Jakie są maksymalne osiągi EDGE ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nickiffor
Początkujący użytkownik forum

Jakie są maksymalne osiągi EDGE ?

Post autor: nickiffor »

Zrobiłem sobie antene zewnętrzną na 1800 MHz która jak się okazało lepiej pracuje na 900 MHz ( dziwne ). Szybkość jaką pokazuje mi wireless osiąga wartość 150 - 230 kbps a transfer 25 - 30 kB/s. Pytam więc dużo to czy mało? Drążyc dalej temat w poszukiwaniu lepszych osiągów? GC85 Orange.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jakie są maksymalne osiągi EDGE ?

Post autor: Jaco »

Powinieneś skakać z radości że takie transfery uzyskujesz.Lepszych to już nie będziesz miał na tym modemie.Nie znaczy że ja mam wieksze na Optionie.Chodzi o to że to jest EDGE.
nickiffor

Myślisz że gc85 projektowany jest na max 256 kbps (taką cyfre widziałem tylko raz) ? Mam jeszcze asa w rękawie bo antena leży sobie na parapecie w pokoju i do szczęścia brakuje jednej kreski. Może jak ją wywale za okno to ciut przyspiesze.
Awatar użytkownika
Jaco

nickiffor pisze:Myślisz że gc85 projektowany jest na max 256 kbps (taką cyfre widziałem tylko raz) ? Mam jeszcze asa w rękawie bo antena leży sobie na parapecie w pokoju i do szczęścia brakuje jednej kreski. Może jak ją wywale za okno to ciut przyspiesze.
To co teraz uzyskujesz to są naprawdę dobre prędkości.Pomimo że antenę zamocujesz na zewnątrz to może pokaże ci sie ta jeszcze jedna kreska ale jak ten nadajnik zostanie w danej chwili bardziej obciażony przez innych użytkowników komórek to zebyś się nie żdziwił ja spadnie ci prędkość pobierania.Zasięg nadal będziesz mial full.
nickiffor

Mam szczęście korzystać z masztu który służy do wypełnienia dziury przy krajowej 8-ce wiec komórek się nie boje. Nie każdy kierowca ma orange. :D Dzięki za info.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Maksymalna prędkość EDGE oferowana przez operatorów to:
236,8 kb/s czyli: 29,6 KB/s czyli osiągasz wszystko co jest możliwe,
jedynym sposobem zwiększenia transferu jest złapanie UMTS (384 kb/s),
ale to jest pewnie niemożliwe w Twojej lokalizacji...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco

fanta88 pisze:jedynym sposobem zwiększenia transferu jest złapanie UMTS (384 kb/s),ale to jest pewnie niemożliwe w Twojej lokalizacji...
Może i by było mozliwe ale by najpierw zainwestować w modem lub telefon z modemem obsługującym UMTS.
ODPOWIEDZ