WRT320N-EE oraz odtwarzacz Patriot BOX Multimedia Office

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

egon64
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: WRT320N-EE oraz odtwarzacz Patriot BOX Multimedia Office

Post autor: egon64 »

@wojteks Czy wobec tego prędkość 5,5 - 6 MB/s będzie normą dla "N" przy kopiowaniu wifi - > wifi ? Skąd wobec tego u mnie taka różnica ? Przy kopiowaniu z patriota dostaję transfer max 2 MB/s, przy kopiowaniu z komputera do którego podłączę adapter 6 MB/s ?
Hej Ho Let's GO !
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

egon64 pisze:Czy wobec tego prędkość 5,5 - 6 MB/s będzie normą dla "N" przy kopiowaniu wifi - > wifi ?
To musi się wypowiedzieć ktoś kto tak robi.
egon64 pisze:Przy kopiowaniu z patriota dostaję transfer max 2 MB/s, przy kopiowaniu z komputera do którego podłączę adapter 6 MB/s ?
Trudno powiedzieć czy wewnętrzny procesor pozwala na szybsza transmisje po WiFi, nietypowe urządzenie a w jednym z opisów trafiłem że obsługuje tylko b/g więc taka prędkość byłaby poprawna.
Nie pomagam na PW!
egon64

Najgorsze jest to, że nie mam możliwości konfiguracji adaptera po stronie patriota. W menu sieci nie ma ustawień odnośnie standardu jaki w danym momencie wykorzystuje. Jeśli chodzi o pc'ta to widzę w ustawieniach, że pracuje w trybie N 150 Mb/s. Dodatkowo sprawdziłem to softwarem i jest identyczna wartość.
Hej Ho Let's GO !
egon64

@wojteks, @jo_gurt Wydaje mi się, że znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Na razie jestem w fazie testów, ale powiem o co chodzi. PBO leży w odległości ok 9 m od routera. Dzielą ich można powiedzieć 3 ściany (nie grube). Podłączyłem adapter WIFI do przedłużacza usb i położyłem ok 1m wyżej aniżeli był wcześniej (na telewizorze). W tej chwili pingi chodzą bez problemu (1-2ms, wcześniej były nawet 2000-3000ms), transfer (nie jest wysoki, ale stabilny) ok. 1,5 MB/s (wcześniej miałem ok. 300 kB/s, przy włączonym standardzie N). Myślę, że na początek to mi wystarczy :) Dzięki za pomoc !
Hej Ho Let's GO !
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Czyli jednak interferencje.
Niestety, taka cecha wszelkich połączeń radiowych.
ODPOWIEDZ