PLAY a 4G
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: PLAY a 4G
Z tego co wyczytałem wynika, że osoby mające abo w All-Inclusive (nowe abo Play) będą miały zniesione limity prędkości. Ale w sumie to wszystko bardzo mgliste jest. Oferta na sam internet dalej kijowa.
-
- Użytkownik forum
Za GSMonline :
PLAY na razie zachował limit prędkości 1 Mbit/s dla klientów korzystających z oferty Play Online. Nowa oferty Play Online ma zostać przedstawiona w I kw. bieżącego roku. Takiej informacji udzielił Bartosz Dobrzyński, członek zarządu P4.
Coś czuję, że się pożegnamy z Play....
PLAY na razie zachował limit prędkości 1 Mbit/s dla klientów korzystających z oferty Play Online. Nowa oferty Play Online ma zostać przedstawiona w I kw. bieżącego roku. Takiej informacji udzielił Bartosz Dobrzyński, członek zarządu P4.
Coś czuję, że się pożegnamy z Play....
-
- Mistrz bezprzewodowy
We Freshu jest QoS ustawiony na 7.2Mbps a nie 2Mbps jak było wcześniej.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Moja cierpliwość dobiegła końca
za parę dni iPlus będzie miał nowego klienta, tam może nie 4G
ale przynajmniej prawdziwe HSPA+

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jest nadal 7.2 czy 0 (czyli best effort) ?Maciek764 pisze:We Freshu jest QoS ustawiony na 7.2Mbps a nie 2Mbps jak było wcześniej.
Dziś rano w ogóle był wyłączony QoS.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Byle by znowu się nie zapchali z ofertami w Play, jak ponad rok temu, gdzie niektórzy stracili trochę papierosów lub dni z życia, dzięki słynnemu zatrzymaniu ściągana na 99% pliku i innymi podobnymi....
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nowe abo all-i sa o tyle ciekawe ze po wyczerpaniu limitu wchodzi lejek na predkosc a za transfer sie nie placi.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Było 7 tysięcy ileś, nie pamiętam dokładnie a sprawdzić też nie mogę (pakiet mi się skończył a mam tylko te "promocyjne" złotówki z przeniesienia numeru). A Plus już tak ma że obniża prędkości, a użytkownicy internetu na kartę to w ogóle chyba mogą o HSPA+ zapomnieć...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Podobno w innych regionach HSPA+ jest dostępne dla wszystkich.Maciek764 pisze:A Plus już tak ma że obniża prędkości, a użytkownicy internetu na kartę to w ogóle chyba mogą o HSPA+ zapomnieć...
-
- Stały użytkownik forum
Patryk pisze:Podobno w innych regionach HSPA+ jest dostępne dla wszystkich.Maciek764 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Zależy od abonametu.
Zastanów sie Iplus jest zapchany.Darek.74 pisze:Moja cierpliwość dobiegła końca za parę dni iPlus będzie miał nowego klienta, tam może nie 4G ale przynajmniej prawdziwe HSPA+
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-02-07, 22:03 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-02-07, 22:02 przez Jareva, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Szału nie ma, ale odblokowali faktycznie limit w komórkach.
Przełożyłem kartę do komputera i takie oto wyniki.
http://www.speedtest.net/result/1147297557.png
http://www.speedtest.net/result/1147296276.png
Ma być kolejna konferencja 15 lutego w Barcelonie. Może coś z netem pokażą.
Przełożyłem kartę do komputera i takie oto wyniki.
http://www.speedtest.net/result/1147297557.png
http://www.speedtest.net/result/1147296276.png
Ma być kolejna konferencja 15 lutego w Barcelonie. Może coś z netem pokażą.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Chodziło mi o wszystkie taryfy, łącznie z prepaidami.Jareva pisze:Zależy od abonametu.
- Cezar1871
- Stały użytkownik forum
Żeby tylko dotrzymywali słowa, u mnie internet PLAY ma zaledwie 0,24mb/s !!!! bo rzekomo mają przeładowany przekaźnik od 4 miesięcy !!!, podkreślam że pan z BOA delikatnie rzecz ujmując stwierdził że pracują nad tym ha ha ha dobre sobie. Szkoda że muszę zmienić sieć bo ceny i pakiety mają fajne ale po co to komu skoro transfer mam jak z przed 5 laty. A mnie nie interesuje cofanie się do tyłu. Przegięli więc niestety stracą kolejnego długoletniego klienta.
