jest zaraz nad moim pokojem) o tyle juz w innych pokojach jest gorzej.
W domu jest 4 notebooki, jeden netbook i jeden stacjonarny. I wlasnie ten netbook wedruje po calym domu i potrafi moze nie tyle sygnal zgubic co sam internet, bo pokazuje 3 kreski, ale brak internetu.
Dlatego pytanie kieruje do was byscie pomogli mi wybrac najlepszy router w cenie powiedzmy do 200 zl router N tak by caly dom byl w stanie ogarnac (urzadzenie znajduje sie w centralnej czesci domu na pietrze, komputery sa uzywane na dole raczej). Aha chodzi oczywiscie o router do neostrady, a chce jak najszybszy, poniewaz chcialbym moc stworzyc dosc sprawna siec domowa. Lacze na razie to 10Mb/s, ale jest bardzo prawdopodobne, ze sie zwiekszy (mowie gdyby to mialo znaczenie przy wyborze urzadzenia).
Obecnie mam jakas padline od tp ZTE cos tam i o ile u mnie w pokoju mam max zasieg (router jest zaraz nad moim pokojem) o tyle juz w innych pokojach jest gorzej.
W domu jest 4 notebooki, jeden netbook i jeden stacjonarny. I wlasnie ten netbook wedruje po calym domu i potrafi moze nie tyle sygnal zgubic co sam internet, bo pokazuje 3 kreski, ale brak internetu.
Dlatego pytanie kieruje do was byscie pomogli mi wybrac najlepszy router w cenie powiedzmy do 200 zl router N tak by caly dom byl w stanie ogarnac (urzadzenie znajduje sie w centralnej czesci domu na pietrze, komputery sa uzywane na dole raczej). Aha chodzi oczywiscie o router do neostrady, a chce jak najszybszy, poniewaz chcialbym moc stworzyc dosc sprawna siec domowa. Lacze na razie to 10Mb/s, ale jest bardzo prawdopodobne, ze sie zwiekszy (mowie gdyby to mialo znaczenie przy wyborze urzadzenia).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: router N do duzego domu
Jednym routerem nie ogarniesz calego domu. Daj drugi AP na kablu na parter.
Wybor ciekawych routerow masz tutaj:
http://tomatousb.org/doc:build-types
Wybor ciekawych routerow masz tutaj:
http://tomatousb.org/doc:build-types
-
- Użytkownik forum
Router ZTE chcesz wywalić z układu czy może zostać? Pracuje tylko w standardzie G dlatego pytam.
Może wyglądać, że się uwziąłem: Zacząłbym od rozdzielenia modemu od routera. To pierwszy krok do budowy niezawodnej sieci.
Może wyglądać, że się uwziąłem: Zacząłbym od rozdzielenia modemu od routera. To pierwszy krok do budowy niezawodnej sieci.
Na co dzień: Neostrada 10Mbps / Speedstream 4100 / TP-Link TL-WR1043ND
Mobilnie: OFnK / Huawei K3765-HV oraz Play / Motorola Milestone
-
Czy sam router nie da rady... No ten zte w miare daje rade, wiec mysle, ze wymiana po prostu na markowy sprzet z lepszym standardem wifi daloby tym bardziej rade...
Rozdzielanie
moze i byloby dobre, ale podejrzewam, ze to zwiekszy koszta czego wolalbym uniknac. TP-LINK ma fajne w miare routery 3-antenowe tyle, ze nie adsl dlatego chcialem sie dowiedziec czy moze macie jakies sprawdzone dobre sprzety...
Rozdzielanie
moze i byloby dobre, ale podejrzewam, ze to zwiekszy koszta czego wolalbym uniknac. TP-LINK ma fajne w miare routery 3-antenowe tyle, ze nie adsl dlatego chcialem sie dowiedziec czy moze macie jakies sprawdzone dobre sprzety...
-
- Użytkownik forum
Zaraz rozrysuję schemato-kosztorysy i wrzucę 
http://i53.tinypic.com/pu3qd.png
Opcja nr 1 - najmniej zmian. ZTE sieje sieć 802.11g, a TP-Link 802.11n
Opcja nr 2 - AllInOne - możliwe, że sygnał nie doleci tam gdzie chcesz i wtedy trzeba dokupić AP
Opcja nr 3 - z uwzględnieniem przyszłości - możliwe, że zmieni się sposób w jaki będziesz miał dostarczany Internet, a wtedy wystarczy wymienić urządzenie, które dostarczy go dalej poprzez Ethernet. Wersje ekono i quality
Niech Cie MR3420 nie zmyli. Radzi sobie bardzo dobrze z Internetem po kablu, a ma USB, którego nie ma np. WR941ND.

