[zasięg] Zasięg CDMA Huawei K3765 HV + kilka pytań

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ryba1983
Użytkownik forum

[zasięg] Zasięg CDMA Huawei K3765 HV + kilka pytań

Post autor: ryba1983 »

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie. Od wczoraj stałem się "szczęśliwym" posiadaczem modemu Huawei K3765 HV dlatego też pytania moje będą związane z nim oraz kartą orange free którą posiadam.
Na większość pytań znalazłem tutaj odpowiedzi, nie wątpliwie jest to najlepsze forum w sieci o tematyce mobilnego internetu, dlatego liczę na Waszą pomoc. Soft to mobile partner w wersji 16.001.06.01.500 a system z jakiego korzystam to XP Prof SP3.
Pierwsze pytanie związane jest z technologią CDMA która jest stosowana w sieci orange. Mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy mogę za pomocą mojego modemu i karty orange free uzyskać taką transmisję. Mapa zasięgu pokazuje iż w okolicy jest wszędzie stosowana,
natomiast modem po skonfigurowaniu ręcznym (APN i uwierzytelnienie) łączy się tylko i wyłącznie w EDGE które jest 4 razy wolniejsze - dlaczego?. Jeżeli jest taka możliwość to bardzo proszę o wskazówki.
Druga sprawa to szybkość ładowania się stron oraz download danych. Modem pokazuje mi cały czas bardzo dobry zasięg przeważnie 94-97 procent w EDGE, sporadycznie zjedzie na 50-60 % ale to rzadko.
Niestety strony ładują się na prawdę wolno (to znaczy jest taki dziwny przeskok ładuje się - staje, po czym strona zaczyna się wczytywać)- słyszałem że jest to związane z pingami i można ustawić by ładowały się szybciej. Bywa że strona się zwiesza gdy zasięg jest dobry, chociaż pakiety są dalej wysyłane i odbierane. Wydaje mi się również że ściąganie
plików jest o wiele wolniejsze niż powinno (największy transfer to 20-23 kb/s a przeważnie to około 7-10 kb).Dziwi mnie to ponieważ często korzystałem z telefonu komórkowego jako modemu z innym operatorem sieci i w transmisji GPRS strony ładowały się szybciej a pliki ściągały się nawet do 30Kb/s).
Jeszcze inna sprawa że mobile partner pokazuje szybkość pobierania średnio 90-135 kb/s chociaż tak nie jest. Czy jest możliwa jakaś ingerencja softu? Może jest jakaś lepsza wersja lub zamienny program? Tutaj również prosiłbym o pomoc w konfiguracji jeśli to możliwe.
Ostatnie pytanie związane jest z przeglądarką mozilla i wydaje mi się że również i z oprogramowaniem. Otóż po przez zwykłą przeglądarkę IExplorer bez problemu da się sprawdzić pocztę, natomiast w firefoxie strona staje na ładowaniu wiadomości (to samo dzieje się na operze-sprawdzone na 2 komputerach więc to na pewno nie wina systemu,
zresztą gdy podłączam telefon jako modem z inną kartą wtedy wszystko jest ok- więc co to może być, da się coś z tym zrobić?
Na koniec chciałbym przeprosić za tak długi post, chciałem w miarę jasno wytłumaczyć z czym mam problemy, jeśli nie podałem jakiejś ważnej informacji to proszę śmiało pisać.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: [zasięg] Zasięg CDMA Huawei K3765 HV + kilka pytań

Post autor: wojteks »

ryba1983 pisze:CDMA która jest stosowana w sieci orange. Mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy mogę za pomocą mojego modemu i karty orange free uzyskać taką transmisję
Nie, ten modem nie obsługuje CDMA, tylko GPRS/EDGE/3G i jego odmiany np. HSDPA.
ryba1983 pisze:Dziwi mnie to ponieważ często korzystałem z telefonu komórkowego jako modemu z innym operatorem sieci
Może inny operator ma mniej obciążone stacje bazowe.
Nie pomagam na PW!
ryba1983
Użytkownik forum

Dzięki za szybkie odpowiedzi.A możesz mi podać nazwy przykładowych modemów które obsługują CDMA?Bo szczerze mówiąc taka transmisja by mnie interesowała na stałe ponieważ z pozostałymi operatorami jest kiepsko z zasięgiem 3G.I czy w ogóle jest to możliwe za pomocą zwykłej karty orange free bez żadnych umów (ponieważ słyszałem że ona jest szyfrowana)?
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Do CDMA musisz mieć kartę dualną ;) a modemy to: AnyData Adu500a i rutery Axssestel MV410 i Axssestel MV510
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

onimusza666 pisze:a modemy to:
Jeszcze dualne modemu ADU635WA i ADU770WH.
Nie pomagam na PW!
ryba1983
Użytkownik forum

onimusza666 pisze:Do CDMA musisz mieć kartę dualną ;)
Czyli jak się domyślam bez umowy i zobowiązań nie da rady....
Może warto by było zainwestować w antenę kierunkową i korektor ponieważ mam około półtora kilometra do przekaźnika z UMTS i łapać te 3G? Kurcze tylko czy to się sprawdzi mieszkam w górzystym terenie....Zależy mi na jakiejś w miarę szybkiej transmisji do pobierania danych.
Bardzo bym prosił również o pomoc w skonfigurowaniu tych pingów jeśli to możliwe bo w tym temacie jestem zielony, jedynie co udało mi się zrobić to ograniczenie przepustowości (gpdit.msc) oraz wyłączenie zbędnych usług (services.msc).
Co do wcześniejszych pytań wie ktoś może dlaczego tylko przez IE mogę wejść na pocztę, a inne przeglądarki już nie? Trochę to męczące ponieważ nigdy z tej przeglądarki nie korzystałem, zauważyłem że tak samo jest jak wchodzę na zasięg strony orange - tylko przez IE się da przez inne przeglądarki mapa się nie wczytuje - wyglądało by to na problem z javą gdyby nie fakt że jak podłączam telefon jako modem to wszystko jest ok.
Możliwe że mobile partner blokuje jakoś te strony? Zapora wyłączona. Miał ktoś wcześniej z takim przypadkiem do czynienia?
Sorry że tyle tych pytań, ale jak bym miał zakładać nowe tematy to wyszło by ich chyba z dziesięć :szok:
ODPOWIEDZ