W tej chwili wszyscy ale to bez wyjątku mają leprze parametry sieci niż PLAY. Więc nawet jak zrobią net po 20zł a parametry przesyłu zostaną jakie są to mogą mnie cm......
. Dziękuje PLAY !!
W tej chwili wszyscy ale to bez wyjątku mają leprze parametry sieci niż PLAY. Więc nawet jak zrobią net po 20zł a parametry przesyłu zostaną jakie są to mogą mnie cm......

-
- Stały użytkownik forum
Play dopiero rozwija swoją infrastrukturę, ale w takim razie dziwne te zapewniania o prędkościach skoro nie są w stanie ich zrealizować. Zobaczymy jak będzie po wprowadzeniu HSPA+ 21 Mb/s czy coś się zmieni, tak samo Orange z 42 Mb/s. Zapowiada się dobrze.
-
- Użytkownik forum
Kolego Cezar, wyluzuj trochę z tymi kategorycznymi stwierdzeniami "Play jest do <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> a inni są cacy". Znam co najmniej kilka miejsc, gdzie Play działa szybciej niż Orange i Era. Plusa nie miałem okazji testować od dawna, więc się nie wypowiadam.
Obecnie nobeB Playa są przełączane na nową technologie (IP) i przy okazji zwiększana jest wielokrotnie ich przepustowość. Wiele osób z tego forum powinno to potwierdzić, że w ciągu ostatniego pół roku poprawił im się transfer w godzinach szczytu.
Obecnie nobeB Playa są przełączane na nową technologie (IP) i przy okazji zwiększana jest wielokrotnie ich przepustowość. Wiele osób z tego forum powinno to potwierdzić, że w ciągu ostatniego pół roku poprawił im się transfer w godzinach szczytu.
Piotrek
- Cezar1871
- Stały użytkownik forum
Piszę tylko jak jest u mnie i wcale nie musisz się z tym zgadzać. Mogę przyjąć twój tok rozumowania i powiedzieć że skoro u innych jest dobrze to nie znaczy że gdzie indziej jest także dobrze
. Na forum mogę wyrazić swoją opinię na temat danego operatora i to czynię. Ale nie bez powodu czy z chęci oczerniania. Po prostu lecą w gumki od 4-5 miesięcy. Jeśli u ciebie jest ok bardzo się cieszę. Powodzenia.

- siódmy
- Stały użytkownik forum
Ile ludzi tyle opini,jeden będzie chwalił drugi nie,podobnie z prędkością - ile by nie było zawsze bedzie mało - mi wystarczy stabilny 1mb.
Pzdr
Pzdr
Szarmuta
-
- Użytkownik forum
Przecież wiadomo że wszystko zależy od pewnych czynników.
Jeden operator w jednej lokalizacji będzie lepszy pod względem prędkości/zasięgu/technologii niż inny.
Chciałbym jednak zauważyć że Play (jak inni operatorzy) nie gwarantuje swoich przepustowości. Pisze magiczne słowo DO 1Mbps i tyle.
Jeden operator w jednej lokalizacji będzie lepszy pod względem prędkości/zasięgu/technologii niż inny.
Chciałbym jednak zauważyć że Play (jak inni operatorzy) nie gwarantuje swoich przepustowości. Pisze magiczne słowo DO 1Mbps i tyle.
- Cezar1871
- Stały użytkownik forum
Zgadzam się jednak dla dobra firmy i klienta powinien oscylować choć w minimalnym stopniu czyli około połowy tych 1mb/s, zwłaszcza że przez długi okres czasu był w stanie to czynić. Dlatego irytującym jest fakt że gdy zwiększa się liczba klientów na danym obszarze nie robi nic w kierunku by zapewnić sobie klientów na dalsze lata. Dla mnie to niezrozumiała polityka. Ale ok, niema co robić szumu. Ja jestem niezadowolony z tego co robią w ostatnim czasie. Koniec tematu
.

-
- Stały użytkownik forum
dorylek, ale gwarancji nikt nie daje i myślę, że nie ma co oczekiwać zmian. Tylko przyznasz, że te do 1Mbps w Play, a do 42Mbps w Orange to różnica
-
- Mistrz bezprzewodowy
Moim zdaniem problem polega na tym, że kiedyś oferta internetu Playa była porównując do innych atrakcyjna, a prędkość 1Mb wystarczała, łącza były w miarę stabilne i tą prędkość szło przełknąć bo było tanio. A aktualnie to oferta jest właściwie nie warta szczególnej uwagi, a w dodatku sieć coraz częściej się zapycha i z tych 1Mb jest często 1/4 z tego.
