Router a stałe IP i P2P
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Router a stałe IP i P2P
Witam,
Ostatnio zostałem zmuszony do podzielenia swojego łącza.
Koleżanka kupiła router i korzystamy teraz oboje z sieci bezprzewodowej w domu.
Problem:
Na routerze jest stałe IP, które dostałem od mojego ISP.
Jak ustawić router, żeby mi Emule nie krzyczał, że mam LowID i niedostępne porty UDP i TCP.
Ustawiłem w routerze rezerwację IP dla mojego kompa i dane wpisałem u siebie w połączeniu bezprzewodowym.
Problem nadal jest.
Porty musze przekierować?
Specjalistą od WiFi nie jestem, bo moja domena to GSM.
Ostatnio zostałem zmuszony do podzielenia swojego łącza.
Koleżanka kupiła router i korzystamy teraz oboje z sieci bezprzewodowej w domu.
Problem:
Na routerze jest stałe IP, które dostałem od mojego ISP.
Jak ustawić router, żeby mi Emule nie krzyczał, że mam LowID i niedostępne porty UDP i TCP.
Ustawiłem w routerze rezerwację IP dla mojego kompa i dane wpisałem u siebie w połączeniu bezprzewodowym.
Problem nadal jest.
Porty musze przekierować?
Specjalistą od WiFi nie jestem, bo moja domena to GSM.
Back to the Future 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Router a stałe IP i P2P
Piszę w nowym wątku żeby było widoczne.
Problem rozwiązałem ustawiając forwardowanie portów na routerze.
Problem rozwiązałem ustawiając forwardowanie portów na routerze.
Back to the Future 

-
- Początkujący użytkownik forum
Mam pytanie, a jak na routerze nie ma możliwośći ustawienia opcji zaawansowanych. Mozesz przybliżyć jak ustawiłeś forwardowanie i jaki masz router (konfiguracja przez przeglądarke)?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Mam router Netgear WGR 614 v7.Blood pisze:Mam pytanie, a jak na routerze nie ma możliwośći ustawienia opcji zaawansowanych. Mozesz przybliżyć jak ustawiłeś forwardowanie i jaki masz router (konfiguracja przez przeglądarke)?
Przez przeglądarkę go konfigurowałem i opcje nie są podzielone na zaawansowane i proste, więc nie rozumiem za bardzo oco Ci chodzi o dostęp do opcji zaawansowanych.
U mnie w routerze jest menu forwardowanie portów i tam tylko dodałem te porty, które są wymagane do mojego klienta p2p.
P.S. W Netgear masz 192.168.1.1 jako dostęp do routera.
Back to the Future 

-
a skad mam wiedzieć jakie porty są wymagane?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
To, jakie porty są wymagane do przekierowania, zależy wyłącznie od aplikacji jakiej używasz. Inne są dla różnych programów P2P. Niemniej w każdej aplikacji (lub w pomocy do niej) są informacje jakie porty należy przekierować. Jako ciekawą pomoc w przekierowaniu portów polecam stronę http://www.portforward.com - znaleźć tam można opisy konfiguracji wielu routerów wraz z informacjami o konfiguracji dla poszczególnych aplikacji.Blood pisze:a skad mam wiedzieć jakie porty są wymagane?
-
próbowalam tak zrobić na swoim , ustawiłam sobie static DHCP zarezerwowane dla mojego karty wi-fi (karta jest ustawiona na DHCP, ale ustawia mi ten adres kóry jej przydzieliłam), zrobiłam forward portów według instrukcji na stronce i nic, pozniej próbwałam bez DHCP i jest to samo....moze moj ISP blokuje jakies porty, wiec jeszcze sie z nimi skontaktuje. Masz jakisz pomysł?