Słaby sygnał kart sieciowych.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sagan
Stały użytkownik forum

Słaby sygnał kart sieciowych.

Post autor: Sagan »

Witam! Ostatnimi czasy zamieszkuję w bloku. Posiadam internet Vectra 8Mbps w połączenu z AP Linksys WRT54GL. Znajdował się on w pokoju od którego dzieli mnie jakieś 6.5 m tj. mój pokój 5m, przedpokój i od razu za przeszklonymi drzwiami znajdował się WRT54GL. Sygnał z kartą USB Pentagram P 6132-08 wynosił ok. 30%. Nie chodzi tu o poziom sygnału, tylko sygnał który pokazuje DD-WRT jako sygnał 'od karty' jak podejrzewam. Jakość sygnału według oprogramowania RaLink miała 5 kresek. Zaobserwowałem, że gdy sygnał spadał do 25% internet przestawał działać. W końcu byłem zmuszony i tak ciągnąć kabel do sąsiedniego pokoju (dzieli nas tylko ściana) i tam postawiłem WRT54GL sygnał wzrósł do szałowych 35% i było już nieco lepiej (jakieś 5500Kbps na speedtest). Po zmontowaniu prowizorycznego wzmacniacza anteny z metalowej puszki po orzeszkach sygnał wzrósł do 50% i o ile w dzień było w miarę, tak w nocy ni jak nie szło korzystać z 16Mbps. Postanowiłem kupić kartę na PCI. Wylicytowałem ową kartę na allegro bo doszedłem do wniosku, że nie będę dawał 60zł za nową kartę jeśli okaże się lipą. Za 20 zł dostałem kartę TP-Link TL-WN551G Extended Range. Podobno sygnał lepszy, myślę - kupię. Sprzedawca dawał jeszcze mocniejszą antenę (wg opisu aukcji), więc kupiłem. Jest, dzisiaj przyszła karta, szczęśliwy że w końcu zobaczę moje 8Mbps i uwaga! DD-WRT pokazuje 27% sygnału. Próbowałem zainstalować oprogramowanie na 7, zainstalowałem w ostateczności na XP, ustawiłem na Power 'max' i co? 37%. Takie coś to bez łaski miałem na Pentagramowym dziadostwie na USB, które ma raptem 2.5 cm długości, więc od anteny która ma jakieś ~15 cm oczekiwałem czegoś lepszego. Nie mam już do tego sił. Czy istnieje jakies inne oprogramowanie które coś wspomoże czy ja robię coś źle? Jak wzmocnić ten sygnał? Po standardzie G nie oczekuję cudów ale niech chociaż te 8Mb jakoś działa... Pozdrawiam.

[ Dodano: 2011-02-08, 22:42 ]
Naprawdę na tak dużym forum nikt nie wie dlaczego duża karta sieciowa z dużą, teoretycznie mocną anteną ma sygnał gorszy niż zwykła najzwyklejsza Nokia E65?

[ Dodano: 2011-02-08, 23:17 ]
To może pytanie z innej beczki. Jeżeli telefon (E65) leżący 5 cm od AP i łączący się aktualnie ze stroną ma jedynie 85% sygnału wskazywane przez DD-WRT to czy istnieje możliwość uszkodzenia modułu radiowego w samym routerze?
ODPOWIEDZ