-
- Użytkownik forum
Z góry zaznaczam że nie bronie żadnego operatora.kicek pisze:dorylek, ale gwarancji nikt nie daje i myślę, że nie ma co oczekiwać zmian. Tylko przyznasz, że te do 1Mbps w Play, a do 42Mbps w Orange to różnica
Oczywiście jak wiesz te 42Mbps to w laboratorium może i uzyskasz

Stabilnie myślę że około 6Mbps spokojnie powinno dać radę, zauważ też że Orange do każdej stacji swojej podpina łącza TP - pod tym względem naprawdę mogli by zrobić dużo - jednak cóż mi po tak małym zasięgu 3G Orange? W Katowicach ul. Mikołowska - obok AWF'u ledwo 2Mbps uzyskuje. Francuzi do końca 2012/2013 mają mieć 90% pokrycia terytorium Francji zasięgiem 3G. A u nas? Stoi to w miejscu, byle by napchać kasy do Paryża.
Co do Playa - oczywiście zgadzam się z wami - jest różnica pomiędzy 1Mbps vs 42Mbps.
Ale jeżeli Play ma duży ruch w jednym miejscu to nie rozumiem ich polityki - przecież jakby poszerzyli możliwości stacji to by jeszcze więcej klientów przybyło, jakość by się poprawiła.
Nasuwa się jednak na usta mi takie stwierdzenie:
Cóż z tego że operator kusi nas wielkimi prędkościami na paru stacjach, jak my nie możemy ich osiągnąć w mieście a już mówić poza miastem...
To samo dzieje się z Plusem - po prostu już miejscami nie daję rady z powodu przepełnienia.
-
- Użytkownik forum
Osobiście uważam, że 1 mbps w dzisiejszych czas to za mało i jakbym miał teraz kupić taki dostęp to pewnie bym tego nie zrobił. A to że Orange się chwali 42 mbps, to nie ma najmniejszego znaczenia, bo prędkość ta jest dostępna w niewielu miejscach.
Nie wiem tez czy wszyscy sobie zdają sprawę, że podawane prędkości 7,2 21 i 42 to prędkości przy założeniu, że ciągnie tyle 1 user na danym sektorze na danej nośnej (przy 42 to na dwóch nośnych). Tych prędkości nigdy nikt nie osiągnie działającej sieci, chyba że o 2-3 w nocy :-) (przepraszam, jeśli to co napisałem jest nieścisłe, bo nie jestem specem od radia).
Skoro tyle osób narzeka, że nie ma prawdziwego 1 mbps na Play, to jaki sens miałoby zwiększenie przez Play reklamowanej prędkości do 2-4-8 mbps ? Wiem natomiast z pewnego źródła, że łącza do stacji Play są każdego dnia powiększane (tak jak już pisałem, wraz ze zmianą technologi na link Ethernet zamiast E1). Więc to nie jest tak, że nikt nie chce tego zmienić. To się zmienia każdego dnia dla kilku-kilkunastu stacji. Może więc ze zwiększeniem prędkości Play chce poczekać, aż będzie mógł "z czystym sumieniem" powiedzieć, że dajemy Wam x mbps i 90% ludzi powinno realnie tyle mieć ? Tego nie wiem, bo nowe oferty marketingowe są to najbardziej strzeżone tajemnice każdej firmy ...
Oczywiście jeśli ktoś nie chce czekać aż jemu poprawią link, to przecież każdy może pójść do innego operatora. Radzę tylko sprawdzić wcześniej jak to działa w szczycie, żeby nie wpakować się w jeszcze gorsza sytuację (np. Era w moim poprzednim mieszkaniu - w szczycie ping 1500ms na dobrym sygnale 3G) Play tam działał też nie najlepiej, bo ok 200-300 kbps, ale jakbym się przesiadł z tego na Erę to byłaby skucha ;-)
Nie wiem tez czy wszyscy sobie zdają sprawę, że podawane prędkości 7,2 21 i 42 to prędkości przy założeniu, że ciągnie tyle 1 user na danym sektorze na danej nośnej (przy 42 to na dwóch nośnych). Tych prędkości nigdy nikt nie osiągnie działającej sieci, chyba że o 2-3 w nocy :-) (przepraszam, jeśli to co napisałem jest nieścisłe, bo nie jestem specem od radia).
