Połączenie bezprzewodowe TV Samsung z komputerem

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
WojFa
Początkujący użytkownik forum

Połączenie bezprzewodowe TV Samsung z komputerem

Post autor: WojFa »

Mam TV Samsung UE40B8000 z kartą WiFi. Internet działa na tym bez problemu. Jednak mam problem z bezprzewodowym podłaczeniem komputera. Przy automatycznej konfiguracji niby wykazuje połączenie, jednak test sieci pokazuje błędy (brama, serwer DNS itp.). Próby ręcznego wprowadzenia danych (serwer DNS, brama itd.) też się nie powiodły. Proszę o jakieś wskazówki (jeśli można to w miarę przystępnie, jak dla początkujących)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Połączenie bezprzewodowe TV Samsung z komputerem

Post autor: Jo_gurt »

WojFa, jedynymi urządzeniami, jakie łączysz w sieci, są komputer i telewizor? Czy może masz jakiś router/AP?
WojFa

Post autor: WojFa »

Tak, mam router edimax i przez niego rozprowadzony internet
issey

Post autor: issey »

Hej, może podepnę się do tematu. Otóż mam router Asus WL-500G Premium działający jako router. Do niego kablem podpięty komputer. W drugim pokoju stoi TV Samsung LE37C650. Sprawa taka, że chce tanim kosztem połączyć go bezprzewodowo (bez użycia oryginalnego adaptera). Wiem, że powinienem kupić jakiś AP z trybem Client najlepiej. Ale ja bym chciał coś takiego do czego mógłbym podpiąć później więcej urządzeń np.: Kino domowe i konsolę. Myślałem nad Ovislinkiem WL-5470AP ale nie wiem czy on w trybie Client obsługuje więcej niż jedno urządzenie (wiem, że jest tam jeszcze tryb AP Client, tylko czy to spełni swoją rolę?). Poza tym myślałem nad jakimiś TP-Linkami, bowiem są zwyczajnie tańsze ale jeżeli mają nie działać tak jak powinny to wolę dopłacić.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

issey pisze:Myślałem nad Ovislinkiem WL-5470AP
I dobrze myślałeś, tryb AP Client z wbudowanym switchem pozwala obsłużyć wiele urządzeń. Ma 4 porty RJ45 więc można 4 kable podłączyć.
issey pisze:Poza tym myślałem nad jakimiś TP-Linkami
Tp-Linki mają albo 1 port RJ45 (da się bezpośrednio podłączyć 1 urządzenie) albo to są routery z możliwością pracy jako AP Client Router.
Nie pomagam na PW!
issey

Post autor: issey »

Dzięki za szybką reakcję. O takie info mi chodziło. Nigdzie nie mogłem znaleźć, żadnej konkretnej informacji o działaniu tego Ovislinka z większa ilością urzadzeń w tym trybie.

Pozdrawiam
zocho71

Post autor: zocho71 »

Pozwolicie, że zadam pytanie od siebie, bo wczoraj zakupiłem właśnie Samsunga LE37C650 i mam routera (dwa lapsy i PS3)
Jak mogę podłączyć do tego telewizor?
Czy muszę coś jeszcze dokupić...?
ODPOWIEDZ