http://i53.tinypic.com/pu3qd.png
Opcja nr 1 - najmniej zmian. ZTE sieje sieć 802.11g, a TP-Link 802.11n
Opcja nr 2 - AllInOne - możliwe, że sygnał nie doleci tam gdzie chcesz i wtedy trzeba dokupić AP
Opcja nr 3 - z uwzględnieniem przyszłości - możliwe, że zmieni się sposób w jaki będziesz miał dostarczany Internet, a wtedy wystarczy wymienić urządzenie, które dostarczy go dalej poprzez Ethernet. Wersje ekono i quality

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Problemem jest zelbet w podlodze/stropie.piobeg pisze:Czy sam router nie da rady...
piobeg pisze:markowy sprzet z lepszym standardem
Ma dokladnie te same ograniczenia prawne co do mocy nadajnika.
BTW: nie kupuj AP - kup router, ktory bedziesz mogl skonfigurowac dobrym softem alternatywnym (tomato, dd-wrt, openwrt) jako AP z piecioportowym switchem. Wszystko co da sie podpiac po kablu, podepnij po kablu.
Nie pomagam na PW.
-
Dajecie mi bardzo konkretne propozycje tyle, ze to wszystko sie wiaze ze spora rozbudowa sieci i urzadzen ja obslugujacych. Wlasnie dlatego, ze myslalem iz N zapewni mi lepszy zasieg, ktorym ogarnie caly dom podalem w temacie, ze chodzi mi o N.
nizej mniej wiecej wyglad mojego domu i zestawienie zasiegu
pietro jest podobne, ale tam nie ma problemu

nizej mniej wiecej wyglad mojego domu i zestawienie zasiegu
pietro jest podobne, ale tam nie ma problemu

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie zapewni.piobeg pisze:Wlasnie dlatego, ze myslalem iz N zapewni mi lepszy zasieg, ktorym ogarnie caly dom podalem w temacie, ze chodzi mi o N.
Dlaczego? Potrzebujesz jedynia jedno doadkow urzadzenie (ktore i tak miales zamiar kupic) + pare metrow kabla.piobeg pisze:Dajecie mi bardzo konkretne propozycje tyle, ze to wszystko sie wiaze ze spora rozbudowa sieci i urzadzen ja obslugujacych.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Nie demonizujmy. Przy użyciu AP N i klienta N odbiór potrafi się polepszyć. Jednakże nie można na tym polegać bezwarunkowo.key pisze:Nie zapewni.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
key
Ja mam D-link DIR-655 i tym routerem ogarniesz całą chatę i nawet działkę.
Nie ma tzw. martwych stref.
Ma technologię N .
Nie wiesza się i nie przerywa połączenia.
Dodam ze u sąsiada 20 metrów dalej ma dom i na poddaszu u niego są 3 kreski jak zrobię na max zasięgu można korzystać bez problemu .
Ja mam D-link DIR-655 i tym routerem ogarniesz całą chatę i nawet działkę.
Nie ma tzw. martwych stref.
Ma technologię N .
Nie wiesza się i nie przerywa połączenia.
Dodam ze u sąsiada 20 metrów dalej ma dom i na poddaszu u niego są 3 kreski jak zrobię na max zasięgu można korzystać bez problemu .
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W tym przypadku liczy się MIMO. Czasem pomoże, czasem nie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Link WiFi zyje z zysku anten, mocy na koncowkach, szumu oraz sposobu kodowania. Zrowno G jak i N uzywaja OFDM-BPSK/QPSK/QAM. W N dodatkowo masz MIMO (czyli de-fakto inne ustawienie anten oraz mozliwosc przelaczania sie pomiedzy).patak pisze: Przy użyciu AP N i klienta N odbiór potrafi się polepszyć.
Nie pomagam na PW.
- Rilicek
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja mam router "g" na strychu. Oczywiście na parterze sygnału nie mogłem uświadczyć. Kupiłem kabel przedłużający do złącza RP-SMA i wystawiłem antenkę na klatce schodowej. Zasięg jest teraz w całym domu.
Wydaje mi się, że router "n" z anteną w dobrym miejscu powinien objąć zasięgiem cały dom.
Wydaje mi się, że router "n" z anteną w dobrym miejscu powinien objąć zasięgiem cały dom.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/