Skoro tyle osób narzeka, że nie ma prawdziwego 1 mbps na Play, to jaki sens miałoby zwiększenie przez Play reklamowanej prędkości do 2-4-8 mbps ? Wiem natomiast z pewnego źródła, że łącza do stacji Play są każdego dnia powiększane (tak jak już pisałem, wraz ze zmianą technologi na link Ethernet zamiast E1). Więc to nie jest tak, że nikt nie chce tego zmienić. To się zmienia każdego dnia dla kilku-kilkunastu stacji. Może więc ze zwiększeniem prędkości Play chce poczekać, aż będzie mógł "z czystym sumieniem" powiedzieć, że dajemy Wam x mbps i 90% ludzi powinno realnie tyle mieć ? Tego nie wiem, bo nowe oferty marketingowe są to najbardziej strzeżone tajemnice każdej firmy ...
Oczywiście jeśli ktoś nie chce czekać aż jemu poprawią link, to przecież każdy może pójść do innego operatora. Radzę tylko sprawdzić wcześniej jak to działa w szczycie, żeby nie wpakować się w jeszcze gorsza sytuację (np. Era w moim poprzednim mieszkaniu - w szczycie ping 1500ms na dobrym sygnale 3G) Play tam działał też nie najlepiej, bo ok 200-300 kbps, ale jakbym się przesiadł z tego na Erę to byłaby skucha ;-)
Piotrek
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To popatrz na zasięg konkurencji, i porównaj - tylko Orange buduje pokrycie w sposób logiczny, nie chaotycznie, jak reszta.dorylek pisze:jednak cóż mi po tak małym zasięgu 3G Orange?
Piszesz o Katowicach - właśnie w GOPie doskonale to widać.
[ Dodano: 2011-02-09, 17:23 ]
Jesteś pewien, że logujesz się do stacji na AWF-ie, a nie do odpalonej w grudniu Poniatowskiego, która stoi na tymczasowej radiolinii i siłą rzeczy nie może zapewniać odpowiednich osiągów ?dorylek pisze:W Katowicach ul. Mikołowska - obok AWF'u ledwo 2Mbps uzyskuje.
[ Dodano: 2011-02-09, 17:26 ]
UMTS900 - a to znacząca różnica, także jakościowa.dorylek pisze:Francuzi do końca 2012/2013 mają mieć 90% pokrycia terytorium Francji zasięgiem 3G.
[ Dodano: 2011-02-09, 17:30 ]
http://dl.dropbox.com/u/4497122/bt1.xlsdorylek pisze:A u nas? Stoi to w miejscu, byle by napchać kasy do Paryża.
To tylko wynik moich skromnych obserwacji w okresie połowa grudnia-połowa stycznia.
A jest tego sporo więcej jeśli chodzi o Orange, także w skali całego kraju.
Z inwestycjami było źle w latach 2009-połowa 2010, ale teraz na szczęście się coś ruszyło, podczas gdy reszta prawie nic nie robi.
I nie ma co się łudzić ogromną w porównaniu do wielkiej trójki ilością stacji Playa w GOPie, bo na jakość sieci w ogóle się to nie przekłada - jedynie na "czysty" zasięg - tu trzeba oddać P4 sprawiedliwość.
[ Dodano: 2011-02-09, 18:02 ]
7.2 jest jak najbardziej osiągalne na normalnie działającej sieci Orange (bez HSPA+, na jednej nośnej), i to wcale nie w nocy - jeśli dwóch użytkowników jest zalogowanych do jednego sektora, jest "do niego" doprowadzona wystarczająca transmisja i warunki radiowe są odpowiednie, to każdy może wyciągnąć ~ 7 Mbps.pio pisze:Tych prędkości nigdy nikt nie osiągnie działającej sieci, chyba że o 2-3 w nocy :-)
Potrzebny jest tylko modem co najmniej 10.2 Mbps.
Taki filmik kiedyś nagrałem - http://www.youtube.com/watch?v=nY4gsbGrUBg
-
- Użytkownik forum
Zgadzam się, jeżeli chodzi o sam zasięg w GOPie - Orange nie mam nic do zarzucenia.Patryk pisze:
To popatrz na zasięg konkurencji, i porównaj - tylko Orange buduje pokrycie w sposób logiczny, nie chaotycznie, jak reszta.
Piszesz o Katowicach - właśnie w GOPie doskonale to widać.
Jednak o przepustowości tej sieci, mam wiele zastrzeżeń.
ID: 5062 / LAC: 20109Patryk pisze:
Jesteś pewien, że logujesz się do stacji na AWF-ie, a nie do odpalonej w grudniu Poniatowskiego, która stoi na tymczasowej radiolinii i siłą rzeczy nie może zapewniać odpowiednich osiągów ?
Okej zgodzę się z tym, jednak na terenach wiejskich pojemność UMTS900 (zasieg/ilosc nadajników) nie będzie moim zdaniem aż tak wykorzystywana jak w miastach.Patryk pisze:
UMTS900 - a to znacząca różnica, także jakościowa.
Chciałbym zwrócić uwagę na ich CDMA który moim zdaniem, ma niewykorzystany potencjał.
Mam nadzieje że obiecane inwestycje przez Orange rzeczywiście się spełnią, aby nie było stacji widmo jak w Polkomtelu i ich jakość była bardzo dobra.Patryk pisze:A u nas? Stoi to w miejscu, byle by napchać kasy do Paryża.
http://dl.dropbox.com/u/4497122/bt1.xls
To tylko wynik moich skromnych obserwacji w okresie połowa grudnia-połowa stycznia.
A jest tego sporo więcej jeśli chodzi o Orange, także w skali całego kraju.
Z inwestycjami było źle w latach 2009-połowa 2010, ale teraz na szczęście się coś ruszyło, podczas gdy reszta prawie nic nie robi.
I nie ma co się łudzić ogromną w porównaniu do wielkiej trójki ilością stacji Playa w GOPie, bo na jakość sieci w ogóle się to nie przekłada - jedynie na "czysty" zasięg - tu trzeba oddać P4 sprawiedliwość.
Chciałbym widzieć takie osiągi jak ten poniżej jako standard. Gdzie mogę siąść do pociągu i w spokoju korzystać z internetu mobilnego.

-
- Stały użytkownik forum
A ja myślę że za dużo Sobie obiecujemy od UMTS900. Można robić protezy i adaptować do nowych warunków tak jak z GSM900, ale po to powstały nowe systemy LTE/DVB-T tysiące super wąskich pasma obok siebie.dorylek pisze:
Okej zgodzę się z tym, jednak na terenach wiejskich pojemność UMTS900 (zasieg/ilosc nadajników) nie będzie moim zdaniem aż tak wykorzystywana jak w miastach.
Chciałbym zwrócić uwagę na ich CDMA który moim zdaniem, ma niewykorzystany potencjał.
Kiedyś robiłem doświadczenia na Wifi platforma MikroTik+Atheros i generowałem niestandardowe sygnały z jedną podnośną Wifi zamiast 64(48 użytecznych) w standardzie.
Wyniki były tak laboratoryjnie lepszy. Po prostu charakterystyki zboczy sub pasm są tak "pionowe" że jedno na drugie wpływa w sposób znikomo.
Ale to piszę o nowych technologiach: np WiFiNx3 to technologicznie prawie MIMO LTE, a sceptycznie patrze na UMTS900 PLAYa, te szajsungi z anteną wytrawioną w płytce, gdzie gołym okiem widać nie ostre brzegi, prószą jak CB RADIO i będą mocno interferowały!
Te masy GSM telefonów robią takie bagno, że:
Przeczytałem, że szumy właściwe wolnej przestrzeni na 900mhz dochodzą do -100dBm
PS. Testowałem UMTS900, CP i powiem krótko albo ten sprzęt był kiepski albo to to samo co UMTS2100, szału nie ma!
BTW: Paradoksem jest to, że z założenia: Internet mobilny stał się Internetem z możliwością okazyjnego przenoszenia, a nawet z moich obserwacji wynika, że tzw. "większa połowa" używa Internetu mobilnego wyłącznie jako stacjonarnego.
Więc tak naprawę przyszłością Internetu mobilnego to smarfony
Schemat sieciowy: iPLUS75_LTE + Huawei E398+D100 + ASUS WL-700gE + Gigaset A580IP; Huawei E173-u2 + SimData; ...
-
- Stały użytkownik forum
@Dorylek, ostatnio pojawiły się artykuły jakoby Ericcson osiągnął wyniki 84 Mbps dzięki technologii HSPA+ DC, dlaczego więc twierdzisz, że w Polsce przy użyciu tej samej technologii nie pójdzie 42 Mbps w Orange?
-
- Użytkownik forum
Co do UMTS900 zdaję sobie sprawę że w wykonaniu Playa może być z tym duży problem jakościowy. Może i za wiele oczekujemy, no ale jak już się pchają, obiecują to koleją rzeczy jest że wymagamy.marcinnoga75 pisze:PS. Testowałem UMTS900, CP i powiem krótko albo ten sprzęt był kiepski albo to to samo co UMTS2100, szału nie ma!
Internet Cyfrowego Polsatu moim zdaniem należy jeszcze traktować jako coś co dopiero się wdraża. Zasięg jest za mały, stacje sieją zasięg bardzo daleko.
Sieje bo musi pokryć populacje wynikającą z koncesji.
Dziś pojawiło się w wykazie UKE dużo stacji LTE 1800.
Jestem ciekaw jak sytuacja zmieni się w przeciągu tego roku.
To co dopiero by było gdyby Solorz przejął Polkomtela ?
Miałby do dyspozycji dość potężne zasoby radiowe tj.:
GSM 900
UMTS 900/1800/2100
LTE 1800
CDMA
Aktualnie DC (Dual Carrier) + MIMO 2x2 oferuje przepustowości do 84Mb/s HSPA+kicek pisze:@Dorylek, ostatnio pojawiły się artykuły jakoby Ericcson osiągnął wyniki 84 Mbps dzięki technologii HSPA+ DC, dlaczego więc twierdzisz, że w Polsce przy użyciu tej samej technologii nie pójdzie 42 Mbps w Orange?
Jednak zauważ że dla typowego obciążenia + odległości + przepustowość do stacji rzeczywiście powinniśmy uzyskać koło 30Mb/s.
Poczekamy zobaczymy.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie.marcinnoga75 pisze:A ja myślę że za dużo Sobie obiecujemy od UMTS900.
Podobnie jak od czegokolwiek w radiokomunikacyjnym UHF (400-470 MHz).
[ Dodano: 2011-02-11, 10:13 ]
Wystarczy wykonać prosty test, mając do dyspozycji Nokię z FTD - porównać jakość połączenia (odczuwalną i stopę BER) z tego samego sektora pracującego w 900/1800, na GSM900 i na DCS.marcinnoga75 pisze:Przeczytałem, że szumy właściwe wolnej przestrzeni na 900mhz dochodzą do -100dBm
Przy tych -100 w 900 już zazwyczaj trudno się rozmawia, a w 1800 bezproblemowo nawet przy -105 i mniej.
A tu mamy do czynienia z prymitywną modulacją GMSK...
[ Dodano: 2011-02-11, 10:18 ]
Mam podobne odczucia jeśli chodzi o UMTS900 Play - tu bywa nawet gorzej od 2100 ! (przez błędy konfiguracyjne sieci).marcinnoga75 pisze:Testowałem UMTS900, CP i powiem krótko albo ten sprzęt był kiepski albo to to samo co UMTS2100, szału nie ma!
[ Dodano: 2011-02-11, 10:20 ]
W życiu.dorylek pisze:To co dopiero by było gdyby Solorz przejął Polkomtela ?
Wg mnie jest prawie pewne, że przejmie go Telia albo Telefonica (ze wskazaniem na tą pierwszą - o2 ma kłopoty we własnym kraju).
[ Dodano: 2011-02-11, 10:24 ]
Ciekawe, czyżby trzecia nośną znowu odblokowali i można było się do niej logować, bo podstawowa nośna na AWF ma CID 2333(7-9).dorylek pisze:5062
Skoro CIDa nie ma w bazie btsearch.pl to jest to na pewno trzecia nośna, a a więc musi to być jednak AWF (na Poniatowskiego nie ma III nośnej i HSPA+, jak na prawie wszystkich stacjach z radioliniami).
Sprawdź jeśli możesz CellID bezpośrednio po podłączeniu modemu, bez łączenia się z netem.
[ Dodano: 2011-02-11, 10:26 ]
I można sądzić, że w każdej takiej lokalizacji pojawi się Aero2 za miesiąc.dorylek pisze:Dziś pojawiło się w wykazie UKE dużo stacji LTE 1800.
-
- Stały użytkownik forum
"Aktualnie DC (Dual Carrier) + MIMO 2x2 oferuje przepustowości do 84Mb/s HSPA+
Jednak zauważ że dla typowego obciążenia + odległości + przepustowość do stacji rzeczywiście powinniśmy uzyskać koło 30Mb/s."
Nie wiem jakie prędkości będą realne, ale wychodzi na to, że prawie 42 Mbps jest realne - tak czy nie?
Jednak zauważ że dla typowego obciążenia + odległości + przepustowość do stacji rzeczywiście powinniśmy uzyskać koło 30Mb/s."
Nie wiem jakie prędkości będą realne, ale wychodzi na to, że prawie 42 Mbps jest realne - tak czy nie?